PD nu va mai pune seminţe în sacoşe PLDM la discotecile PL?

Partidele politice nu vor putea oferi alegătorilor cadouri mai scumpe de 40 de lei 

Dorinţa de a ajunge la putere a făcut ca mai toate partidele din Republica Moldova să-şi cumpere alegătorii. Imaginaţia e diversă – de la galoşi, crupe, până la mobilă, tehnică, animale şi bani. Fenomenul a luat amploare la ultimele scrutine şi concurenţii electorali au ajuns să se întreacă în daruri. Alegătorii iau şi de la unii, şi de la alţii „dacă-i pe degeaba” şi e „treaba lor” ce fac în cabina de vot. Autorităţile intenţionează să-i pedepsească dur pe cei prinşi că dau cadouri electorale.

Crina VLAICU

Mulţi locuitori de la sate păstrează şi astăzi pungile albastre cu un mesaj de la spicherul Marian Lupu imprimat pe ele. Îi vezi mai ales când merg mândri cu pungile la magazin. Unii dintre ei şoptesc că au primit „produse în ultima campanie electorală”, crupele le-au consumat, dar pungile sunt trainice. Totuşi nu numai Partidul Democrat (PD) a oferit daruri interzise cu scopul de a cerşi voturi. „De câte ori am avut contestaţii, am sesizat organele de drept. Dar nu cunosc vreun caz când cei care au oferit cadouri electorale interzise să fie pedepsiţi”, a declarat pentru JURNAL Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC).

De la seminţe, la maşini antiincendiu

În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, un candidat comunist şi altul democrat au oferit gimnaziului din satul Mereşeuca, Ocniţa, câte un calculator, arată un raport al Asociaţiei „Promo-Lex”. Cadourile le-au adus comuniştilor 50,5 la sută din voturile obţinute în această localitate, iar democraţilor – 20 la sută. În Hlina, Briceni, PD a distribuit în aceeaşi perioadă haine, cremă de corp şi conserve alimentare bătrânilor din sat. Rezultatul – 41 la sută din voturi pentru PD. PD a distribuit în acea campanie şi seminţe de morcov şi pătrunjel cu inscripţiile partidului. La Săiţi, Căuşeni, primarul localităţii Valeriu Musteaţă a specificat că „primăria şi PLDM” oferă satului o maşină antiincendiu, familiilor ai căror copii se născuseră în 2010 – cadouri în sacoşe cu inscripţia PLDM, iar celor care împliniseră 18 ani în acel an – calendare, pixuri şi câte 50 de lei tot în sacoşe ale partidului. Tot PLDM a distribuit la Bulboaca, Anenii Noi, 500 de pachete alimentare persoanelor nevoiaşe din sat care au răsplătit partidul cu 32,8 la sută din voturi.

Discoteci, răstigniri, excursii şi tractoare

 

Pe 17 noiembrie 2010, Partidul Liberal a organizat la Cahul o discotecă cu o tombolă. Dispozitivul USB Flash Drive de 4 Gb câştigat a adus PL-ului 7,24 la sută din voturi la Cahul. Aceeaşi formaţiune a organizat altă tombolă într-un sat din raionul Cantemir unde sătenii au primit galoşi, cizme, şampanie, hârleţe, sape, iar premiul principal al tombolei a fost un miel. Alianţa „Moldova Noastră” care nu a trecut atunci pragul electoral a oferit Colegiului agro-industrial din Ungheni un tractor, un plug şi o semănătoare.

Cadourile electorale s-au mai „măsurat” în bilete la meciuri de fotbal date gratuit, organizarea de excursii pe la mănăstirile din ţară, daruri aduse însurăţeilor chiar în timpul nunţilor (reprezentanţii PLDM au donat un televizor la o nuntă din Hârbovăţ, Călăraşi), oferirea de răstigniri din lemn satelor (PL a oferit 20 de astfel de cadouri), seturi de mobilă pentru şcoli şi grădiniţe, bere, îngheţată etc.

 

Funcţionari şi fundaţii „de partid”

În campanii, partidele mai folosesc şi instituţiile statului pentru a obţine dividende politice sau îşi trimit miniştrii pe la întâlniri cu utilizarea resurselor administrative. În preajma alegerilor locale din 2011, autorităţile de la Chişinău şi Comrat au acordat ajutoare familiilor nevoiaşe „cu ocazia sărbătorilor pascale”. PD a găsit şi o modalitate de a-şi ascunde nesimţirea – produsele alimentare oferite în majoritatea localităţilor din republică erau cică din partea fundaţiei „Edelweiss” care, se ştie, aparţine prim-vicespicherului Vlad Plahotniuc. „Noi am constatat cazurile şi am făcut publică informaţia. Iar mai departe autorităţile sunt cele care ar trebui să reacţioneze. Nu-mi amintesc vreun caz în care cineva să fi fost pedepsit pentru oferirea de cadouri electorale interzise”, a declarat pentru JURNAL Pavel Postică, jurist la „Promo-Lex”.

Amenzi şi închisoare

Guvernul a avizat pozitiv, săptămâna trecută, o iniţiativă legislativă prin care cei care vor oferi cadouri electorale „grase” vor fi pedepsiţi mai aspru. „Acest fenomen a luat amploare în ultimele campanii electorale. Dacă Parlamentul va vota acest document, situaţia ar trebui să se schimbe deoarece este prevăzut întreg mecanismul şi structurile concrete care să se ocupe de aceste infracţiuni. Astfel, concurenţii electorali vor putea oferi cadouri nu mai scumpe de două unităţi convenţionale (40 de lei – n.r.) cu simbolica partidelor şi cu specificarea că sunt achitate din fondul electoral”, ne-a spus preşedintele CEC. Bunurile folosite drept daruri se referă la pixuri, maiouri, umbrele etc., şi nicidecum la produse alimentare, nealcoolice şi alcoolice, de tutun etc. „Dacă până acum era responsabil partidul, această iniţiativă legislativă prevede faptul că va fi responsabilă persoana care va fi prinsă asupra faptului”, mai spune Ciocan. Astfel, cei care vor corupe alegătorii se vor alege cu amenzi de până la zece mii de lei, nu vor mai putea deține funcții pe un termen de până la trei ani sau vor face închisoare de la unu  la cinci ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)