PD: corupe şi racolează!

Partidul Democrat a lansat o campanie de distrugere a Partidului Liberal-Democrat din Moldova

Şedinţa Parlamentului R.Moldova din 25.04.2013

Vlad Plahotniuc şi Constantin Botnari, secretarul general al PD, poreclit “barsetka”: Foto: Nadea Roşcovanu

Mituire, momeală cu funcţii, şantaj cu dosare, în acest mod încearcă reprezentanţii PD să-i determine pe membrii PLDM să emigreze în alt partid. Procesul de destructurare a PLDM a început după ce liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a fost reţinut într-un dosar de fraudă, iar guvernul Streleţ a fost demis. Celor care acceptă să plece din partid li se impune condiţia să semneze o declaraţie publică precum că PLDM nu-i mai reprezintă din moment ce liderii acestuia sunt acuzaţi de corupţie.

Lidia Crăciun, membru PLDM, a deţinut funcţia de director al Spitalului Raional Ungheni timp de cinci ani. În 2010, a luat în primire o instituţie cu tencuiala căzută, tavanul spart, sisteme de canalizare ruginite, în care se planifica închiderea blocului operator. Instituţia nu mai fusese reparată din perioada sovietică. Timp de cinci ani a atras investiţii de peste 30 de mil. de lei. Graţie managementului eficient, Spitalul din Ungheni a ajuns unul dintre cele mai dotate din republică.

În vara anului curent, i-a expirat mandatul de director. Cu câteva zile înainte de concurs, la finele săptămânii trecute, i s-a propus să părăsească PLDM dacă vrea să-şi păstreze funcţia. A refuzat. În consecinţă, instituţia a ajuns sub conducerea lui Andrei Alexeev, membru PD, cel care a deţinut funcţia de director până la venirea ei în funcţie. Alexeev făcuse parte din PCRM, apoi, în urma unui dosar deschis pe numele său, a trecut în tabăra democraţilor.

Director de spital ales pe criterii politice

Lidia Crăciun a afirmat că a realizat proiecte din diferite surse de finanţare în cei cinci ani de activitate, de la buget având doar cofinanţări. „Am renovat blocul operator, reanimarea, am reconstruit şi am dotat secţia de sterilizare, am renovat maternitatea. Am atras proiecte finanţate de guvernele Japoniei, Austriei, Norvegiei, din Fondul de eficienţă energetică. Duminică, am fost sunată de vicepreşedintele raionului, Petru Gherasimov (PD), care mi-a spus: ‚Matale trebuie să te gândeşti la concurs, iscăleşte o declaraţie că ieşi din PLDM’. I-am răspuns că am mers întotdeauna cu capul sus şi, chiar dacă nu voi obţine funcţia, voi merge aşa mai departe. Sunt lucruri mai importante. Nu cred că de dragul funcţiei trebuie să-ţi fie ruşine de tine”, ne-a declarat ea.

Înainte de concurs, şefii secţiilor de spital, 17 persoane, au mers la preşedintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun (PD) şi au informat-o că, deşi nu agreează să se implice în politică, vor susţine PD în continuare, cu condiţia ca Lidia Crăciun să rămână în funcţia de şef de spital. Acest lucru nu a avut niciun rezultat. La concursul organizat de Ministerul Sănătăţii, a făcut parte din juriu chiar preşedintele raionului. Şi-au depus dosarele doi democraţi şi Lidia Crăciun. Medicul Oleg Manachi (PD) şi-a retras candidatura înainte de concurs, iar Andrei Alexeev (PD), în pofida faptului că nu are studii superioare în management, a câştigat concursul cu o diferenţă de 0,27 puncte. „Era bine ca preşedintele raionului să-mi spună din start că totul fusese decis. M-a încurajat să particip. Din păcate, ea nu a înţeles deocamdată că este preşedinte de raion, şi nu doar de partid, iar spitalul este un obiectiv strategic şi trebuie să funcţioneze ireproşabil”, a conchis Crăciun.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Petru Gherasimov a negat că ar fi încercat să o determine pe Lidia Crăciun să plece din PLDM. „Nu umblu cu presinguri (!) ori alte nebunii, nu am nicio treabă cu acest concurs”, a spus vădit deranjat el. La rândul său, preşedinta raionului, Ludmila Guzun, a negat faptul că rezultatele concursului ar fi fost influenţate politic.

