PCRM – în afara cursei în UTA Găgăuzia

Alegeri după alegeri în Republica Moldova! La două săptămâni de la alegerile prezidenţiale, duminică au avut loc alegeri în autonomia găgăuză, pentru funcţia de başkan al UTA Găgăuzia, şi alegeri în regiunea transnistreană, locuitorii căreia au fost îndemnaţi să-şi aleagă candidaţii la funcţia de deputat a aşa-numitului soviet suprem de la Tiraspol.

La funcţia de başkan al UTA Găgăuzia au aspirat candidaţii independenţi, primarul oraşului Comrat, Nicolae Dudoglo, actualul başkan, Mihail Formuzal, şi reprezentanta PCRM, Irina Vlah. Scrutinul a fost considerat valid, la el participând peste 56 la sută din votanţi. Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale din Comrat, niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi (peste 50 %), pentru a accede la funcţia de başkan. Mihail Formuzal a acumulat 36,8 % din sufragii, Nicolae Dudoglo – 32 % , iar Irina Vlah 30%. Potrivit legislaţiei găgăuze, în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu acumulează numărul necesar de voturi, urmează să se desfăşoare turul doi de scrutin. Cel mai probabil acesta va avea loc în ultima duminică a lunii, 26 decembrie. În cursa pentru funcţia de başkan al autonomiei rămân cei doi candidaţi independenţi: Mihail Formuzal şi Nicolae Dudoglo.

Alegeri în Transnistria – fără opoziţie

Se consideră valide şi alegerile din regiunea transnistreană, la care au participat peste 43 la sută din alegătorii de pe malul stâng al Nistrului, unde, conform legislaţiei transnistrene, scrutinul se consideră valid dacă la el participă cel puţin 25 la sută din alegători. La cele 43 de mandate la funcţia de deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol au aspirat 125 de candidaţi. Chiar dacă organismele internaţionale nu recunosc rezultatele alegerilor, la ele au participat observatori din partea unor organizaţii non-guvernamentale din Federaţia Rusă, Ucraiana şi din partea autorităţilor secesioniste din Abhazia şi Osetia de Sud. Totodată alegerile au fost monitorizate de câţiva deputaţi din Duma rusească şi din Rada Supremă a Ucrainei. Potrivit presei de la Tiraspol, oamenii au venit la secţiile de votare în speranţa îmbunătăţirii nivelului de trai din această regiune. Liderul separatist Igor Smirnov a specificat că îşi dă votul pentru „viitorul luminos al poporului din Transnistria”.

În urma alegerilor, reprezentantul Partidului Regiunilor din Rada Supremă a Ucrainei, Oleg Ţarev, a declarat că, „spre deosebire de alegerile din Ucraina, alegerile din Transnistria, s-au desfăşurat într-o atmosferă calmă”. Acesta a specificat că nu au fost înregistrate nereguli la soluţionarea cărora „ar fi fost necesară intervenţia organismelor internaţionale”. Deputaţii din Ucraina şi Federaţia Rusă au conchis că alegerile din Transnistria au avut loc „conform normelor democratice”.

Presa rusă a relatat în aceste zile că actualul scrutin din Transnistria nu poate influenţa în vreun fel formatul negocierilor privind soluţionarea conflictului transnistrean.  „Reluarea negocierilor nu depinde de echilibrul de forţe de la Tiraspol, dar de viitoarea coaliţie de guvernământ din Republica Moldova”, specifică ziarul rus „Kommersant”, potrivit căruia rezultatele alegerilor din Transnistria nu oferă o surpriză, autorităţile de la Tiraspol având grijă ca în regiune să nu existe o opoziţie serioasă. Este de remarcat că, acum un an, liderul opoziţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Sovietului Suprem. Şevciuk a declarat atunci că renunţă la post din cauza „dezacordurilor puternice” cu politicile liderului transnistrean Igor Smirnov şi ale anturajului apropiat al acestuia.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)