Patru copii înghiţiţi de ape

Imprudenţa părinţilor, cea mai slabă verigă în lanţul circumstanţelor fatale pentru copii

„Noi i-am spus să nu meargă cu copiii în bazinul pentru maturi, doamna însă a ignorat cerinţele noastre. Copilul era în apă la zece metri distanţă de mama sa”, ne-a comunicat directorul bazei de odihnă unde acum câteva zile şi-a găsit sfârşitul o fetiţă de cinci ani.

Este cutremurător să vezi moartea unui copil. Martorii cazului tragic îşi amintesc cu groază de încercările disperate ale mamei de a-şi resuscita fiica de cinci ani. Micuţa se scălda în bazin împreună cu mama sa şi, din cauza neatenţiei, femeia şi-a văzut fiica la fundul piscinei. Potrivit administraţiei bazei de odihnă, piscina era supravegheată de salvator, însă acesta s-a dovedit a fi neputincios.

„Noi nu avem o instituţie unde să fie pregătiţi salvatorii”, a remarcat directorul bazei de odihnă. Nu a fost prezentă în acea zi nici asistenta medicală, deoarece, potrivit administraţiei, aceasta vine numai în zilele de odihnă, când sunt mai mulţi clienţi, iar incidentul a avut loc miercuri, 19 iunie curent.

Toţi sunau insistent la urgenţă. Potrivit martorilor, au venit trei ambulanţe, însă cu o întârziere de mai bine de jumătate de oră. Medicii nu au putut decât să constate decesul micuţei. „Este un lanţ de circumstanțe tragice, însă dacă mama fetei ne-ar fi ascultat şi nu şi-ar fi băgat fetiţa în bazinul pentru maturi, nu s-ar fi întâmplat tragedia. Noi avem un bazin special pentru copii, dar părinţii insistă adesea să se scalde împreună cu copiii în piscina pentru maturi”, a menţionat directorul.

În pofida tuturor recomandărilor, avem cazuri tragice

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale atenţionează părinţii să fie prudenţi şi să nu-şi lase copiii nesupravegheaţi, mai ales când se odihnesc în apropierea bazinelor de apă. „Cu regret, în pofida tuturor recomandărilor noastre, se întâmplă cazuri tragice. Oamenii continuă să se scalde în locuri neamenajate, unde este un pericol foarte mare de înec, consumă alcool şi uită că trebuie să-şi supravegheze copiii şi, prin urmare, aceştia îşi găsesc sfârşitul”, a subliniat Liliana Puşcaş, ofiţerul de presă al Direcţiei Situaţii Excepţionale.

Potrivit medicilor, puţini părinţi ştiu cum să acorde primul ajutor în caz de înec. Specialiştii recomandă ca, în astfel de situaţii, părinţii să reacţioneze prompt, fiecare clipă îl poate costa sănătatea sau chiar viaţa pe micuţ. „Dacă resuscitarea se face cu întârziere, sechelele, urmările neurologice sunt drastice. Copilul poate rămâne invalid pe viaţă”, a atenţionat Ana Oglindă, şefa Secţiei terapie reanimare pediatrică de la Centrul Mamei şi Copilului.

Cruci, în locul panourilor informative

Numărul mare de înecuri i-a alarmat şi pe autorităţile de la Chişinău. Premierul Iurie Leancă a declarat că este o necesitate stringentă de a organiza o campanie amplă de informare. „Din păcate, în ultima perioadă, aflăm că tot mai mulţi copii îşi pierd viaţa, înecându-se în lacurile din ţară. Trebuie să prevenim aceste accidente nefericite. Trebuie să amplasăm inscripții în apropiere de lacuri şi să informăm că s-au mai întâmplat cazuri”, a opinat oficialul.

Astfel, în satul Butuceni, raionul Orhei, pe malul râului Răut urmează să apară un indicator, crucea cu inscripţia că aici şi-a găsit sfârşitul un băiat de doar 14 ani. S-a întâmplat la sfârşitul lunii aprilie, când un grup de elevi, însoţiţi de profesori, au venit în excursie la Orheiul Vechi. La întoarcere însă, copiii au rugat profesorii să le permită să se scalde. Locul nu era amenajat pentru scăldat, lucru ce s-a dovedit a fi fatal pentru unul dintre elevi. Colegii spun că au auzit doar un strigăt, după care au privit neputincioşi cum adolescentul este înghiţit de ape. Corpul neînsufleţit al băiatului a fost găsit abia peste patru ore. Copleşiţi de durere, părinţii victimei nu-şi pot ierta că i-au permis fiului lor să meargă în excursie.

Un copil se poate îneca şi acasă

Un alt băieţel de nici trei ani s-a înecat în bazinul de acumulare a apei din curtea casei. Părinţii copilului munceau în grădină în momentul în care micuţul, lăsat de unul singur, a ieşit în curtea casei şi a căzut în bazinul pe care părinţii au uitat să-l acopere. Când au venit din grădină, părinţii şi-au strigat fiul, însă fără răspuns. L-au găsit la fundul bazinului care avea o adâncime de 70 de cm. Au chemat ambulanţa din satul Slobozia Mare, fiind cel mai apropiat punct de urgenţă din zonă, însă echipajul acorda primul ajutor altui pacient. Ei și-au dus singuri copilul la urgență, însă era prea târziu. Copilul a decedat pe braţele tatălui.

Pe 17 iunie, un minor de 14 ani din satul Fetiţa, raionul Cimişlia, a mers la iaz cu prietenii. În timpul scăldatului, copilul s-a panicat şi a început să strige: „Ajutor!”. Amicii au încercat să-l salveze, însă, la un moment dat, unul dintre cei doi a început să fie tras la fund. Au reuşit cu greu să iasă la mal, însă nu le-a fost în puteri să-şi salveze prietenul.

Potrivit Serviciului Situaţii Excepţionale, de la începutul sezonului cald, patru copii au fost înghiţiţi de ape. În 2012 s-au înecat 12 copii. Cazurile tragice ar putea fi evitate dacă părinţii ar fi mai prudenţi şi nu şi-ar lăsa copiii fără supraveghere în apropierea bazinelor de apă. E foarte important ca părinţii să limiteze accesul copiilor în locurile care le pun viaţa în pericol pentru ca ulterior să nu se frământe că nu au făcut totul pentru a preveni o nenorocire.

Test pentru mămici şi tătici

Vi s-a întâmplat să lăsaţi copilul în baie şi să ieşiţi pentru câteva clipe?

Când copilul e în apă – fie că i se face baie, fie că e la bazin, iaz etc. –, nu-l lăsaţi nicio clipă fără supraveghere! Un sfert de minut este suficient ca micuţul să lunece în apă şi să se înece.

Sunteţi gospodari şi aveţi fântână în ogradă, fiţi şi părinţi prudenţi, acoperiţi fântâna cu un capac!

De asemenea, acoperiţi cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie etc. Un copil mic se poate îneca și într-un vas cu puțin lichid!

Goliţi vasele cu apă imediat după folosire?

Fiţi atenţi, copilul mic este tentat să se joace cu / în apă, însă se poate foarte uşor răsturna în vas şi se poate îneca. Nu amânaţi pentru mai târziu şi goliţi vasele cu apă folosită imediat după băiţa copilului, după ce aţi spălat rufe etc.

Când copilul e în apă – fie că i se face baie, fie că e la bazin, iaz, etc. –, nu-l lăsa NICIO CLIPĂ FĂRĂ SUPRAVEGHERE!

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.