Păziţi-vă copiii de arsuri

„Dacă am fi fost mai atenţi, copilul nostru nu ar fi căzut în ligheanul cu apă fierbinte”

Un număr mare de cazuri grave a fost înregistrat la secţia arsuri a Spitalului pentru copii „Emilian Coţaga” din Chişinău. Potrivit medicilor, de la începutul sezonului rece, peste 600 de copii au fost internaţi cu arsuri care le-a mutilat corpul şi faţa micuţilor. Printre aceştia sunt şi copii care au tras peste ei sau au căzut în vase cu apă clocotită. „Am pregătit băiţa pentru fiul meu de un an şi jumătate. M-am întors pentru o clipă să iau vasul cu apă rece şi, în acest timp, băiatul meu a căzut în ligheanul cu apă fierbinte”, îşi aminteşte Angela despre circumstanţele în care s-a întâmplat tragedia.

Doar când copiii ajung în stare gravă la spital părinţii conştientizează ce greşeală au făcut atunci când au lăsat copilul în preajma unui vas cu apă fierbinte şi îşi pun întrebarea cum să pregătească corect băiţa pentru micuţi. „Am încălzit apa în cratiţă şi am turnat-o în lighean ca să-mi scald băiatul. Am aruncat câteva jucării în apă”, povesteşte Angela. Atras de jucării, fiul femeii a vrut să le ajungă şi a căzut în ligheanul cu apă fierbinte. Mama copilului spune că totul s-a întâmplat foarte repede. Potrivit medicului combustiolog Sergiu Monul, acele câteva clipe de neatenţie a părinţilor sunt urmate de tratamente îndelungate şi operaţii numeroase pe care trebuie să le suporte copiii mici până la maturitate: „Copilul creşte, oasele se dezvoltă, dar cicatricile provocate de arsuri nu au o flexibilitate pe care o are pielea sănătoasă. Prin urmare, medicii sunt nevoiţi să opereze din nou şi din nou până la maturizarea completă a copilului, adică până la 18–20 de ani”. Fiul Angelei a fost internat în secţia de reanimare cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi urmează să suporte mai multe intervenţii chirurgicale.

Şi-a băgat faţa în găleata cu apă fierbinte

Un alt copil de doi ani a suferit din cauza „celor câteva clipe” de neatenţie a părinţilor. Fetiţa şi-a opărit faţa şi mânuţele. Accidentul ar putut fi evitat dacă părinţii nu ar fi pus găleata cu apă fierbinte pe podea. „Cătălina avea doar doi anişori. Voiam să o scăldăm şi am pus apă la încălzit. În bucătărie eram eu, fiica şi soţul meu. Când am văzut că apa a început să fiarbă, l-am rugat să ia căldarea de pe aragaz. El a pus-o pe podea, alături de găleata cu apă rece”, îşi aminteşte mama Cătălinei. Părinţii nu au observat cum fata s-a apropiat de vasele cu apă. „Am auzit doar că vrea apă şi când am întors privirile spre ea…”, tatăl îndurerat nu a mai putut să-şi continue gândul. Cătălina şi-a băgat faţa în găleata cu apă clocotită…

Măsuri de precauţie ignorate de părinţi

Medicii pediatri recomandă părinţilor ca înainte de a turna apa în cada pentru îmbăierea copilului să se asigure că temperatura lichidului nu este mai mare de 27–28 de grade. „Adesea, părinţii când bagă bebeluşul în apă, îl mai şi scapă. Pentru a evita traumatizarea copiilor de până la un an, este indicat să pună un prosop în cada cu apă”, a menţionat medicul pediatru Tamara Golban.

Pentru unii părinţi, măsurile de precauţie li se par prea exagerate. Este şi cazul Elenei, o mamă de 23 de ani. Femeia îşi scălda copilul sub jetul de apă de la robinet, până în ziua în care a ajuns la spital cu fetiţa ei de opt luni cu arsuri pe spate şi o mânuţă fracturată. „Am uitat că aveam maşina de spălat inclusă. În timp ce îmi scăldam fetiţa sub jetul de apă, la un moment dat a început să curgă foarte fierbinte. Am tras-o brusc de sub apă, dar a lunecat din mâinile mele şi a căzut în cadă”, ne povesteşte mama cu lacrimi în ochi.

Din cauza jetului de apă fierbinte de la robinet a avut de suferit şi fiul de trei ani al Olgăi din Chişinău. „Era în cadă împreună cu celălalt fiu, care este mai mare, are şapte ani. Am ieşit din baie după prosop şi, în acest timp, Sergiu a pornit robinetul de apă fierbinte, iar sub robinet era cel mai mic”, povesteşte mama copiilor. Micuţul a ajuns la spital cu spatele, pieptul, capul şi mânuţele opărite.

Primul ajutor

„Primul lucru ce trebuie făcut este să scoată hăinuţa de pe copil, deoarece aceasta prelungeşte expunerea pielii la fierbinţeală. Însă, dacă aceasta e lipită de piele, în niciun caz nu trebuie desprinsă! Apoi, zona arsă va fi pusă sub un jet de apă rece timp de 10–15 minute, astfel se micşorează adâncimea arsurii. Copilului suferind i se vor da câteva picături de valeriană şi cât mai mult lichid. E interzis să fie aplicate diverse spray-uri cumpărate de la farmacii, niciunul, dar mai ales diverse uleiuri şi grăsimi! Acestea formează un strat deasupra pielii care nu permite căldurii să iasă şi astfel se adânceşte arsura. Am avut mai multe cazuri în care părinţii au aplicat ulei, sodă caustică, făină de porumb sau de grâu, lut şi alte chestii care sunt categoric interzise și care complică acordarea ajutorului medical. În orice caz de opărire, părinţii trebuie să cheme cât mai repede ambulanța, telefonând la 903”, recomandă medicul combustiolog Gheorghe Vicol.

Test pentru mămici şi tătici

Când pregătiţi băiţa copilului, aveţi deprinderea să lăsaţi vasul cu apă fierbinte pe podea?

E o situaţie extrem de periculoasă, mai ales când copilul e în preajmă!

Spălaţi copilul sub jetul de apă de la robinet?

E o practică periculoasă, în special dacă temperatura apei variază. Pielea copilului mic e foarte sensibilă şi se poate opări sub jetul de apă care a devenit mai fierbinte, chiar dacă aţi reacţionat rapid.

Folosiţi metoda de încălzire a copilului mic punându-i în pătuţ o sticlă cu apă fierbinte?

Nu faceţi în niciun caz acest lucru! Numeroşi copii ajung la spital cu arsuri grave din cauza că butelia nu a fost închisă bine şi lichidul fierbinte a curs peste micuţ.

Copilul poate deschide singur robinetul cu apă fierbinte, în timp ce-l spălați. Cum preveniţi astfel de situaţii?

Învăţaţi-l pe copil regula „să nu umble la robinetul cu apă fierbinte” şi arătaţi-i care este acesta. Întoarceţi braţul robinetului într-o direcţie în care apa nu ar curge peste copil etc.

Vi s-a întâmplat lăsaţi copilul mic singur în cada cu apă?

Este extrem de periculos: este riscul de înec (dacă alunecă şi nimereşte sub apă), risc de traumatism în cazul în care cade, risc de opărire, dacă umblă la robinetul cu apă fierbinte.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.