Pavel Boțu, comemorat la Uniunea Scriitorilor

Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat pe 11 iulie comemorarea poetului, prozatorului și publicistului Pavel Boţu, care ar fi împlinit vârsta de 80 de ani. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi colegi de breaslă, prieteni, consăteni şi rude ale regretatului scriitor, viața căruia s-a curmat în mod tragic, în 1987.

Vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor Teo Chiriac, în chiar debutul evenimentului omagial, a exprimat pertinenta opinie că Pavel Boţu, care a reprezentat una din cele mai frumoase generaţii de scriitori, generaţia şaizecistă, şi care a condus Uniunea Scriitorilor timp de 21 de ani şi patru luni, a intrat nemeritat într-un con de umbră. „Copil al anilor ’30”, Pavel Boţu a venit în literatură dintr-o zonă arhaică, de la gurile Dunării (s-a născut în s. Ciamaşir, Ismail), aducând parcă toate aromele locului şi ale limbajului în poezie şi proză. Amintim că din moștenirea sa literară fac parte volumele „Baştina” (1959), „Casă în Bugeac” (1973), „Ornic”(1978), „Verb la netrecut”(1985).

Pavel Boțu a fost ales preşedinte al US din Moldova la Congresul III al Uniunii Scriitorilor, cel mai de rezonanţă congres din istoria uniunilor de creaţie din republică. A fost congresul la care pentru prima dată s-a vorbit româneşte şi care a pus magistral mai multe probleme de importanţă naţională, printre care: alfabetul latin, cartea naţională, grădiniţele pentru copiii vorbitori de română ş.a. Scriitorul Vladimir Beşleagă a evocat momentul alegerii lui Pavel Boţu în calitate de preşedinte al US în contextul politic al vremii, menţionând că acesta „a fost un om providenţial, care a apărat literatura, cărţile, scriitorii”. În timpul mandatelor sale s-a proiectat şi construit sediul US, s-au fondat premiile literare, librăriile. Şi bunul său prieten, scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, a ţinut să menţioneze discreţia şi onestitatea cu care Pavel Boţu a înfruntat greutăţile, pentru ca poezia, literatura să existe. Vlad Zbârciog, moderator al evenimentului, a confirmat vocaţia lui Pavel Boţu de bun organizator, dar şi cea de bun poet. În cadrul manifestării au mai vorbit Victor Prohin, Haralambie Corbu, Eugenia David, Nicolae Popa, Ion Ciocanu, Gheorghe Ciocoi.

Evenimentul a culminat prin inițiativa lui Teo Chiriac de a i se da sediului US numele lui Pavel Boțu, această propunere fiind înaintată spre aprobare Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Călina Trifan

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău