Pătrunjelul calmează iritaţiile ochilor

TRATAMENT // Ochii sunt foarte expuşi la îmbolnăvire în sezonul rece. Simptome precum lăcrimarea sau mâncărimea pot prevesti o simplă iritare sau o conjunctivită.

Lăcrimare excesivă

Spălături cu pătrunjel. Faceţi un decoct din 10 g rădăcină mărunţită şi 250 ml apă. După o fierbere de 15 minute, folosiţi-l sub formă de spălături şi comprese de două ori pe zi, atât timp cât este nevoie.

Cură cu oţet de mere. Luaţi o linguriţă de oţet de mere, diluat în 100 ml apă, după mesele principale, timp de 20 de zile pe lună (sau până când lăcrimarea în exces va dispărea).

Infuzie de mesteacăn. Turnaţi 250 ml de apă clocotită peste o linguriţă de frunze uscate mărunţite. Adăugaţi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Consumaţi infuzia după 6 ore, în două reprize, la interval de 4 ore, între mese, 10 zile pe lună, cât timp este nevoie.

Ochii roşii

Infuzie de măceşe. Turnaţi 250 ml de apă clocotită peste două linguriţe de fructe şi lăsaţi infuzia 15 minute. Beţi trei căni pe zi, până la vindecare.

Decoct de afin. Preparaţi decoctul din două linguriţe de fructe şi 250 ml de apă. Beţi trei căni pe zi, până la vindecare. Puteţi prepara şi o infuzie dintr-o linguriţă de frunze şi 250 ml de apă clocotită. Beţi infuzia după 8-10 minute, câte trei căni pe zi, până la vindecare.

Comprese cu albăstrele. Turnaţi 250 ml de apă clocotită peste două linguriţe de flori, păstraţi infuzia 20 de minute. Lăsaţi să se răcească şi aplicaţi comprese de 5-6 ori pe zi sau minimum de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, pe termen lung.

Mâncărimi la nivelul ochilor

Infuzie de coacăză neagră. Turnaţi 250 ml de apă clocotită peste o linguriţă de plantă. Consumaţi două căni pe zi, timp de 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.

Infuzie de afin. Preparaţi un decoct dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă clocotită, lăsaţi-o 15 minute. Consumaţi două căni pe zi, timp de 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.

Decoct din silur. Fierbeţi timp de 10 minute o lingură de plantă în 250 ml de apă. Beţi trei căni pe zi. Cu soluţia obţinută se pot face şi spălături.

Spălături cu soc. Faceţi un decoct din două linguriţe de plantă şi 250 ml apă de clocotită. După 20 de minute, puteţi face spălături oculare.