Patrioţi şi snobi

PRODUS ÎN MOLDOVA // În timp ce preşedintele interimar Marian Lupu se laudă că poartă costume fabricate la „Ionel”, subalternul său afirmă că moldovenii „nu au atins o calitate” în materie de haine

Deşi promovează produsele autohtone, unii demnitari preferă să cumpere haine fabricate de branduri străine. Motivul pentru alegerile făcute îl constituie calitatea şi modelele atrăgătoare ale hainelor. În acelaşi timp, stiliştii susţin că hainele fabricate în Moldova sunt comode şi practice, dar lasă de dorit în ce priveşte calitatea şi modelele pe care le prezintă. Iar prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc îi ironizează pe cei care poartă haine marca „Ionel”, inclusiv pe şeful său de partid – Marian Lupu.

„Dacă am ajuns la asta, veniţi mai aproape şi citiţi marca hainei pe care o port”, ne îndeamnă Marian Lupu, preşedintele interimar, preşedinte al Parlamentului, descheindu-se la sacou. „Mă mândresc să port hainele fabricii de confecţii „Ionel” SA.  Calitatea îmi place şi preţul îmi convine. Mi-am făcut costume la „Ionel”, şi aici le voi face în continuare”, a conchis oficialul.

Plahotniuc strâmbă din nas când aude de „Ionel”

Alţi pedişti spun că îşi cumpără mai mult piese vestimentare de la branduri străine. Astfel, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că nu prea are haine “made in Moldova”. Nici Vlad Plahotniuc nu îşi procură costume moldoveneşti. „Încă nu am cumpărat de la „Ionel”, dar sper să atingă ei o calitate care să le permită tuturor să le poarte”, declara pentru presă prim-vicepreşedintele Parlamentului, în cadrul expoziţiei „Fabricat în Moldova”.

Premierul Vlad Filat spune că poartă atât haine produse în R.Moldova, cât şi branduri străine. „Cred că trebuie stimulat producătorul autohton. Această iniţiativă trebuie să pornească de la fiecare în parte”, a spus prim-ministrul la lansarea aceluiaşi eveniment. Potrivit lui Filat, produsele autohtone devin din ce în ce mai calitative, existând posibilitatea reală ca, în timpul apropiat, să concureze cu mărcile internaţionale.

„Port haine cumpărate acum zece ani”

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, spune că aproape toată viaţa a purtat costume cusute de  Fabrica de confecţii „Ionel” SA. „Mi-a plăcut calitatea şi preţul. Eu port lucruri cumpărate acum zece ani. Am şi costume achiziţionate în timpul unor deplasări peste hotare”, ne-a spus primul preşedinte.

Snegur este de părerea că hainele moldoveneşti au aceeaşi calitate ca cele din afară. „Poate nu toate firmele cos la fel de calitativ, dar, în principiu, calitatea producţiei autohtone a crescut”, a conchis Mircea Snegur.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă susţine că nu doar la capitolul îmbrăcăminte, dar şi în cazul celorlalte produse, alege confecţiile autohtone.

„Nu sunt pretenţioasă”

În ce priveşte politicienele, acestea spun că îşi iau haine atât în Moldova, cât şi peste hotare, în timpul deplasărilor de serviciu. Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, spune că nu a fost niciodată pretenţioasă la haine. „Cumpăr şi de la producători locali, şi de la branduri străine”, spune oficialul. „În ce priveşte calitatea produselor moldoveneşti, aceasta e în creştere. Am văzut unele lucruri foarte bune, fabricate la Cahul, Chişinău, de unii meşteri particulari”, a menţionat ministrul.

Loretta Handrabura, viceministru al Educaţiei, spune că preferă haine de calitate, care corespund tendinţelor modei. „Am  ţinute achiziţionate în Moldova, dar şi în afară. Am fost la Expoziţia „Fabricat în Moldova”, unde am observat unele mostre. Din păcate, nu am putut să cumpăr, căci era doar o prezentare a colecţiei primăvară-vară, dar am lăsat cartea de vizită şi am rugat să mă sune când le vor scoate în vânzare”, ne-a spus Handrabura.

„Îmi place moda franceză”

Oficialul a menţionat că unele branduri moldoveneşti se ridică la nivelul celor străine. „Anul trecut, în timpul expoziţiei „Fabricat în Moldova”, mi-am luat câteva costume marca „Ionel””, a conchis viceministrul Educaţiei.

Corina Fusu, vicepreşedinta Partidului Liberal (PL), susţine că are în garderobă mai multe haine cumpărate la Paris. La Paris poţi găsi lucruri de calitate, la preţuri accesibile. În ultima perioadă, îmi cumpăr şi haine moldoveneşti”, a declarat Fusu pentru JURNAL.

Vicepreşedinta PL spune că îi place moda franceză, totuşi „hainele produse la noi sunt practice, stofele sunt trainice, nu se şifonează la spălat şi sunt ideale pentru deplasările în teritoriu”, remarcă oficialul.

Lupu se îmbracă nepotrivit

Potrivit designerului vestimentar Cristina Curoşu, hainele pe care le poartă Marian Lupu nu i se potrivesc. „Nu îmi plac în special sacourile, care, după câte îmi dau seama, sunt cusute în Moldova. În general, sacoul este piesa vestimentară cea mai greu de făcut, trebuie o anumită tehnologie, croială. În cazul domnului Lupu, mânecile sacoului sunt mai lungi decât ar trebui”, ne-a declarat stilistul.

„Cât priveşte garderoba premierului Vlad Filat, se observă că nu sunt haine achiziţionate sau fabricate în Moldova. Dacă s-ar face un top al celor mai bine îmbrăcaţi politicieni, premierul ar ocupa primul loc”, susţine designera.

Vlad Plahotniuc se îmbracă chiar foarte bine, crede stilista. „Se simte mâna unui specialist, deoarece costumele şi paltoanele sunt de ultimă modă”.

Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, specialista îi recomandă să încerce un brand european, care l-ar avantaja mai mult decât tot ce cumpără sau coase în RM.

Potrivit stilistei, Corina Fusu a început să acorde o atenţie mai mare vestimentaţiei, iar stilul clasic arborat de Loretta Handrabura îi vine mănuşă.

Cravatele – slăbiciunea lui Filat

Una din slăbiciunile premierului nostru sunt cravatele şi pantofii. Cu toate acestea, în campania electorală pentru primăria Chişinăului, a afişat o imagine mai puţin formală. „Am vrut să fiu aşa cum eram la întâlnirile cu locuitorii capitalei”, zice Filat.

Referindu-se la cravate, premierul susţine că se opreşte tot timpul la trei. “Am mai multe cravate, dar trei îmi plac cel mai mult. Chiar dacă probez mai multe de dimineaţă, aleg una din cele trei”, spune Filat.

De menţionat că, din cele trei favorite, Filat preferă cravata mov, pe care a purtat-o când a semnat actul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2, dar şi la întâlnirile cu oficiali europeni. Aceeaşi cravată a purtat-o şi când Cecilia Malstrom i-a înmânat planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Papionul lui Vieru, neportivit în Parlament

Călin Vieru, fiul regretatului poet Grigore Vieru, s-a remarcat  (doar) prin papionul pe care l-a purtat permanent. Potrivit stiliştilor, acesta este un accesoriu de seară. „Nu e bine să vezi un politician purtând papion în cadrul şedinţelor de Parlament. Clasicul rămâne stilul obligatoriu pentru politicieni, iar cravata este un accesoriu specific al acestuia”, susţine stilista Cristina Curoşu.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)