PCRM a pierdut trenul

ALEGERI // În politică nu poţi să acţionezi post-factum, consideră analiştii politici

Ideea unui compromis dintre Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi Partidul Comuniştilor (PCRM) a fost ratată, consideră mai mulţi analişti politici de la Chişinău. Aceştia recomandă Alianţei să-şi vadă de treabă în baza agendei pe care şi-a stabilit-o, altfel AIE riscă să cadă din nou într-o capcană întinsă de PCRM. Cât priveşte participarea Alianţei la alegerile prezidenţiale care, conform planului AIE, urmează să aibă loc în noiembrie, analiştii consideră că ideal ar fi ca AIE să înainteze un singur candidat. Acest lucru însă nu va fi posibil, cred aceleaşi surse, sigure că PCRM nu va avea de câştigat nimic din această situaţie.

Dialog doar în parlament

„Ideea unui compromis cu PCRM a fost deja ratată. Organizarea unui referendum în august şi a unor alegeri parlamentare şi prezidenţiale în noiembrie este calea cea mai scurtă pentru depăşirea crizei constituţionale în care se găseşte R. Moldova”, consideră analistul politic Anatol Ţăranu, menţionând că în cazul în care AIE va accepta propunerea PCRM de a vota în parlament modificarea Constituţiei, alegerile anticipate vor trebui amânate pentru mai târziu – la începutul lui 2011, sau în primăvara anului viitor. „Este clar de ce comuniştii vor alegeri mai târziu. Va fi iarnă, situaţia se va agrava din cauza tarifelor ridicate la energia termică şi la gaze, iar acest lucru va prejudicia imaginea AIE”, explică Ţăranu schimbarea de macaz făcută de PCRM.

Potrivit analistului, Alianţa trebuie să acţioneze în această situaţie în baza agendei pe care şi-a prescris-o, iar pentru a da un răspuns provocărilor lansate de comunişti, AIE ar trebui să le ceară dezbăterea acestui subiect în Parlament. „Care ar fi sensul să se întâlnească Alianţa cu comuniştii în altă parte, într-o atmosferă obscură? Dialogul trebuie să fie transparent, sub ochii opiniei publice”, a mai spus Ţăranu.

Naivitatea de a crede comuniştii

Şi analistul politic Vitalie Ciobanu consideră că loc pentru compromis nu mai există. „Voronin a anunţat că acceptă alegerea preşedintelui prin vot direct abia după ce iniţiativa Coaliţiei a obţinut girul Occidentului. Este evident că tot ce îşi propun comuniştii e să minimalizeze efectele ofensivei politice în care se află Alianţa, odată luată decizia privind referendumul şi anticipatele, şi nicidecum nu-i interesează „grija pentru banul public”, afirmă Ciobanu.

În opinia lui, a intra în negocieri cu PCRM, acum, după ce Consiliul Europei şi-a dat acordul pentru referendum, înseamnă a irosi în mod inutil timpul şi, mai ales, implică intrarea în nişte hachiţe juridice, cu implicarea Curţii Constituţionale, care vor conduce la amânarea alegerilor anticipate spre iarnă, adică într-o perioadă foarte nepotrivită din perspectiva intereselor electorale ale Alianţei. „Comuniştii nu recunosc decât limbajul forţei, ei nu cedează decât sub presiune, de aceea ar fi o mare naivitate să-i crezi pe cuvânt. Puterea va trebui însă să-şi ia toate măsurile pentru a asigura validarea referendumului, unde există, într-adevăr, o problemă”, a conchis analistul.

Capcana PCRM

În opinia analistului politic Vlad Lupan, în politică nu poţi să acţionezi post-factum. „Alianţa i-a propus PCRM de mai multe ori varianta compromisului, iar PCRM a venit cu o poziţie neflexibilă. Nu este clar dacă propunerea de compromis venită acum de la comunişti nu este cumva încă o încercare de a evita responsabilitatea”, spune Lupan care recomandă AIE să încerce să dialogheze cu PCRM, dar nu şi să se grăbească să accepte compromisul. „Alianţa poate să meargă liniştit înainte în organizarea referendumului. Ea nu are de pierdut din imagine dacă nu acceptă compromisul pentru că a încercat să dialogheze cu PCRM. De altfel, secretarul general al Consiliului Europei a spus foarte clar că s-a încercat găsirea unui compromis cu PCRM, însă fără rost”, susţine Lupan.

Soluţia ideală – un candidat unic

Cei trei analişti politici au un punct de vedere comun şi în ceea ce priveşte participarea Alianţei la alegerile prezidenţiale. „Ar fi bine ca Alianţa, dacă doreşte să se păstreze după anticipate, să înainteze un singur candidat. Însă dacă alegerile parlamentare şi prezidenţiale vor avea loc concomitent, este foarte puţin probabil că Alianţa va merge cu un singur candidat”, afirmă Ţăranu. Analistul susţine că, potrivit tehnologiilor electorale în cazul alegerilor dublate, participând la prezidenţiale, candidatul partidului devine o locomotivă pentru formaţiune la alegerile parlamentare.

„Oricine dintre aceste partide ar renunţa să-şi înainteze candidatul la prezidenţiale s-ar poziţiona mai prost în campania parlamentară. De aici, partidele care au candidaturi reale pentru prezidenţiale îşi vor înainta candidaţii pentru a câştiga un rezultat cât mai bun la alegerile parlamentare”, crede Ţăranu. Iar Vlad Lupan precizează că, oricum ar fi, PCRM nu are de câştigat nimic din această situaţie. Or, chiar dacă în turul întâi voturile electoratului se vor dispersa, în turul doi ele se vor coagula în jurul singurului candidat al AIE care va rămâne în cursă.

Ecuaţia cu prea multe variabile

Ciobanu consideră însă că strategia pentru prezidenţiale a partidelor din Alianţă depinde de prea multe variabile. „În primul rând, trebuie să ştim dacă Voronin poate candida sau nu. Dacă va putea (Curtea Constituţională e în stare să ne ofere o asemenea surpriză!), singura soluţie va fi un candidat unic al Coaliţiei. Dacă Voronin va fi scos din joc, va fi practic imposibil să mai reprimi ispita partidelor din Alianţă de a „defila” cu prezidenţiabili proprii, mai ales că ei îşi vor tracta şi partidele în viitorul parlament”, spune Ciobanu, precizând că, în acest caz, stânga se va regrupa în jurul lui Marian Lupu, iar dreapta – în jurul lui Vlad Filat. Dincolo de rivalităţi, va fi important ca cei doi actuali aliaţi să poată guvernă Moldova şi după viitoarele alegeri, pentru că asta o cere interesul naţional, ne atenţionează analistul.

În aşteptarea răspunsului AIE

Amintim că, săptămâna trecută, Alianţa pentru Integrare Europeană a făcut publică decizia sa finală privind modul în care urmează a fi depăşită criza constituţională. Un referendum în august pentru modificarea articolului 78 din Constituţie şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale concomitente în noiembrie. Decizia Alianţei a fost susţinută şi de secretarul general al Consiliului Europei. Aflat într-o vizită la Chişinău, oficialul european a declarat că această poziţie a AIE este susţinută atât de Comisia de la Veneţia, cât şi de Consiliul Europei. Ca răspuns la această poziţie, a doua zi, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că fracţiunea PCRM este gata să voteze în Parlament modificarea art. 78, în redacţia propusă de AIE. Alianţa încă nu a dat un răspuns la propunerea comuniştilor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)