„Patriotismul este arta de a înmulți prietenii neamului meu”

Interviu cu Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău

– Stimate dle Petre Guran, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ne-a obișnuit ca în preajma datelor de mare semnificație istorică și simbolică să ne invite la mai multe evenimente consacrate acestora. Ce ați pregătit de această dată pentru 1 decembrie?

Începând cu anul acesta, zilei de 1 decembrie, în care se evocă proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, i se adaugă o nouă zi de sărbătoare, 30 noiembrie, pomenirea Sf. Apostol Andrei, care se contopește cu semnificația zilei naționale, întrucât începuturile creștinismului pe teritoriul României se leagă de misiunea Sf. Andrei în provincia romană din acea vreme, Scythia minor, astăzi Dobrogea. Apostolul devine astfel simbol al încreștinării timpurii a dacoromanilor și apoi a protoromânilor, după cum reiese din săpăturile arheologice și din analiza formării limbii române.

 

Extinderea sărbătorii e atât cronologică, cât și teritorială. Mulțumită parteneriatelor cu Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova și cu Sala cu Orgă din Chișinău, pe 29 noiembrie inaugurăm împreună cu E.S. Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chișinău, și domnul Tudor Zbârnea, directorul Muzeului, o expoziție a maestrului ieșean Corneliu Ionescu, și în aceeași seară oferim publicului chișinăuean un recital de vioară al reputatei violoniste Adelina Oprean și Concertul pentru orchestră de coarde de Paul Constantinescu în interpretarea Orchestrei Naționale de Cameră sub bagheta maestrului Cristian Florea.

 

Ne bucurăm însă în mod special că avem prilejul să extindem evenimentele noastre și în afara Chișinăului. Astfel, inaugurăm expoziția Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere la Universitatea din Cahul, eveniment ce va fi urmat de un mic colocviu dedicat Diplomației românești organizat împreună cu Consulatul General al României la Cahul. De la începutul misiunii noastre în Republica Moldova ne-am propus să ne punem nu numai în slujba cunoașterii creației culturale de dincolo de Prut, ci și promovării valorilor culturale din Republica Moldova în România. Astfel, ICR susține organizarea unei expoziții de patrimoniu muzeal moldovenesc la Bârlad. Este vorba de colecția de arme și unelte metalice din diferite epoci istorice din colecția domnului Costin Petru. Inaugurarea acestei expoziții se face chiar pe 1 decembrie, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Istorie din Bârlad.

 

– După efortul acesta dedicat Zilei Naționale a României, cum se încheie anul cultural al ICR la Chișinău?

 

Cu două evenimente științifice și universitare: organizarea împreună cu Agenția Universitară a Francofoniei a primei întâlniri a tuturor responsabililor programului masteral „Marile Cărți ale Civilizației europene” de la USM, de la Universitatea de Vest a Timișoarei și de la Universitatea „Ilia” din Tbilisi, cu care ocazie vor fi analizate metodele de predare ale acestei noi abordări interdisciplinare și interculturale și vor fi pregătiți profesorii să introducă programul în propriile lor universități, iar apoi conferința pe teme de istorie sud-est europeană a Facultății de Istorie din cadrul USM în colaborare cu Universitatea din Oradea.

 

– Care este raportul între național și universal în concepția dvs. și în ce măsură a determinat activitatea ICR la Chișinău?

 

Am încercat să împletesc cele două într-un tot. Din punct de vedere cultural, naționalul este o lectură a universalului prin prisma limbii materne, a experienței istorice specifice unui neam, a aspirațiilor de viitor ale acestuia. Cultura nu este recreere sau activitate pentru timpul liber, ci e pregătirea acelor instrumente intelectuale, estetice, emoționale pentru a răspunde la marile întrebări ale omului dintotdeauna: cine suntem, de unde venim și unde ne ducem? De ce suntem supuși acestui mod particular de ființare? Care este rostul existenței noastre individuale, dar al celei comunitare? Ce e adevărul și unde e dreptatea? Astfel naționalul nu poate fi nici mai puțin, nici mai mult decât universalul, întrucât în fiecare din limbile de după turnul lui Babel s-a exprimat aceeași nostalgie a Paradisului. Să pui această concepție în termenii unui program cultural înseamnă în dimensiunea națională trăirea culturală prin limbă și rememorarea experienței istorice cu onestitate intelectuală și curaj civic, iar în dimensiunea internațională identificarea particularităților prin raportarea la creația altor neamuri. În cele din urmă cultura îți dă libertatea de a distinge între contingența istorică și comunitatea de destin asumată. Ansamblul de proiecte denumit anul acesta „Basarabia în conștiința culturală românească” a venit în întâmpinarea efortului de rememorare, iar programul Marilor Cărți ale Civilizației europene a definit orizontul de aspirații al comunitații de destin istoric românesc.

 

– Cu ce gând întâmpinați Ziua Națională?

 

Cu un gând despre patriotism!

 

– Și anume?

 

Patriotismul este arta de a înmulți prietenii neamului meu.

 

– Spre final, aș vrea să vă întreb ce rămâne din știrea de presă (dezinformarea, de fapt) că ați fi fost rechemat?

 

Stimată doamnă, nu aș mai fi răspuns invitației dvs. de a sta de vorbă în numele ICR dacă nu aș fi avut deplina capacitate administrativă de a o face. Sunt așadar în continuare directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

 

– Și încă o întrebare: au sau nu legătură alegerile pentru Parlamentul României din 9 decembrie cu schimbările efectuate sau plănuite de ICR?

 

Despre alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 tot ce vă pot spune este că statul român face un efort deosebit pentru a asigura exercitarea dreptului de vot tuturor cetățenilor săi. Astfel, pentru cei de pe teritoriul Republicii Moldova Ministerul Afacerilor Externe organizează mai multe secții de votare în Chișinău și în diferite centre raionale. Detalii despre adresele secțiilor de votare și documentele necesare pentru exercitarea dreptului de vot pot fi aflate pe http://chisinau.mae.ro/, la adresa electronică [email protected] sau la centrala telefonică 022855003.

 

– Vă mulțumim și felicitări cu ocazia lui 1 decembrie!

 

A dialogat Irina Nechit