Paza bună trecea primejdia rea

SĂNĂTATE // Vaccinarea – unica măsură sigură de protecţie contra virusului A (H1N1)

Ministerul Sănătăţii susţine că vaccinarea este unica măsură de protecţie sigură.

Cu toate acestea, oamenii refuză în continuare să se imunizeze, pe motiv că vaccinul nu a fost testat îndeajuns, iar asigurările date de medici nu îi fac să-şi schimbe părerea. În acest sens, Ministerul Sănătăţii s-a arătat indignat de faptul că medicii, care fac parte din grupul de risc, refuză imunizarea şi dau un exemplu negativ pacienţilor. Acesta susţine că va lua anumite măsuri în acest sens, fără a specifica ce anume. În replică, unele dintre persoanele vizate susţin că au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a promova vaccinarea în rândul oamenilor.

Doar 17 % din vaccinuri au fost utilizate

Gripa de tip nou, care a infectat 2632 de persoane în Republica Moldova şi a făcut 35 de victime omeneşti, dă mari bătăi de cap oficialilor. Deşi au anunţat în nenumărate rânduri că pe moment singura măsură sigură de protecţie este vaccinarea, oamenii refuză să se vaccineze. În acest sens, odată revenit din vacanţa de iarnă, Ministerul Sănătăţii a emis o notă informativă prin care acuză subalternii de proasta funcţionare a procesului de vaccinare. „De la debutul campaniei de vaccinare până la 3 ianuarie 2010 au fost imunizate doar aproximativ 26 mii de persoane, fiind utilizate numai circa 17 % din numărul dozelor de vaccin contra gripei pandemice A(H1N1)”, declara viceministrul în nota informativă.

Atitudine inexplicabilă

În acelaşi timp, Oleg Beneş, directorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, susţine că persoanele care au primit vaccinul se simt bine şi nu au avut reacţii adverse serioase. „Ceea ce deosebeşte gripa de tip nou de cea sezonieră este faptul că afectează persoanele tinere, iar rata mortalităţii este mai mare în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 26 – 30 de ani”, susţine directorul Centrului. „Mai mult ca atât, virusul A (H1N1) poate să ia viaţa persoanelor perfect sănătoase, care sunt imune la gripa sezonieră, în timp ce vaccinarea ar putea salva vieţile multor persoane în timpul celui de-al doilea val, care va fi în luna aprilie 2010”, menţionează Beneş.

Ministerul acuză

Din acest motiv, viceministrul susţine că este inexplicabilă atitudinea conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi de medicină preventivă, inclusiv a şefei Direcţiei Sănătăţii Chişinău, Luminiţa Suveică, şi a medicului-şef sanitar de stat al capitalei, Iurie Pânzaru, care nu au asigurat organizarea vaccinării lucrătorilor medicali. „În cadrul acestor instituţii au fost distribuite 50 000 de doze de vaccin, şi doar 3 468 de persoane au fost imunizate”, comunică Magdei.

De asemenea, oficialul a adăugat că nu a fost organizată în mod corespunzător vaccinarea la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Institutul de Ftiziopneumologie, Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul ocrotirii sănătăţii mamei şi copilului, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă.

„Situaţia creată ne îngrijorează şi impune conducerea MS să intervină pentru a schimba atitudinea neglijentă a unor directori ai instituţiilor medico-sanitare publice şi de medicină preventivă”, susţine Magdei. Acesta însă nu a fost de găsit pentru a ne spune care ar fi măsurile pe care le va lua MS.

Viceministrul a atenţionat şi conducătorii instituţiilor medico-sanitare departamentale, care în anul 2010 nu au prezentat informaţiile privind organizarea şi desfăşurarea campaniei de vaccinare a contingentelor cu risc sporit de îmbolnăvire. Printre acestea se numără Centrul de Medicină Preventivă al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Departamentul Carabinieri, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Departamentul Grăniceri, SIS, Paza de Stat, Direcţia Situaţii Excepţionale.

Cadrele medicale se scuză

În timp ce viceministrul împarte acuzaţii, oficialii vizaţi se apără, susţinând că au făcut tot ce e posibil în aceste condiţii.

„Nu pot să comentez aceste acuzaţii în niciun fel”, a declarat, pentru JURNAL, directorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Oleg Beneş. „În ziua în care a fost organizată imunizarea în cadrul centrului, au fost vaccinate 120 de persoane din cele 300 care activează”, susţine Beneş. „Acum, că s-a încheiat perioada sărbătorilor de iarnă, va fi imunizat şi restul”, conchide oficialul.

Luminiţa Suveică, şefa Direcţiei Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, susţine că a făcut multe pentru promovarea campaniei de vaccinare. „Oamenii au fost copleşiţi de multă informaţie negativă despre vaccin şi din acest motiv refuză imunizarea”, a declarat, pentru JURNAL, Suveică.

Potrivit oficialului, ultimele decese provocate de virusul A (H1N1) din România au pus în gardă oamenii, tot mai mulţi se gândesc să se imunizeze. „În cadrul direcţiei, au fost imunizate şase din cele zece persoane angajate”, a conchis Suveică.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)