PD încă nu a bătut palma cu nimeni

TRATATIVE // Negocierile pentru crearea noii alianţe de guvernare decurg sub presiunea societăţii civile

În timp ce societatea forfoteşte de zvonuri despre viitoarea coaliţie de guvernare, Partidul Democrat nu se grăbeşte să bată oficial palma cu niciuna dintre părţi. Democraţii încă mai negociază, dar nu în linişte, ci sub presiunea organizaţiilor nonguvernamentale şi a diferitor grupuri de intelectuali care lansează zilnic apeluri publice de reconstituire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

Duminică, una din aceste asociaţii a organizat în scuarul Teatrului de Operă şi Balet un miting pro-AIE. Ca reacţie la acest eveniment, luni seara, Lupu a susţinut un briefing în care le-a vorbit jurnaliştilor despre anumite forţe politice, cu aluzie la PLDM, care exercită presiuni şi ameninţări asupra PD.

Negocierile continuă

După relativa linişte de joia trecută, democraţii au trecut vineri la o nouă rundă de negocieri. Mai întâi, s-au întâlnit, la Palatul Republicii, cu partenerii comunişti pentru a discuta despre următoarea structură a guvernului, nu însă şi despre partajarea funcţiilor. Apoi, în acelaşi loc, au avut discuţii şi cu partenerii de dreapta cu care au vorbit despre un model de împărţire a funcţiilor în stat. Liderul PLDM, Vlad Filat, a anunţat că există posibilitatea ca PD-ului să-i fie oferite două dintre cele trei funcţii-cheie în stat – cea de spicher şi cea de preşedinte, dar pe rând. Adică, liderul democraţilor, Marian Lupu, să fie ales mai întâi în funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar apoi – în cea de şef al statului, dar asta doar dacă PL va accepta. De dragul refacerii AIE, Mihai Ghimpu acceptă compromisul, dar nu atât încât PL să rămână doar cu înţelegerea de refacere a Alianţei.

Lupta pentru funcţiile din guvern

Marian Lupu nu e mulţumit de ofertă. „Partajarea acestor trei funcţii nu asigură un tablou complet. Ne interesează întregul complex de guvernare”, a declarat liderul PD după discuţiile cu PL şi PLDM. Potrivit acestuia, PD dorește să se asigure că viitoarea guvernare se va baza pe principiul echilibrului și fiecare partid membru al Alianței va avea pârghii de influențare a lucrurilor.

Potrivit unor surse care participă la aceste discuţii, problema cea mare în negocierile dintre cele trei partide de centru-dreapta constă în faptul că PLDM îşi doreşte 50 % din portofoliile de miniştri, ceea ce îi va oferi posibilitatea să guverneze. PL şi PD vor o cotă mai mare de participare în viitorul executiv. Despre acest lucru, cele două partide ar fi discutat în cadrul unei întâlniri secrete de sâmbăta aceasta.

Oferta lui Voronin provoacă îngrijorări

Deşi pe faţă PLDM şi PL sunt optimiste în ceea ce priveşte refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană, propunerile „generoase” făcute de comunişti democraţilor îi îngrijorează. Sursele noastre susţin că Voronin i-a promis lui Lupu mai mult decât s-ar fi aşteptat acesta. Pe lângă două dintre cele trei funcţii în stat, liderul comuniştilor este dispus să-i cedeze lui Lupu până şi partidul. Voronin i-ar fi dat asigurări preşedintelui PD că se retrage peste un an din politică.

Democraţii nici nu confirmă, nici nu resping aceste informaţii. Totuşi, în cadrul unei emisiuni de la TV 7, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat că deşi discuţiile cu liberal-democraţii sunt mai tensionate decât cele cu comuniştii, nimeni nu a spus că PD va alege calea cea mai uşoară. Diacov a mai declarat că zvonurile că Vlad Plahotniuc ţinteşte la funcţia de premier sunt nişte speculaţii, la fel ca şi cele că PCRM i-ar fi oferit PD-ului draftul unei oferte de guvernare.

Ce propun Narîşkin şi Buzek

Speculaţiile însă continuă să circule. Mai nou, ziarul „Ekonomiceskoie obozrenie” anunţă că şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, nu ar fi venit cu mâna goală la Chişinău, ci cu un pachet întreg de oferte, printre care reducerea preţului de import al gazului rusesc, undă verde vinurilor şi producţiei agricole moldoveneşti pe piaţa rusească, deschiderea uşilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru aderarea la ea şi a R. Moldova, anumite progrese în soluţionarea problemei transnistrene.

Totuşi publicaţia nu face referire la nicio sursă concretă. Narîşkin nu a fost singurul oficial străin care a vizitat zilele acestea Chişinăul. După el, în R. Moldova au venit miniştrii de Externe ai Poloniei şi Suediei, iar apoi şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Deşi au declarat că formarea viitoarei coaliţii de guvernare este problema internă a R. Moldova, europenii au ţinut să menţioneze că pledează pentru păstrarea vectorului european al R. Moldova. Buzek a enumărat şi câteva din avantajele de care s-ar putea bucura în curând statul nostru dacă îşi păstrează neschimbate priorităţile: liberalizarea regimului de vize, acord de liber schimb şi acord de asociere, mai multe granturi din partea UE.

Miting sau presiune?

Negocierile pentru crearea unei noi alianţe de guvernare ţine în suspans întreaga societate. Nu trece zi fără ca vreo organizaţie nonguvernamentală sau vreun grup de oameni de cultură să lanseze apeluri publice pentru crearea unei coaliţii de guvernare democratice şi proeuropene. Duminică, unele din acestea au organizat un miting pentru susţinerea refacerii AIE în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Participanţii la  eveniment i-au cerut președintelui democrat să nu facă alianță cu PCRM.

Liderii PD au apreciat mitingul ca metodă de presiune asupra lor, exercitată de anumite partide politice. „Mitingul de duminică este o modalitate moldovenească de a face coaliţie”, crede Dumitru Diacov.

„Vreau să vă spun că PD are imunitate la acest tip de presing. Vom continua dialogul cu ambele părți. Cu părere de rău, în R. Moldova, politicul își subordonează ONG-uri care primesc însărcinări de la șefii de partide. Acest tip de presiuni nu cred că este normal pentru societatea civilă”, a menţionat la rândul său Marian Lupu.

Lupu supărat rău pe PLDM

Ieri seara, liderul PD, a susţinut un briefing în care a vorbit în termeni duri despre colegii săi de dreapta, în special PLDM. „Asupra PD se exercită presiuni enorme din partea colegilor din fosta alianţă. Aceste presiuni ajung la ameninţări şi chiar răfuieli fizice cu membri de partid din teritoriu”, a spus Lupu, sugerând că, în timp ce se vorbeşte despre principii şi valori, se practică un sistem feudal. Liderul PD a declarat că alianţa PD-PCRM nu înseamnă renunţarea la cursul european al R. Moldova. „Noi nu vom susţine un regim de guvernare autoritar”, a precizat Lupu. El a venit cu un set de propuneri pentru crearea unei coaliţii. Din acestea menţionăm modificarea modalităţii de alegere a şefului statului cu reducerea de la 61 la 51 a numărului de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui şi partajarea funcţiilor după principii de profesionalism, nu după cele aritmetice.

Astăzi, la 15.00, la Reşedinţa de Stat, urmează să aibă loc o nouă rundă de discuţii între cele trei partide de centru-dreapta. Din motive personale (tatăl politicianului urmează a fi operat în Germania – n.r.), Lupu nu va participa la negocieri.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.