PCRM şi-a pierdut „locomotiva”

SONDAJ // Cu tot mai puţini simpatizanţi, Voronin îşi trage la fund partidul

De când nu mai este preşedinte al republicii, Vladimir Voronin provoacă tot mai multă antipatie populaţiei, iar Partidul Comuniştilor (PCRM) are de pierdut din cauza crizei de imagine în care se află liderul său. Conform ultimului sondaj de opinie făcut public săptămâna trecută de IDIS „Viitorul”, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar acumula cele mai multe voturi – 30,3 %, cu câteva procente mai puţin decât Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). La fel ca şi precedentele sondaje, ultimele măsurători arată că Alianţa Moldova Noastră (AMN) nu va ajunge în viitorul Parlament. Totuşi analistul politic Petru Bogatu consideră că mobilitatea alegătorilor, prezentată în sondaj, nu este un lucru cert, deoarece atât AIE, cât şi PCRM şi-au păstrat „nucile tari”.

Lupu şi Filat l-au detronat pe Voronin

Ultimul sondaj de opinie realizat de CBS-AXA în martie 2010 arată că Vladimir Voronin a mai coborât o treaptă în topul celor mai populari politicieni, ajungând pe locul trei. Deşi este cunoscut de peste 90,4 % din alegători, Voronin este simpatizat de doar 40,6 % din aceştia. În schimb, fostul comunist Marian Lupu, actualmente lider al Partidului Democrat (PD), este apreciat pozitiv de peste jumătate dintre participanţii la sondaj (56,9 %), iar preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, se bucură de simpatia a 44,5 la sută din respondenţi. De altfel, Filat înregistrează cea mai mare evoluţie în acest sondaj, simpatia faţă de acest politician a crescut cu aproape 10 % în ultimele patru luni. Pe locurile patru şi cinci în top se află vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, şi, respectiv, preşedintele partidului, Mihai Ghimpu. Singurul politician care nu se află la guvernare, dar se regăseşte în topul simpatiilor electorale este ex-preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană (MAE), Anatol Petrencu, cu 13,8%. Totodată, actualul lider MAE, Veaceslav Untilă, nu face parte din acest top.

Voronin, refuzat

Revenind la Voronin, menţionăm că sondajele arată o antipatie în creştere a populaţiei faţă de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care nu mai este capabil să aibă rolul unui coagulant natural al partidului. Faptul că, deşi este cunoscut de aproape toată populaţia, Voronin ocupă doar a treia poziţie pe scara preferinţelor alegătorilor vorbeşte despre manifestarea activă a unui refuz tacit de a-l accepta în continuare ca lider naţional. Un succesor posibil al lui Voronin ar fi Igor Dodon, dar el se găseşte abia pe poziţia 11 de notorietate publică, vizibil depăşit de foştii săi colegi de fracţiune, Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc, mai recent – trădători notorii ai partidului. În mod logic, PCRM se confruntă cu mari probleme interne.

AIE va avea continuitate?

Regresul lui Voronin a afectat şi popularitatea partidului pe care îl conduce. PCRM se bucură de simpatia a 30% din participanţii la sondaj, PLDM – de 14%, PD – de 10,8%, PL – de 7,4%, iar AMN – de 1,2%. Astfel, sondajul demonstrează o tendinţă de scădere a PCRM care la ultimele alegeri a obţinut 44 % din voturi, a PL care la alegerile din 29 iulie 2009 a obţinut 14,7 % din voturi şi a AMN care a obţinut atunci 7,3 %. Ultimul sondaj mai arată că în viitorul Parlament vom avea doar patru partide, dintre care niciunul cu majoritate constituţională. Deşi deputatul comunist Eduard Muşuc susţine că PCRM îşi caută deja aliaţi pentru o eventuală coaliţie de guvernare (excluzând din start doar alianţă cu PL – n.r.), reprezentantul PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat pentru JURNAL că alianţa cu comuniştii este imposibilă şi cel mai probabil AIE va avea continuitate şi în viitorul Legislativ.
Sondajul realizat de CBS AXA arată că 34 la sută din alegatori nu ştiu cu cine să voteze.
Sondajul provoacă îngrijorări

“Dacă aş fi politician sau aş reprezenta vreun partid politic, indiferent de tabăra politică, aş fi foarte îngrijorat în privinţa rezultatelor recentului sondaj. Pe de o parte, AIE stagnează, iar pe de alta, PCRM se dezvoltă în cadrul parametrilor previzibili. Cu toate acestea, cred că în prezent situaţia PCRM este mai proastă decât la ultimul sondaj, căci acest partid este singur împotriva tuturor, încolţit chiar şi din partea stângă”, a comentat analistul politic Petru Bogatu rezultatele ultimului sondaj. Aceeaşi sursă observă că printre diferenţele acestui sondaj, faţă de cele realizate anterior, se numără creşterea fulminantă a popularităţii lui Mihai Ghimpu, dar şi scăderea în popularitate a PL. În acelaşi timp, poziţia lui Vlad Filat, care spre deosebire de alţi lideri ai partidelor politice investeşte o bună parte din imaginea sa în partid, ar putea da peste cap rezultatele sondajelor la viitoarele alegeri anticipate. Analistul consideră că popularitatea lui Marian Lupu este marcată de imaginea creată până în 2009 de comunişti, ca potenţial lider PCRM, şi, ulterior, de Alianţă, ca unicul candidat la Preşedinţie.
Mariana RAŢĂ