PCRM vrea salarii pentru campania electorală?

VOX: „Omul care chiuleşte nu trebuie să primească niciun ban!”

Pe 1 martie Parlamentul a adoptat o lege potrivit căreia deputaţii chiulangii vor fi sancţionaţi prin reţinere de salarii. Recent, Partidul Comuniştilor din RM, care a lipsit de la toate şedinţele plenare ale Legislativului din sesiunea primăvară-vară, a contestat la Curtea Constituţională această lege. Unele persoane intervievate de JURNAL consideră că deputaţii absenteişti nu trebuie să ridice salarii.

Vadim VASILIU

Comuniştii argumentează contestarea prin faptul că ei lucrează în teritoriu. „Noi lucrăm în teritoriu, nu ca ăştia care şterg fundurile la fotolii în Parlament!”, a declarat Vladimir Voronin într-o emisiune la Publika TV. Totodată liderul comuniştilor a menţionat că PCRM nu se va întoarce în Parlament. JURNAL precizează că salariul unui deputat este de 7100 de lei şi poate ajunge la 8000 de lei.

Cum lucrează PCRM

Contactat de JURNAL, deputatul PCRM, Artur Reşetnicov, ne-a explicat cum lucrează comuniştii în teritoriu. Potrivit deputatului, oamenii din R.Moldova vor să se integreze şi în Uniunea Europeană, şi în Uniunea Euroasiatică. „Ne întâlnim cu oamenii, discutăm cu ei, încercăm să rezolvăm problemele lor la nivel local. Vedem ce dorinţe au. Am aflat că cetăţenii vor ca în RM să se deschidă şcoli şi grădiniţe, vor ca medicamentele să nu fie contrafăcute şi de contrabandă, ci de calitate înaltă. Oamenii vor ca R. Moldova să se integreze în Uniunea Europeană, dar şi în Uniunea Euroasiatică, oamenii sunt împotriva aderării la NATO. Acesta este lucrul nostru”, ne-a declarat Reşetnicov.

Totodată, Reşetnicov a declarat că, prin această lege, majoritatea parlamentară vrea să constrângă opoziţia. Potrivit deputatului, alegătorii trebuie să decidă dacă un deputat sau altul lucrează prost. „Este o acţiune antidemocratică fiindcă lucrul deputatului nu se rezumă numai la a sta o oră în calitate de portret la şedinţa plenară parlamentară. Legea respectivă nu este altceva decât o inchiziţie medievală, un rug medieval în care vor să ardă democraţia tânără din Republica Moldova!”, a conchis Reşetnicov.

La rândul său, prim-ministrul Vlad Filat este convins că PCRM se va întoarce în parlament după 9 iunie, zi în care va avea loc cel de-al patrulea congres PCRM. „Pot să vă spun cam cum cred eu că va fi, ştiind că ei sunt mari maeştri în a face scenarii. Va fi decizia Congresului, probabil, prin care va obliga fracţiunea comuniştilor să revină în Parlament pentru a promova interesele cetăţenilor, doar că nu înţeleg de ce trebuie atâta spectacol”, a declarat Vlad Filat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.  

JURNAL a încercat să afle opinia cetăţenilor pe marginea acestei legi.

 

Eufrosinia Creţu, fostă preşedintă a consiliului raional Leova:

„Sub pretextul că merg prin localităţi şi vorbesc cu alegătorii, ei îşi fac campanie electorală. Desigur, este un plus al lor că lucrează cu alegătorii, însă acest lucru nu trebuie făcut de deputaţii în parlament care primesc salarii pe spatele poporului. Sunt de acord că trebuie să li se oprească şi salariile, şi maşinile. Parlamentul este ales ca să adopte legi”.

 

Ana Lefter, pensionară, satul Ineşti, raionul Teleneşti:

„Am lucrat toată viaţa în construcţii. Dacă întârziam cinci minute, mi se făcea însemnare în cartea de muncă şi îmi strica stagiul pe 30 de ani lucraţi. Mă străduiam să ajung la lucru cu zece minute înainte, iar ei îşi permit să nu vină deloc! Pentru ce să primească leafa? Poate eu nu-mi dau bine seama, dar dacă ei nu-s la lucru, pentru ce să primească salarii? Fiecare om trebuie să răspundă pentru munca sa!”.

Vladimir Vâzdoagă, preşedintele raionului Anenii Noi, PCRM:

„Parlamentul nostru deseori se adună în şedinţe nu prea eficiente. Din punctul acesta de vedere, eu nu sunt prea satisfăcut de eficienţa şi activitatea Parlamentului. Dacă şedinţele nu sunt pregătite mai bine, trebuie să se ducă să lucreze măcar cu populaţia. Şi asta este o activitate. O oră de lucru în teritoriu poate fi egalată cu şapte ore la birou. Nu cred că şedinţele trebuie sistate, dar consider că nu sunt prea eficiente”.

Veaceslav Boubătrân, or. Glodeni:

„Omul care nu-şi exercită funcţiile, chiuleşte, nu trebuie să primească niciun ban. La urma urmei, sunt banii poporului. Înţeleg că nu le plac multe lucruri, dar asta nu înseamnă că trebuie să stea acasă. Ei vor rămâne doar cu agitaţia electorală. Chiar dacă sunt în opoziţie, trebuie să vină în Parlament. Ei nu se duc în teritoriu ca să ajute oamenii, ci ca să le insufle anumite poziţii”.

Simion Babin, oraşul Orhei:

„Dar ei pentru ce au fost aleşi? Să nu mai primească nimic! Ei consideră că au dreptate şi gata. Pot lucra în teritoriu sâmbăta şi duminica!”

 

The following two tabs change content below.