Paul Goma, propus la Premiul Nobel

USM a înaintat candidatura cunoscutului scriitor român la Premiul Nobel pentru literatură acordat de Academia Suedeză

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM) a decis în ședința de vineri, 25 ianuarie 2013, să-l propună pe Paul Goma la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013. Membrii Consiliului USM, prezenți la ședință, au votat în unanimitate pentru candidatura lui Paul Goma, unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi din timpul României comuniste şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori postbelici.

Arcadie Suceveanu: „Incontestabil, Paul Goma merită Nobelul”

Dosarul prin care Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova îl propune pe Paul Goma pentru premiul Nobel pentru literatură a fost expediat prin poșta rapidă la Stockholm, în data de 30 ianuarie, ne informează reprezentanţii USM.

Contactat de JURNAL de Chișinău, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, afirmă că Paul Goma merită, incontestabil, cel mai important premiu literar internațional pentru întreaga sa operă şi pentru statutul de disident cunoscut în context european: „Goma a făcut disidenţă adevărată, a vorbit deschis despre atrocitățile din închisorile comuniste din România și despre istoria tragică a Basarabiei. Opera lui Goma e o contestare a comunismului, o expresie a libertății”.

Paul Goma: „Aș veni la Chișinău, dar nu am hârtii”

Arcadie Suceveanu l-a sunat săptămâna aceasta pe Paul Goma pentru a-l anunța despre decizia Consiliului USM. „Paul Goma nu a sărit în sus de bucurie, el este un om cu picioarele pe pământ, un om lucid. A spus că înaintarea sa la Premiul Nobel e o veste bună și a mulțumit pentru decizia Uniunii Scriitorilor din Moldova. I-am dorit să câștige Nobelul”, a declarat pentru JURNAL Arcadie Suceveanu. Președintele USM i-a mărturisit lui Paul Goma că ar dori să-l vadă la Chișinău, iar acesta a zis că ar vrea și el să vină, dar nu are hârtii (actele necesare pentru o vizită la Chișinău – n.n.). Amintim că lui Paul Goma, până la această oră, nu i-a fost acordată cetățenia moldovenească.

Paul Goma s-a născut în Basarabia, pe 2 octombrie 1935. Odată cu anexarea Basarabiei de către fosta URSS, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

Azil politic la Paris

Pe 20 noiembrie 1977, Goma, împreună cu soţia şi copilul, au fost decăzuţi din calitatea de cetăţeni români şi expulzaţi în Franţa. Ajunşi la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a lui Nicolae Ceauşescu. A sprijinit înfiinţarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacţie la activitatea sa anticomunistă, a fost ţinta unui atac cu colet-capcană şi a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la Bucureşti.

Paul Goma este autorul a numeroase volume editate în România, R. Moldova, Franța, Germania, dintre acestea menționăm „Jurnal de apocrif” (1999), „Garda inversă” (1997), „Basarabia” (2002).

Eugene Ionesco l-a numit pe Paul Goma „Soljenițîn al României”.