Patrimoniul dus împreună cu Focşa

Noul ministru al Culturii e de asemenea din Partidul Democrat

Boris Focşa nu mai este ministru al Culturii. Dar a fost un ministru al cărui nume nu-l vom uita în curând. A fost un ministru cercetat penal de Procuratura anticorupţie în cazul înstrăinării unui monument istoric. S-a „evidenţiat” şi din cauza faptului că a fost prins beat la volan chiar în curtea unui comisariat al Poliţiei Rutiere.

Boris Focşa nu mai este ministru al Culturii. Acesta este înlocuit cu o altă persoană din rândurile PD – Monica Babuc, membru al biroului executiv al PD, fost consilier al lui Vlad Plahotniuc, când acesta era prim-vicespicher. Boris Focşa e ministrul pe care nu îl vom uita niciodată mai ales pentru faptul că a fost unicul ministru prins beat la volan. Focşa pleacă, însă lasă în urma sa o sumedenie de întrebări la care nu ştim dacă vom avea vreodată un răspuns.

Sunt foarte multe neclarităţi pe care cu greu le vom putea elucida. De exemplu: Cum a fost posibilă divizarea conacului Inglezi în mai multe adrese, monument de arhitectură de importanţă naţională, apoi privatizarea acestuia? De ce fiicele lui Dumitru Diacov plătesc Teatrului „Luceafărul” pentru chiria unui spaţiu de pe strada Eminescu 50, în care şi-au deschis un local de lux, doar 2 mii de lei pe lună?

Mai multe întrebări le-a formulat Ion Şiman, fostul director general la S.A. „Moldova-Film”: „Cum au putut fi privatizaţi 2600 de metri pătraţi la preţul de 100 de dolari la Tipografia Centrală, care se află în gestiunea Ministerului Culturii? Pe ce s-au cheltuit 7 milioane 200 mii lei alocaţi pentru reparaţia Sălii cu orgă, pentru că nu am văzut nimic reparat? Delapidările sunt de peste 150 de milioane de lei!”, spune Ion Şiman.

Secret de anchetă

Contactat de JURNAL pentru a răspunde la întrebări, Boris Focşa ne-a îndemnat, expeditiv, să-l sunăm într-o altă zi.

Pe 14 mai curent, în baza unei ordonanţe a Procuraturii Anticorupţie, Boris Focşa a fost scos de sub urmărire penală în unicul dosar intentat acestuia – înstrăinarea imobilului de pe adresa Eminescu 52. Contactaţi de JURNAL, mai mulţi procurori care au gestionat cazul, şi care au fost odată deschişi spre a oferi informaţii, au luat apă în gură. „Cazul este în gestiune. Sunaţi la serviciul de presă”, a fost într-un final răspunsul lui Constantin Popa, procuror anticorupţie. „Dosarul este în gestiune, dar nu vă putem spune ce nume figurează în acesta. Este secret de anchetă”, a fost răspunsul serviciului de presă. Procurorul general, Corneliu Gurin, după ce a fost repus în funcţie conform deciziei Curţii Constituţionale din 20 mai, a dispus „reevaluarea situaţiei şi întreprinderea măsurilor prevăzute de legislaţie pentru stabilirea circumstanţelor în care a fost posibilă emiterea ordonanţei Procuraturii Anticorupţie”. Să nu uităm însă că Corneliu Gurin a fost înaintat la funcţia de procuror general de Partidul Democrat.

Şiman: „Procuratura trebuia să mă anunţe”

Ion Şiman a sesizat Procuratura Generală despre multiplele delapidări făcute la comanda lui Boris Focşa. Până acum, pe zeci de cereri pe care le-a înaintat nu au fost pornite urmăriri penale. Doar în cazul înstrăinării conacului Inglezi s-a ajuns la un dosar penal. Ion Şiman consideră că procuratura trebuia să-l informeze cu privire la scoaterea de sub urmărire penală a lui Boris Focşa.

„Dosarul penal cu privire la înstrăinarea unor încăperi de pe strada Eminescu 52, monument de arhitectură, a fost pornit la sesizarea mea. Dacă procuratura nu avea de gând să muşamalizeze acest caz, în mod obligatoriu trebuia să fiu informat despre clasarea dosarului. Persoana care a depus cerere este în drept să conteste hotărârea procurorului. Am fost privat de dreptul de a contesta această hotărâre”, conchide Ion Şiman.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.