„Patria” manipulează participanţii la un sondaj?

Peste 71 la sută din cei peste 3000 de participanţii ai unui sondaj realizat pe site-ul oficial al reţelei de cinematografe „Patria” optează pentru dublarea filmelor în rusă şi subtitrarea în limba română. Organizatorii sondajului nu au plasat şi întrebarea dacă cineva doreşte să vizioneze filme dublate în română şi subtitrate în rusă. A doua zi, după ce ştirea despre încercarea de a manipula opinia publică prin intermediul acestui sondaj a apărut în toate sursele media de la noi, acesta a dispărut de pe site.
Administratorii site-ului le propuneau vizitatorilor care participau la sondaj variantele: „doresc să vizionez filme dublate în limba rusă şi subtitrate în limba română” sau „doresc să vizionez filme în limbi străine (germana, engleza, franceza, japoneza, chineza) şi subtitrate în limba română”.
În acelaşi timp, portalul jurnal.md a organizat un sondaj la care au participat peste 4000 de respondenţi, iar majoritatea acestora, 43%, au optat pentru rularea filmelor în original, cu subtitrarea în română.
Cum ar trebui să fie difuzate filmele în cinematografele din Republica Moldova?
În original – 5%
Subtitrate în limba română – 43%
Subtitrate în limba rusă – 1%
Dublate în limba rusă şi subtitrate în limba română – 7%
Dublate în limba română şi subtitrate în limba rusă – 19%
Dublate în limba română – 17%
E bine şi aşa – 4%
Amintim că anterior un grup de internauţi, de pe reţeaua socială Facebook s-a arătat revoltat de politica lingvistică discriminatorie faţă de 80 la sută din populaţia ţării vorbitoare de limbă română, promovată de către reţeaua de cinematografe „Patria”, monopolistă pe piaţă, care difuzează filme exclusiv în limba rusă.
Drept urmare, premierul Vlad Filat a solicitat ministrului Culturii şi Turismului, Boris Focşa, să modifice legislaţia în domeniu care ar obliga cinematografele să traducă filmele şi în limba română începând cu acest an. Proiectul de modificare a Legii cu privire la cinematografe urmează a fi votat de Parlament, pentru ca apoi Guvernul să aprobe şi un regulament care să permită punerea în aplicare a prevederilor legii. Nu este exclus ca autorităţile să ofere şi un termen de pregătire cinematografelor.
Deşi sălile de cinema „Patria” nu sunt unicele de pe piaţa moldovenească, doar patronul acestei reţele a protestat împotriva iniţiativei Guvernului. Cinematograful „Odeon” asigură deja de mai mulţi ani subtitrarea filmelor în limba română. (jurnal.md)
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)