PCRM recidivează

FRAUDĂ // Finanţatorii PCRM au venituri de zero lei în ultimii ani

Scandalul finanţatorilor fictivi ai Partidului Comuniştilor continuă. După ce, săptămâna trecută, au declarat presei că fiul lor nu avea cum să doneze jumătate de milion de lei comuniştilor, părinţii lui Anton Leviţchi şi Vitalie Gusev din r. Anenii Noi dau înapoi, refuzând să mai vorbească cu jurnaliştii.

Aceeaşi tactică au adoptat-o şi alţi „sponsori” ai PCRM din acelaşi raion. Rudele acestora îşi fac cruce atunci când aud de sumele pe care bărbaţii le-ar fi donat fostului partid de guvernământ. Mirarea oamenilor e justificată. Cei care, conform raportului financiar al PCRM, ar finanţa formaţiunea cu sume de ordinul sutelor de mii, au declarat la fisc în ultimii ani venituri mizere, sau chiar nimic.

„N-am avut în viaţa mea aşa bani”

„Cât? 180 de mii de lei? N-am avut în viaţa mea atâţia bani. Veniţi şi vedeţi în ce cocioabă trăim. Pentru ce să dăruiască fiul meu aşa bani Partidului Comuniştilor, ce-o să-i dea aceştia în schimb?”, se vaită Ana Cebanu, mama lui Vitalie Cebanu din s. Floreni, r. Anenii Noi, care, dacă e să credem raportului financiar depus la CEC de PCRM, ar fi donat formaţiunii 180 de mii de lei. Femeia susţine că fiul ei lucrează la o firmă de construcţie din Chişinău, are soţie şi un copil mic şi nu s-a interesat niciodată în mod deosebit de politică. Când i-am spus că şi Ghenadie Gârleanu, un alt bărbat din satul lor, a donat 120 de mii de lei pentru acelaşi partid, Ana Cebanu s-a speriat şi mai mult. „Măiculiţă Doamne. D-apoi ei amândoi lucrează la aceeaşi firmă (Moldconstruct Market – n.r.). Ghena trăieşte cam ca noi. N-avea de unde să dea aşa bani comuniştilor”, susţine femeia.

Sponsori fără de venituri

Datele de la fisc confirmă spusele Anei Cebanu. Conform fişelor de verificare a obligaţiunilor privind impozitul pe venit, Ghenadie Gârleanu a obţinut în 2009 venituri de 853 de lei, iar în 2008 – zero lei. Ghenadie Jigan, un alt finanţator al PCRM din s. Mereni, r. Anenii Noi, care ar fi donat PCRM 150 de mii de lei, a declarat la fisc venituri de zero lei şi în 2008, şi în 2009.

Tot cu venituri de zero lei în ultimii doi ani figurează la fisc şi Anton Leviţchi care a donat partidului 250 de mii de lei. Iar Vitalie Gusev (cu o donaţie de un sfert de milion de lei – n.r.) a avut în 2009 un venit oficial de 881 de lei, iar în 2008 – de 547 de lei. Iniţial, părinţii ultimilor doi donatori au declarat presei că fiii lor (primul de 23 de ani şi al doilea de 27 de ani – n.r.) nu au bani pentru a face astfel de donaţii. Ba mai mult, tinerii au împrumutat bani pentru a pleca la muncă la Moscova. Ieri, părinţii lui Anton şi Vitalie nu mai acceptau să vorbească cu presa.

Fără încălcări esenţiale

În acest timp, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC), Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a demarat controale la sediile partidelor . „Încălcări esenţiale nu au fost depistate. Au existat câteva cazuri în care donatorii partidelor nu au indicat la fisc venituri care le-ar permite să facă donaţiile pe care le-au făcut, dar să nu uităm că declaraţiile pe venit pentru anul 2010 se depun abia în martie 2011. Cine ştie, poate aceste persoane au obţinut banii pe care i-au donat pe parcursul anului curent?”, susţine Bogdan Zumbreanu, şeful adjunct al Direcţiei urmărire penală a CCCEC. Oficialul afirmă că ofiţerii Centrului au discutat cu mai mulţi finanţatori ai partidelor, iar aceştia au cofirmat că au făcut donaţii. Zumbreanu a refuzat să spună dacă este vorba şi despre finanţatorii PCRM din r. Anenii Noi.

În aşteptarea răspunsului CCCEC

Timp de o săptămână, CCCEC trebuie să răspundă CEC-ului dacă sunt sau nu înregistrate încălcări în procesul de finanţare a partidelor în această campanie electorală. În cazul în care neregulile semnalate de jurnalişti se confirmă, CEC va solicita Curţii de Apel să se pronunţe dacă există temei pentru excluderea concurentului din campania electorală. Fostul membru al CEC, Nicolae Răileanu, afirmă însă că temei pentru adresare la Curtea de Apel există deja. „PCRM nu e la prima încălcare de acest fel. Şi în campania pentru alegerile din 2009 au existat cazuri similare. Ba mai mult, atunci printre finanţatorii PCRM a figurat şi o companie cu capital de stat, lucru interzis prin lege”, susţine Răilean.

Menţionăm că liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că fiecare om lucrează acolo unde vrea, face bani şi îi donează cui vrea. „Învinuirile care ni se aduc sunt inventate”, a mai spus Voronin.

Arcadie Barbăroşie, analist politic

Există două explicaţii pentru acest caz. Fie PCRM este finanţat de unu-doi sponsori mari care nu vor să se developeze şi de aceea inventează astfel de tertipuri, fie partidul foloseşte bani obţinuţi nu tocmai legal şi de aceea donaţiile se fac prin persoane interpuse.

A dispărut unul dintre finanţatorii PCRM

Anton Leviţchi, tânărul din Anenii Noi care ar fi donat 250 de mii de lei pentru campania electorală a PCRM, a dispărut. Prim-vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), Victor Osipov, susţine că băiatul a întrerupt legătura cu familia după ce a fost vizat de mass-media în scandalul referitor la rapoartele financiare ale comuniștilor şi este de negăsit. Osipov susţine că părinţii lui Anton sunt susţinători constanţi ai AMN. Tatăl tânărului a fost reprezentant al Biroului secției de votare din partea AMN. Membrii Organizației primare a AMN din Socoleni presupun că persoana care a furnizat datele personale ale lui Anton Levițchi ar putea fi Nicolae Iaţic, polițist în rezervă, șeful organizației comuniste teritoriale din Socoleni.

The following two tabs change content below.