Pavel Filip: Republica Moldova nu va primi finanțare de la UE din cauza neîndeplinirii cerințelor

Republica Moldova nu va primi anul acesta așteptata tranșă din acordul de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeană (UE), deoarece nu a îndeplinit cerințele convenite în schimbul ajutorului financiar, a afirmat, vineri, premierul Pavel Filip, transmite Reuters.

UE a acceptat în iunie să acorde împrumuturi de 60 de milioane de euro și granturi de 40 de milioane de euro în perioada 2017-2018 pentru a ajuta statul ex-sovietic să-și stabilizeze economia și să promoveze reforme. „Nu vom primi bani în 2017, dar cu siguranță îi vom primi anul viitor”, le-a declarat Filip jurnaliștilor, explicând că Moldova trebuie să îndeplinească 30 de criterii pentru a debloca finanțarea.

Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, o inițiativă a Partidului Democrat aflat la putere, al premierului Pavel Filip, potrivit presei de peste Prut.

Ministrul de Finanțe, Octavian Armașu, a declarat pentru Reuters că în buget sunt prevăzute primirea a două tranșe în acest an. Oficialul și-a exprimat încrederea că, la începutul anului viitor, va fi eliberată o tranșă. UE a informat că o precondiție de bază pentru asistența financiară este respectul pentru procesul democratic și statul de drept.

Economia Moldovei a înregistrat, anul trecut, o creștere de 4,1%, redresându-se după un declin de 0,4% în 2015, provocată parțial de criza din Rusia, care a afectat exporturile și a redus sumele de bani trimise de muncitorii moldoveni care lucrează acolo. Banca Mondială și FMI se așteaptă la un avans al PIB-ului Moldovei de 4-4,5% în 2017.

The following two tabs change content below.
 • Ionela Dodon

  Filip a spus ca e posibil, dar nu ca asa si va fi… El a da asigurari ca Guvernul va depune tot efortul, de ce faceti asa stiri cu asa titluri manipulatorii?

 • Elena Loghin

  Au mai ramas doar doua luni, sigur ca anul acesta deja nu mai reusim sa primim acesti bani. Insa slava Domnului anul viitor acesti bani sunt practic garantati.

 • alex kooper

  Si realitaea RM este in felul urmator.

 • Dumitru Rotari

  Este dreptul cetatenilor de a schimba sistemul electoral asa ca UE nu are de ce sa ne puna conditii in legatura cu asta. Nu mai duceti lumea in eroare.

 • Aurel

  Nu vom primi banii acum pentru că procedurile UE sunt tare birocratizate, parlamentul UE încă nici nu a votat legea, peste2-3 săptămîni vor face asta, iar procedurile de punere în aplicare durează 2-3 luni, iată care-i cauza. Da nouă nici nu ne prea trebuie acești bani, avem un venit suplimentar la buget de 4 miliarde lei, adică vreo 200 milioane dolari, poate a venit timpul să nu mai împrumutăm, dar să ne descurcăm cu ce aveam, a ?