Patriarhia rusă sparge tăcerea

PĂREREA SINODULUI // „Nu există niciun obstacol pentru colaborarea bisericii cu un politician sau cu o anumită formaţiune politică”

Patriarhia Moscovei nu vede nimic rău în implicarea Mitropoliei Moldovei în susţinerea proiectului politic al fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat.

„Este cunoscut că actele bisericeşti nu permit susţinerea exclusivă de către biserică a unei anumite formaţiuni politice sau a unui politician în timpul proceselor preelectorale. Cu toate acestea, nu există niciun obstacol pentru colaborarea bisericii cu un politician sau cu o anumită formaţiune politică, mai ales pentru folosul poporului şi al Bisericii”, a declarat zilele trecute şeful departamentului sinodal pentru relaţii cu societatea al Patriarhiei ruse, protoiereul Vsevolod Ceaplin.

Solicitat să comenteze declaraţiile făcute de preşedintele Mihai Ghimpu, potrivit cărora Mitropolia Moldovei nu ar fi independentă în deciziile pe care le ia, ci este doar „o filială a celei ruseşti”, reprezentantul Patriarhiei a respins acuzaţiile, calificându-le drept nefondate. „Pentru mine este destul de evident că biserica ortodoxă din Republica Moldova a luat toate deciziile, inclusiv cea privind studierea obligatorie a religiei în şcoli, absolut independent”, a declarat pentru interfax.ru protoiereul.

Potrivit preotului, „ar fi straniu ca într-o ţară ortodoxă, în care biserica este un element important al vieţii poporului, aceasta să fi renunţat la soluţionarea mult aşteptată a problemei ce ţine de predarea creştinismului în şcoli”.

Mihai Ghimpu a spus anterior că Mitropolia Moldovei (MM) nu este independentă. Afirmaţia a fost făcută după ce a fost difuzată o declaraţie a Sinodului mitropolitan privind susţinerea ideii ex-ministrului Apărării, Valeriu Pasat, de a desfăşura un referendum pentru introducerea în şcoli a „Bazelor ortodoxiei”, precum şi cu privire la susţinerea de către MM a partidului acestuia.

Jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)