Pavel Ciobanu: „Voi pleca de la FMF, dar nu când vor unii”

SCANDAL // Preşedintele FMF nu va admite ca fotbalul moldovenesc să se afle la cheremul unui grup restrâns de persoane

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, declară că nu va admite ca fotbalul moldovenesc să se afle la cheremul unui grup restrâns de persoane, oricât de influente ar fi  acestea. Mai mult, Ciobanu a spus, în exclusivitate pentru JURNAL, că ameninţările cu înlăturarea sa de la şefia FMF îl lasă rece.

 

Dle preşedinte, sunteţi acuzat că îi susţineţi deschis pe cei de la FC Sheriff.

 

Aberaţii. Nu susţin o anumită echipă, cum spun unii. Pe de o parte, sunt acuzat că o susţin pe FC Dacia, iar pe de alta – pe FC Sheriff. Nu pot tolera asemenea acuzaţii şi, din acest motiv, am făcut un apel către cei implicaţi în activităţile fotbalistice din Republica Moldova să-şi demonstreze ataşamentul faţă de valorile şi principiile promovate de FIFA şi UEFA, să respecte regulamentul competiţiilor şi Fair-Play-ul, să nu admită pătrunderea în fotbal a violenţei verbale şi fizice, a şantajului şi ameninţărilor, a influenţării prin metode ilegale a rezultatelor meciurilor. Fotbalul trebuie să se joace pe teren, să învingă echipele şi jucătorii care joacă cinstit şi onest.

Patronul FC Dacia v-a ameninţat că vă va înlătura de la conducerea FMF.

Să mă dea afară. De-a lungul anilor, mulţi au încercat să mă înlăture de la conducerea FMF şi nu le-a reuşit. Dacă o să consider că trebuie să plec, o voi face. Nu plec eu când vor unii. Fiecare trebuie să-şi vadă de treaba sa.

 

S-a mai întâmplat ca arbitrii să fie ameninţaţi cu moartea?

 

Cred că lucrurile au mers prea departe de această dată. Am solicitat intervenţia organelor de drept. Cred că acestea trebuie să intervină prompt şi să protejeze drepturile legitime ale participanţilor la competiţiile fotbalistice. Trebuie să se facă lumină în cazul când doi arbitri au fost ameninţaţi cu răfuiala fizică. Cazuri similare s-au înregistrat prin anii 90, acum trăim alte vremuri.

 

Din cauza acestui scandal va suferi şi echipa naţională?

 

E regretabil ceea ce se întâmplă, mai ales că echipa naţională contribuie nemijlocit la promovarea imaginii şi autorităţii RM pe arena internaţională. Încă în februarie, am vorbit cu Nicolae Ciornîi, care mi-a spus că contractul de închiriere a arenei va fi semnat în aceleaşi condiţii ca până acum. Ulterior, am aflat că, de fapt, se vrea altceva.

 

– Reprezentanţii companiei care administrează arena „Zimbru” au declarat că vor oferi gratuit stadionul pentru echipa naţională.

 

Ei încearcă să înşele lumea. Chipurile, ne oferă arena, dar vor să încaseze bani din vânzarea biletelor. Nu m-am jeluit niciodată că chiria de 20 de mii de dolari pentru un meci al naţionalei este prea mare. Acum reiese că ei cu o mână ne dau, iar cu alta ne iau. Dacă noi organizăm meciul şi răspundem de tot ce se întâmplă pe teren şi în tribune, trebuie să stabilim şi preţul biletelor. Dacă acceptăm condiţiile lor, preţul biletelor ar putea fi foarte mare după care tot FMF va fi acuzată că le-a stabilit.

– Unde se va desfăşura meciul cu Suedia?

Un grup de lucru al FMF poartă negocieri cu cei care administrează arena „Zimbru”, sper că, în cele din urmă, se va ajunge la un numitor comun şi contractul va fi prelungit.

– Vă mulţumim

 

Interviu realizat de Vitalie Hadei