Patru monumente istorice pentru o clădire cu 13 etaje

ARHITECTURĂ // În centrul istoric al Chişinăului, firme private vor să înalţe business-centre cu girul funcţionarilor de la Primăria capitalei

Acte care se bat cap în cap semnate de aceiaşi funcţionari ai Primăriei Chişinău! După ce a avizat pozitiv schiţe de proiect privind înălţarea unui business-centru cu 13 etaje în 2007 şi apoi, în 2010, a încă unui complex locativ la intersecţia str. Bănulescu-Bodoni cu str. Columna, acelaşi arhitect-şef al capitalei Vlad Modârcă nu a permis în toamna anului trecut demolarea clădirii-monument construită în secolul XIX din str. Bănulescu-Bodoni 51. Având, însă, aprobările anterioare şi invocând chichiţe juridice, demolatorii şi-au pus planul în practică – au demolat acum aproape două săptămâni, în seara de Crăciun pe stil nou, pavilionul din str. Bănulescu-Bodoni 51. Şi asta nu e tot! Dacă vor merge până la capăt, centrul istoric al Chişinăului va mai fi văduvit de încă trei clădiri arhitecturale din zonă – cele din str. Bănulescu-Bodoni 53, str. Columna 114 şi 116.

Administrator şi candidat electoral

În schimb, în locul monumentelor se va înălţa falnic „un complex multifuncţional” cu ferestre mari care va include un business-centru cu 13 etaje şi un complex locativ. Primul pas spre această distrugere a fost făcut în 2008, când, la şedinţa din 28 iulie a Consiliului Municipal Chişinău, Vlad Modârcă, şeful Direcţiei arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei capitalei, a solicitat consilierilor „darea în arendă a unor loturi de pământ din str. Columna 114 Întreprinderii cu capital străin „Park Avenue Invest” SRL”. Anume această întreprindere apare acum ca fiind cea „cu planuri mari” în acea zonă, adică beneficiarul construcţiilor respective. Contabila şi administratoarea ÎSC „Park Avenue Invest” SRL, Rodica Ţâcu, a candidat cu numărul 75 în lista electorală a Mişcării „Acţiunea Europeană” de la alegerile din 28 noiembrie 2010. Aceasta are doar 24 de ani. Potrivit informaţiei Camerei Înregistrării de Stat, acest SRL a fost înregistrat la 25 octombrie 2006 cu un capital social de numai 5400 de lei (!) şi are drept patroni „North Reof Moldova B.V.” din Olanda, care deţine 90 la sută din acţiuni, şi Daniel Rekitar din Statele Unite ale Americii, deţinător a zece la sută din acţiunile firmei.

Nicio decizie la procuratură

Firma care a solicitat demolarea clădirii cu valoare arhitecturală este, însă, „Frizarius-Com”. Deşi autorităţile locale au făcut publice acte prin care au interzis demolarea pavilionului din str. Bănulescu-Bodoni 51, oficialii de la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Informaţionale afirmă că SRL-ul a prezentat acte „în regulă” pentru demolare. Procuratura municipiului Chişinău se autosesizase în primele zile după acest eveniment în baza materialelor din presă şi anunţa că „maximum pe 2-3 ianuarie 2011” va lua o decizie de începere sau nu a urmăririi penale în cazul demolării de la Bănulescu-Bodoni 51. Solicitat de JURNAL, procurorul Andrei Matco care s-a ocupat de caz ne-a spus că dosarul a fost transmis deja unui coleg de-al său – Veaceslav Balan. Acesta ne-a spus la rândul său că încă nu a luat cunoştinţă cu materialele acestui caz şi că ar urma să ia o decizie în 30 de zile.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)