Păziţi-vă copiii de electrocutări!

„Mi-am găsit copilul întins la podea. Nu mai respira”

Dacă nu şi-ar fi lăsat copilul fără supraveghere, ar fi fost mamă a trei copii, fiul cel mai mic a decedat după ce a apucat, cu mânuţele, un fir electric neizolat. Astăzi, Elena îşi aminteşte îndurerată despre acele zile când Dănuţ încă mai era în viaţă… „Era foarte energic. Avea doar trei anişori şi abia începea să descopere lumea”, spune mama cu lacrimi în ochi.

Soţul Elenei nu-şi poate ierta că nu a ascultat-o pe soţie. „Făceam reparaţie în apartament. Aveam mai multe prize cu firele neizolate. I-am spus de nenumărate ori lui Vasile să rezolve prizele1 căci avem copii mici. El, însă, de fiecare dată îmi răspundea: „Las’că mâine…”. Pentru Dănuţ nu a mai venit ziua de mâine…”, îşi aminteşte Elena. Femeia simte şi vina ei. În acea zi cu ghinion şi-a lăsat băiatul în grija copiilor „mai mari” – de şase şi, respectiv, opt ani. A trebuit să tragă o fugă până la magazin. „Nu a durat mult, doar vreo 15 minute”, încearcă să se îndreptăţească mama băieţilor. Când s-a întors acasă, i-a găsit pe fiii mai mari concentraţi în faţa ecranului de la calculator, iar când a intrat în camera vecină – i s-a tăiat suflarea… Dănuţ era întins la podea şi nu mai da semne de viaţă.

„Era un calvar adevărat, nu ştiam ce să fac… Am chemat vecinii… Unul era medic… A încercat să-i acorde primul ajutor, însă fără succes. Băieţelul meu a murit…”. Tragedia care s-a întâmplat cu Dănuţ a distrus familia. „Soţul mă învinuia pe mine pentru că am plecat la magazin, iar eu – pe el, pentru că nu m-a ascultat şi nu a instalat prizele. Într-un final, am divorţat. Eu consider că ambii suntem vinovaţi că nu am avut grijă de copilul nostru”, a constatat femeia. Ambii părinți – atât mama, cât și tata – sunt, în egală măsură, responsabili de îngrijirea și supravegherea copilului.

„După electrocutare, fetiţa mea a început să se bâlbâie”

Spre marele regret al medicilor, asemenea cazuri sunt destul de frecvente. Aparatele casnice defectate şi firele neizolate au devenit o capcană care îi ademeneşte pe copiii mici – iar aceștia sunt mai curioși, mai rapizi decât credem. O altă mămică spune că fiica ei a scăpat ca prin minune după ce a apucat firele neizolate a fierului de călcat. „Ea le-a văzut că sunt colorate – verzi, roşii, albastre şi a vrut să tragă de ele. Ştiţi cum sunt fetiţele la cinci ani? Îşi fac ineluşe din diferite ațe și sârmuliţe. La fel și a mea… Săraca, s-a electrocutat aşa de tare că, de atunci, a început să se bâlbâie”, povesteşte femeia despre urmările unei clipe de neatenţie. După acest incident, le recomandă tuturor părinţii pe care îi cunoaşte să fie deosebit de precauţi cu copiii mici.

Cele mai multe electrocutări la copiii mici se produc în condiţii casnice

Potrivit șefului Secţiei Arsuri a Spitalului Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, Gheorghe Vicol, unii părinţi ai căror copii s-au electrocutat se adresează târziu la medic, crezând că accidentul va trece fără urmări grave. Este o atitudine greşită, atenţionează medicul. „Copiii electrocutați, chiar dacă şi-au revenit, peste câteva ore sau chiar două zile, pot suporta un stop cardiac repetat. Avem foarte multe cazuri de copii electrocutați care au rămas fără mâini şi picioare”, a menţionat doctorul Gheorghe Vicol.

„Chiar acum, în Secția reanimare avem un copil căruia i-a fost amputată o mână aproape din umăr, operate ambele picioare şi cealaltă mână, după ce s-a băgat într-un transformator și a intrat în contact cu o tensiune a curentului electric de 10.000 volți. Va rămâne invalid pentru toată viaţa. Dar, repet, cele mai multe electrocutări la copiii mici se produc în condiţii casnice. Deseori, sunt lăsate la vedere fire neizolate ori aparate casnice defectate – iar copiii sunt interesați de ele. Spre exemplu, o fetiţă a văzut un fir neizolat şi l-a luat în gură. Jumătate de limbă i-a fost arsă şi i-a fost afectată puternic cavitatea bucală”.

„Ce pericole se ascund în casa ta?”

Instalaţiile improvizate pentru încălzirea puişorilor sunt, de asemenea, foarte periculoase pentru copiii mici. „Am văzut la mai multe vecine că pun în ţarcul cu puişori un bec electric în interiorul unui borcan. Am făcut și eu la fel, iar copilul meu de patru ani a vrut să ia un puişor şi, din întâmplare, a atins borcanul, iar firul (fără „furculiţă”), la care era unit becul a ieşit puţin din priză şi în acest moment Ionuţ s-a prins cu mânuţa de el. Nu înţelegeam ce se întâmplă… Se zguduia cu tot corpul! Imediat am chemat urgenţa”, povesteşte mama băiatului.

Primul ajutor în caz de electrocutare

Şeful Secţiei Arsuri a Spitalului Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, Gheorghe Vicol:

La electrocutare, copilul poate să-şi piardă cunoștința – el trebuie culcat și imediat începută respiraţia gură-la-gură şi masajul indirect al inimii. Cât mai urgent va fi chemată Ambulanța, telefonând la 903. Zona arsă va fi ținută sub un jet de apă rece timp de 10-15 minute, astfel se micşorează adâncimea arsurii. Sunt categoric interzise „metodele populare” – aplicarea uleiului, grăsimii, sodei caustice, făinii de porumb sau de grâu, lutului – acestea complică acordarea ajutorului medical.

Test pentru mămici şi tătici

Gândiți-vă: aveți undeva în casă sau curte fire dezgolite sau instalații electrice la vedere? Verificați casa și curtea. Legați cablurile care sunt prea lungi sau fixați-le de-a lungul pereților.

Aveți în casă aparate electrice defectate?

Se întâmplă ca în locul unde firul se unește cu aparatul electric, să se deterioreze stratul izolator. Izolați-le imediat, înainte ca micuțul să ajungă să tragă de ele.

Aveți prize în casă care nu au capac sau acoperitoare?

În special băieţeii au tentația de a introduce diverse obiecte ascuțite în găurile prizei. Înlocuiţi-le cu prize cu capace sau procurați apărătoare pentru prize care pot fi găsite în magazinele specializate.

Vi se întâmplă să „trageți o fugă” la vecini, până la magazine, până afară, lăsând copilul mic fără supraveghere sau în grija altui copil?

Este unul din cele mai periculoase comportamente ale părinților! Renunțați. Fie luați copilul cu Dvs., fie așteptați până revine un alt adult acasă.

Folosiți prize triple și prelungitoare?

Faceți ordine – ascundeți-le după mobile toate firele, dosiți-le pe sub covoare, ca micuțul să nu le vadă și să nu fie tentat de ele. Copiii mici sunt foarte atrași de tot ce este colorat – iar firele electrice la aparatele de uz casnic deseori sunt colorate. Atenție! Copilul mic ar putea să le pună în gură.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.