„PLDM-ul are drumul lui, noi îl avem pe al nostru”

Acum o săptămână, primarii de Piatra, Păhărniceni, Trebujeni, Step-Soci şi Vâşcăuţi din raionul Orhei au declarat că părăsesc PLDM, deoarece „nu mai pot face parte dintr-un partid al cărui lider este cercetat pentru corupţie”. Solicitat de JURNAL de Chişinău, primarul de Păhărniceni, Dumitru Cebotari, a lăsat să se înţeleagă că a rezolvat pe această cale problema reparaţiei unui drum de un km. „PLDM-ul are drumul lui, noi îl avem pe al nostru. Vrem să facem ceva frumos pentru sat”, a spus el.

După Ştirbate, soţia acestuia a părăsit partidul

Mai nou, doi consilieri raionali din Orhei au părăsit PLDM. Este vorba de Ala Ştirbate, soţia deputatului PLDM, Petru Ştirbate, şi un cumătru de-al acestuia, Simon Cazacu. Deputatul Petru Ştirbate a părăsit fracţiunea pe 17 septembrie, iar gestul său a fost anticipat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta anunţase în ajun pe Facebook că avusese o noapte grea, dar „cu rezultat”: „Deputatul Petru Ştirbate va părăsi astăzi fracţiunea”, jubila Usatîi. Zis şi făcut. În aceeaşi zi, Ştirbate a părăsit fracţiunea pe motiv că „PLDM se află într-o gravă criză de credibilitate”. Două săptămâni mai târziu, soţia lui Ştirbate, care ocupă funcţia de şef al Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei din Orhei, a anunţat că pleacă, deoarece nu mai vrea să facă parte dintr-un partid „liderii căruia sunt acuzaţi de corupţie”.

„Li se propun funcţii, bani, apartamente”

Tentative de distrugere a PLDM se întreprind nu doar în teritoriu. Potrivit deputatei PLDM, Maria Ciobanu, pe moment, se întreprind acţiuni disperate pentru a destrăma grupul parlamentar al acestui partid. „În acest proces se implică activ şi PPEM-ul lui Iurie Leancă. Toţi deputaţii lui Plahotniuc au indicaţii stricte pe cine să contacteze şi ce să le propună. Unora li se propun funcţii în viitorul guvern, sume de bani sau apartamente, alţii sunt şantajaţi cu dosare. Acelaşi lucru se întâmplă şi în raioane. Sunt nişte acţiuni banditeşti. Plahotniuc, mai devreme ori mai târziu, va ajunge la puşcărie, acum, el însă face tot posibilul să-şi subordoneze instituţiile statului”, a spus deputata.

SMS-urile lui Ioniţă

Surse de încredere din PLDM ne-au informat că şi Veaceslav Ioniţă le-ar fi scris SMS-uri unor foşti colegi de partid, invitându-i la o „discuţie”. Un mesaj similar ar fi ajuns la liberal-democratul Octavian Grama. Veaceslav Ioniţă a negat că ar fi trimis un astfel de mesaj şi că ar contribui la dezbinarea fracţiunii. „Mi se pare că ei se sperie şi de umbra lor. În opinia mea, liberal-democraţii sunt într-o situaţie dificilă. Pe de o parte, nu trebuie să împingă R. Moldova spre alegeri anticipate, cred că aceasta ar fi un rău. Pe de altă parte, sabotarea negocierilor va contribui la formarea unei coaliţii de stânga, ceea ce este de asemenea un rău. Mi-aş dori ca PLDM-ul să dea dovadă de maturitate şi să accepte formarea unei coaliţii proeuropene. Nu e nevoie să mă întâlnesc cu cineva ca să le spun acest lucru”, ne-a spus Ioniţă.

PLDM, în ceasul al 12-lea

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că PD încearcă să dezbine fracţiunea parlamentară a PLDM, pentru a obţine noi mandate ca să formeze, la limită, o nouă majoritate parlamentară. „Este evident că orice plecare din fracţiunea PLDM este de acum încolo nimic altceva decât o corupere a deputaţilor. Totodată, PLDM a declarat că vrea să participe la crearea unui nou pol politic, proeuropean, şi desigur o astfel de intenţie prezintă un pericol pe termen mediu şi lung pentru guvernarea oligarhică din R. Moldova. Din acest considerent, se întreprind acţiuni, inclusiv în raioane, pentru a slăbi acest partid”, a spus comentatorul.