Patinatori de nevoie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de polei şi gheţuş până pe 11 decembrie

 

iarna

Începând de duminică, 7 decembrie 2014, circulaţia pe drumurile naţionale şi locale ale Republicii Moldova este dificilă din cauza poleiului. În ultimele două zile au fost înregistrate numai în municipiul Chișinău peste 50 de accidente rutiere, iar pe drumurile naţionale accidente neînsemnate şi staţionări. Circa 115 persoane din municipiul Chişinău s-au adresat la spital cu diferite traumatisme. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de polei şi gheţuş până la 11 decembrie 2014.

Zeci de maşini au fost implicate în accidente, din cauza poleiului, pe întreg teritoriul R. Moldova. Numai în zilele de duminică şi luni, s-au produs circa 50 de accidente rutiere, a anunţat la şedinţa de ieri a Primăriei Chişinău Silviu Mușuc, șef adjunct al Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

Potrivit lui Petru Craveţ, şeful serviciului de presă al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă contactat de JURNAL, din jumătatea a doua a zilei de duminică, 7 decembrie 2014, şi prima jumătate a zilei de ieri, 8 decembrie 2014, la Spitalul de urgenţă s-au adresat 115 persoane cu diferite traumatisme din cauza condiţiilor climaterice existente. Astfel, au fost înregistrate 80 de traumatisme ale aparatului locomotor, restul ale coloanei vertebrale, capului, dintre care nouă pacienţi sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale.

Două accidente rutiere la Hânceşti

Contactat de JURNAL, şeful Secţiei securitate publică a raionului Hânceşti, Alexandru Gabura, ne-a spus că, duminică, au avut un caz mai complicat, „când un autocar cu 46 de pasageri care circula pe drumul R33 Hânceşti-Leova-Cahul-Slobozia Mare, a staţionat undeva la km 8, din cauza căruia a fost blocată circulaţia rutieră timp de o jumătate de oră. Situaţia a fost depăşită în urma intervenţiei angajaţilor Inspectoratului Poliţiei Hânceşti, precum şi a angajaţilor de la Situaţii excepţionale Hânceşti. Drumul a fost deblocat, nimeni nu a avut de suferit. Pe parcursul zilei de duminică, au fost înregistrate două accidente rutiere cu deteriorări neînsemnate ale mijloacelor de transport.

Unele primării au intrat în hibernare

În raionul Criuleni situaţia pare a fi ideală, după spusele inspectorului pentru sistematizarea circulaţiei al Poliţiei Rutiere Criuleni, Iurie Drăgan. „Până azi, 8 decembrie 2014, nu avem înregistrate accidente rutiere, drumurile sunt presărate cu material antiderapant. Sunt unele localităţi unde se circulă cu dificultate, dar de aceasta ar trebui să se ocupe autorităţile publice locale”.

„Şase autospeciale au împrăştiat material antiderapant pe drumurile pe care le avem în subordine”, a spus pentru JURNAL directorul tehnic al SA „Drumuri Criuleni”, Eugeniu Filipescu. SA „Drumuri Criuleni” este responsabilă de curăţarea a 253 de km de drumuri, dintre care 108 naţionale, restul locale. „În sate ştim că este jale, dar vom discuta cu primarii localităţilor ca pe viitor să avem încheiate contracte şi să facilităm circulaţia rutieră şi în sate”, a mai spus Eugeniu Filipescu.

Conducători auto, atenţie la drum!

Într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Situaţia pe traseele naţionale la data de 08.12.2014 se anunţă că drumarii au intervenit pe drumurile din centrul și sudul țării cu tehnică de deszăpezire și material antiderapant. Conform ultimelor informații parvenite de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), pe traseele naționale, în perioada menționată, au fost distribuite peste 1100 tone de material antiderapant, fiind antrenați cca 180 de muncitori rutieri.

Vreme instabilă

Potrivit Nataliei Golub, sinoptician, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, începutul acestei săptămâni va prezenta un caracter instabil al vremii. Pe arii extinse vor cădea precipitaţii slabe în fază mixtă, se va produce ceaţă, polei şi gheţuş. Către sfârşitul săptămânii vremea va fi fără precipitaţii esenţiale. Minimele la începutul săptămânii se vor încadra între 0 şi -5 grade Celsius, iar maximele vor fi între 0 şi +5 grade. În a doua jumătate a săptămânii, atât minimele, cât şi maximele vor manifesta o uşoară tendinţă de creştere. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de polei şi gheţuş până pe data de 11 decembrie.

The following two tabs change content below.