Paula Erizanu și resurecția poeziei tinere

Paula Erizanu fffottoSe poate spune cu certitudine că evenimentul literar al acestei veri a fost lansarea volumului de poeme ”Ai grijă de tine” de Paula Erizanu, apărut la Editura Charmides din Bistrița. Cititorii atenți la fragila mișcăre tectonică din spațiul poetic basarabean nu aveau cum să rateze această apariție editorială și au fost alături de tânăra poetă la manifestarea de lansăre a volumului la Chișinău. Prestigioasa Librărie din Centru a devenit astfel și locul unde cei prezenți au avut revelația descoperirii unui talent poetic veritabil, contând, nu în ultimul rând, și felul acaparant al autoarei de a-și citi versurile. A impresionat și recitalul din ”Ai grijă de tine” prezentat de studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Dumitru Crudu: Cartea Paulei Erizanu este un eveniment”

Potrivit lui Emilian Galaicu-Păun, moderatorul lansării, cartea Paulei Erizanu „anunță o voce tânără, care vine în discordanță cu celelalte, căci de regulă poezia tânără este mai isterică, mai rea, or Paula are o voce foarte calmă, foarte bună și pozitivă, deschisă spre prietenie, solară chiar.” Tot Em.Galaicu-Păun recunoaște în acest sens că a fost uimit ”deoarece tinerii deseori aleg să se afirme pe negativ, că e mai ușor așa, lumea la asta se așteaptă”. Emilian a invitat „lumea să cunoască sentimentele delicate și finețea Paulei Erizanu.”

La rândul său, poetul Dumitru Crudu, participant și el la această lansare, a declarat pentru Jurnal de Chișinău: „Cartea de poezii a Paulei Erizanu „Ai grijă de tine” reprezintă un eveniment pentru poezia tânără de azi. După cărțile Ecaterinei Bargan, Ion Buzu și Victor Țvetov, colegi cu Paula la Tabără de Literatură de la Orheiul Vechi de acum doi ani, când  nu părea să mai fie posibil de spus ceva nou, vine Paula și demonstrează că e posibil. Noutatea pe care o aduce Paula în poezia post-douămiistă  constă într-o mondializare a eului liric. Acesta nu doar înregistrează întâmplări din irealitatea imediată, vorba lui Blecher, ci din întreaga lume. Viața din Londra și viața de la țară din Basarabia coexistă, fiind un cadru perfect pentru narațiunile lirice ale Paulei, în care eul liric, cu o luciditate ieșită din comun, încearcă să-și scruteze lumea interioară. ”

Paula Erizanu: „Am ales să scriu despre lumină”

Tânăra autoare le-a mulțumit inviaților pentru prezență, subliniind că astăzi ”se scrie foarte multă poezie întunecată”, de aceea ea a ales să scrie despre lumină.

„Regimul intens în care am scris m-a ajutat să descopăr ceea ce mă interesează: vocile colective și temele senine. De exemplu, acum scriu proză scurtă și intenționez să fac masteratul în jurnalism, deci continui pe direcția scrisului”, a menționat Paula Erizanu.

Tânăra poetă a lucrat la această carte din 2012. Nu toate pomele sunt senine, există mult dramatism și adevăr personal în volumul ce o afirmă ca o autoare-lider de generație. Citiți doar câteva rânduri din memorabilul poem Murga, Zorika, iPAD-ul”, dedicat poeților Mircea Ivănescu și Radu Vancu:

și plângem și plângi pe umărul meu și eu nu/ voi uita nu voi uita/ niciodată/ și plângem și plâng și plângi și plângeți și/ ucidem ucidem ucidem/ ca să mâncăm ca/ să nu ne mănânce ca să mergem mai/ repede/ pe șosea”.