Pavel Ciobanu: Nu ştim pe ce jucători vom miza în preliminariile Euro 2012

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) Pavel Ciobanu e mulţumit de programul meciurilor stabilit miercuri la Amsterdam. Totodată, a menţionat că preocupările sale vizează jucătorii care evoluează în Premier Liga şi Liga Superioară din Rusia. „Încă nu ştim ce jucători va avea selecţionerul la dispoziţie. Asta mă frământă acum. FIFA şi UEFA ne susţin moral, dar nu pot  face nimic pentru a soluţiona această problemă”, a declarat Ciobanu.
– Sunteţi mulţumit de programul stabilit la Amsterdam?
Nu pot să spun că sunt mulţumit sau nu. Dacă jucam după sistemul play-off cu Finlanda, nu e un program favorabil. Este un sistem de campionat, aşa că nu are importanţă cu cine jucăm primii. Oricum vom juca cu toţi adversarii. Sunt mulţumit de faptul că primul meci din martie 2011 îl vom juca în deplasare. Terenul din Moldova nu va fi bun în martie.
– E important că începem preliminariile cu un meci pe teren propriu?
Ca fotbalist, atunci când jucam la Nistru Chişinău, preferam să jucăm primul meci în deplasare. Băieţii vor fi foarte emoţionaţi, mai ales că vor debuta în faţa propriilor suporteri.
– Ce aşteptări aveţi de la aceste preliminarii, mai ales că deja se cunoaşte graficul meciurilor?
Nu ştim încă ce jucători pot fi convocaţi la echipa naţională. În Rusia joacă 11 fotbalişti moldoveni şi nu se ştie dacă vor putea fi convocaţi. Nu s-a rezolvat încă problema lor, chiar dacă cei de la FIFA şi UEFA ne susţin moral. Trebuie să ajungem la un consens cu federaţia de specialitate din Rusia. Dar se pare că ei sunt cei mai deştepţi.
– Ce aveţi în vedere când spuneţi că ruşii sunt cei mai deştepţi?
În Spania şi în Italia evoluează jucători cu dublă cetăţenie, spaniolă şi braziliană, spre exemplu. Acestora li se permite  să joace pentru naţionalele Braziliei, Argentinei. În Rusia predomină încă un soi de totalitarism, ceea ce este anormal. Doar structurile de stat ale celor două ţări pot decide această problemă.
– Aţi adresat un asemenea demers autorităţilor moldovene?
Anume asta intenţionez să fac în zilele următoare. Voi avea un şir de întâlniri la nivel înalt şi voi propune preşedintelui interimar, premierului şi ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să intervină. Trebuie să adoptăm modelul Tadjikistanului. Aceştia au încheiat un acord cu Rusia care prevede că cetăţenii cu dublă cetăţenie au dreptul de a lucra în Federaţia Rusă.
– Dacă se rezolvă această problemă, putem spera la o evoluţie bună a naţionalei Moldovei?
Dacă selecţionerul va avea la dispoziţie jucătorii care au fost în teren când am bătut Ungaria, ne putem bate pentru locurile doi şi trei. Olanda e favorită certă, alături de Suedia. Au jucători valoroşi şi va fi foarte greu. Însă cu Ungaria şi Finlanda putem juca de la egal la egal.
Starul Barcelonei şi al naţionalei Suediei Zlatan Ibrahimovici a anunţat că se retrage…
Dacă a spus asta şi se ţine de cuvânt, e foarte bine; astfel putem acumula puncte şi cu Suedia.
– În cazul în care autorităţile moldovene şi cele din Rusia nu ajung la un consens se va recurge la naturalizarea jucătorilor?
Va trebui să ne gândim serios la această soluţie. Gabi Balint are câţiva jucători în vizor, inclusiv George Florescu, care a promis că se gândeşte.
Florescu va fi convocat la meciul amical dintre România şi Israel…
Da? Atunci nu mai contăm pe el. Despre alţi jucători trebuie să discutaţi cu selecţionerul. Acordarea paşapoartelor nu ţine de competenţa FMF.
Presa din România a scris că FMF plăteşte bani buni pentru ca un fotbalist să accepte cetăţenia R. Moldova.
Prostii. Cum să plătim 500 mii de euro pentru ca un jucător să evolueze pentru Moldova? Cine vrea să joace pentru naţionala noastră trebuie să-şi dorească acest lucru, să vină cu sufletul deschis, dar nu pentru bani. Presa din România putea scrie şi aşa că Marian Pârşa a fost un băiat talentat şi patriot, nu pentru faptul că nu a acceptat 500 mii de euro, pe care nimeni nu i-a propus.