Patru pretendenţi pentru fotoliul lui Muruianu

ZVONURI // Ion Muruianu şi-ar putea retrage candidatura din concursul pentru preşedinţia CSJ

Doar trei judecători de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi-au depus candidatura pentru ocuparea fotoliul de preşedinte al acestei instanţe. Pe lângă actualul conducător al CSJ, Ion Muruianu, la concurs s-au înscris judecătorii Constantin Gurschi şi Nicolae Timofti. Termenul de depunere a dosarelor expiră astăzi. Potrivit surselor noastre, până la sfârşitul zilei va mai apărea încă cel puţin un candidat. Aceleaşi surse afirmă că pe culoarele Consiliului Superior al Magistraturii se zvoneşte că Muruianu ar putea să îşi retragă candidatura pe ultima sută de metri. Cele mai multe şanse de a fi ales preşedinte al CSJ le are judecătorul Timofti, deşi şi sansele lui Gurschi nu sunt de neglijat.

Deşi foarte prestigioasă, funcţia de preşedinte al CSJ nu reprezintă o atracţie pentru judecătorii instanţei. Fie că din frică faţă de Muruianu, sau din alte motive, dar la consursul de suplinire a acestui post s-au înscris doar trei candidaţi dintre care unul este deja bine cunoscutul preşedinte al instanţei supreme din stat. Ceilalţi doi sunt judecătorii Constantin Gurschi şi Nicolae Timofti. Ultimul, la fel ca şi Muruianu, este şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Surse din cadrul CSM ne-au comunicat că pe parcursul zilei de astăzi urmează să îşi depună dosarul încă un candidat, indentitatea căruie este păstrată deocamdată în secret.

Cererile de participare la concurs pentru suplinirea funcţiei de preşedite al CSJ pot fi depuse până astăzi, ora 24.00.

„Păcatele” candidaţilor

Despre „realizările” obţinute de Muruianu în activitate, JURNAL a scris de mai multe ori. Se ştie bine ce faimă are actualul preşedinte al CSJ în republică şi chiar la CEDO, în ce relaţiile se află Muruianu cu presa care acum un an îi cerea demisia şi cât de bine se împacă magistratul cu actuala guvernare. La începutul acestei luni, JURNAL a readus în atenţie şi dosarele pierdute de R. Moldova la CEDO din cauza lui Muruianu (cel puţin opt dosare – n.r.).

Nu sunt fără păcate nici ceilalţi doi candidaţi. Spre exemplu, numele lui Constantin Gurschi figurează în cel puţin două dosare de condamnare a statului nostru la Curtea de la Strasbourg. Este vorba de cauzele „Levinţa contra R. Moldova” şi „Bujniţa contra R. Moldova”. În primul caz, judecătorul a dispus condamnarea a doi deţinuţi torturaţi de poliţie în baza probelor obţinute în urma torturii. Iar în cel de-al doilea caz, Gurschi, împreună cu alţi judecători ai CSJ a dispus casarea unei sentinţe de judecată irevocabile prin care reclamantul a fost achitat.
Şi judecătorul Nicolae Timofti îşi are reputaţia pătată de două cazuri de condamnare la CEDO: „Flux nr.3 contra Moldovei” şi „Macovie contra Moldovei”. Ca urmare a acestor cauze, Guvernul R. Moldova a fost obligat să le plătească reclamanţilor despăgubiri în valoare totală de peste 24 de mii de euro.

Muruianu s-ar putea retrage

Potrivit surselor noastre din cadrul CSM, este probabil ca pe ultima sută de metri, Ion Muruianu să îşi retragă candidatura şi asta din cauza atitudinii clasei politice faţă de persoana sa (candidatul la funcţia de preşedinte al CSJ care va fi ales de Consiliul Superior al Magistraturii urmează a fi confirmat de către Parlament – n.r.). Alte surse ne-au declarat că şi Constantin Gurschi ar putea renunţa să candideze în ultimul moment pentru că şi-a depus candidatura şi pentru postul de preşedinte al Colegiului penal al CSJ.

Deocamdată, cele mai mari şanse de a deveni noul preşedinte al Curţii Supreme le are Timofti, care este agreat şi de forţele politice aflate la guvernare. Deşi nici şansele lui Gurschi nu sunt de neglijat.

Menţionăm că nici Nicolae Timofti, nici Ion Muruianu nu vor avea dreptul să participe la şedinţa CSM în cadrul căreia va fi ales noul şef al Curţii, chiar dacă sunt membri ai Consiliul Superior al Magistraturii. Cel mai probabil, această şedinţă va avea loc în luna martie.
Integritatea morală – criteriu principal.

Pentru că CSM nu are încă un regulament care să prevadă criteriile în baza cărora urmează a fi selectaţi candidaţii pentru funcţia de preşedinte al CSJ, fiecare membru al Consiliului şi-a elaborat propriile rigori. Spre exemplu, Alexandru Arseni afirmă că va ţine cont de profesionalismul, morala şi repectul de care se bucură în societate candidatul. „Desigur, nu este de neglijat nici factorul subiectiv”, ne-a mai spus Arseni.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, afirmă că principalul criteriu de care va ţine cont este integritatea morală a candidatului. De asemenea, va conta şi profesionalismul, dar şi capacitatea de a fi vizionar de care dă dovată fiecare candidat.

Concurs pornit cu stângul

Amintim că presa a criticat concursul pentru funcţia de preşedinte al CSJ pe motiv că a fost dosit de ochii lumii. Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la care a fost anunţat concursul a avut loc cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 28 noiembrie. La acea şedinţă nu au participat trei dintre membrii CSM: ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, profesorul universitar Alexandru Arseni (ambii suspendaţi din cauza că au candidat la alegeri – n.r.) şi preşedintele CSM, Dumitru Visterniceanu, care se afla în concediu medical. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de participare la concurs a fost stabilit pentru 10 ianuarie, adică în toiul sărbătorilor de iarnă. Mai mult, deşi regulamentul CSM cere ca anunţurile de acest fel să fie publicate în „Monitorul Oficial”, prevederea a fost ignorată. La solicitarea ministrului Justiţiei, termenul de depuenre a dosarelor a fost extins până astăzi.

The following two tabs change content below.