Patriarhii și Harry Potterii politicii moldovenești

Patriarh, Harry-Potter, Papa sau Armageddon. Sunt câteva dintre poreclele care se aud la adresa politicienilor moldoveni pe culoarele Parlamentului sau în conferințele de presă. Inspirate din filme sau după numele de familie ale oamenilor politici, fiecare dintre porecle are o poveste aparte și ascunde o parte din viața sau activitatea fiecărui lider politic, anunță ProTV Chișinău.

De 15 ani, de când se află în fruntea PCRM, Vladimir Voronin a devenit un fel de tată al comuniștilor, iar mai nou, este numit așa de colegii săi de parlament. Fostul președinte spune că nu se supără.

„Din clasa întâi și până într-a zecea mi se spunea Vorona, de la numele de familie”, dezvăluie liderul comuniștilor.

Liderul comuniștilor este și un adevărat campion la etichetat colegii din politică. Printre primii care au ajuns în gura lui Voronin a fost primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Primul comunist al republicii îi spune lui Chirtoacă Harry Potter, deși recunoaște că edilul capitalei are mai multe porecle.

De celebrul personaj care apare în dreptul numelui său a auzit și primarul capitalei. Dorin Chirtoacă spune că în copilărie avea și alte supranume.

„Când eram mic, colegii din curte îmi spuneau Dorin-mandarin, Dorin-apelsin. Acum am auzit că Voronin îmi zice Harry Potter. De altele nu știu”, spune Chirtoacă.

După plecarea din PCRM, Marian Lupu a avut parte de o atenție deosebită din partea fostului său șef de partid. „Mariancik”, „Copilaș de doi metri”, „Doi metri de bulbuci” – aşa obișnuiește să îl „dezmierde” Voronin pe actualul președinte interimar. Lupu afirmă la rândul său că nu e pasionat de porecle.

Nu a scăpat de Voronin nici președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, pe care liderul PCRM îl numește „spenculeant politic”. În partid însă Dumitru Diacov are un supranume de onoare – Patriarhul.

Cât privește liderul PL, Mihai Ghimpu, Vladimir Voronin nu s-a scumpit la calificative. Lui Ghimpu, Voronin îi spune simplu: „Michelle de Schizophrenie”.

Nici Mihai Ghimpu nu s-a lăsat. I-a numit pe comuniști „dihori”. Președintele liberalilor a găsit porecle pentru mai mulți deputai comuniști. Igor Dodon este „Dodon-bidon”, Iurie Muntean – „Muntenescu”.

După numele de familie, premierului Vlad Filat în copilărie, armată și în studenție i se mai spunea și Filea. In partid însă unii colegi îi spun Comandantul sau Armageddon.

Jurnal.md

The following two tabs change content below.