Patimi pentru Eurovision

A DOUA ŞANSĂ // Amatorul Pavel Turcu, a cărui piesă – „Imnul Eurovision” – a acumulat 300.000 de vizualizări, poate să ajungă la Oslo

Pe 16 ianuarie, membrii juriului au ales 25 de piese care vor merge în etapa finală a preselecţiei pentru concursul Eurovision. Peste 14 zile, organizatorii au luat decizia să ofere a doua şansă pentru cinci piese ieşite din concurs, dar, de această dată, melodiile admise la etapa finală a concursului vor fi alese de public. Unii participanţi îşi retrag melodiile, pe motiv că nu se consideră interpreţi de mâna a doua. S-au declanşat şi scandaluri între vedete privind modul de jurizare, Dana Marchitan acuzând-o pe Nelly Ciobanu că i-a pus nota zero pentru a se răzbuna pe compozitorul piesei.

Turcu, locul şase de la coadă

Preselecţia pentru alegerea piesei care va reprezenta Republica Moldova la concursul internaţional Eurovision nu a fost lipsită de incidente şi lucruri inedite. Astfel, la ediţia 2010 au putut participa în premieră şi amatorii – interpreţii mai puţin cunoscuţi, tinerele talente care încă nu au repertoriu. Au putut să-şi înscrie melodia în concurs şi compozitorii de peste hotare.

Pornind de la aceste noi reguli, anul acesta au fost înregistraţi 82 de concurenţi, ceea ce constituie un număr record de participanţi. Dintre aceştia, s-a remarcat cel mai mult Pavel Turcu, paznic la un magazin din Ungheni, care a compus „Imnul Eurovision”. De la apariţia acestui cântec, publicul s-a împărţit în două tabere, pro şi contra Pavel Turcu. Interpretul a devenit vedetă peste noapte şi era invitat de la o emisiune televizată la alta, de la un post de radio la altul.
Dar visul de a reprezenta Republica Moldova la concurs s-a spulberat pe 16 ianuarie, când compania “Teleradio Moldova” a organizat ședinţa de jurizare a celor 82 de piese, înscrise în preselecţia pentru finala Moldovei la Eurovision 2010. Cea mai populară piesă înscrisă în concurs, care a acumulat pe site-ul youtube.com peste 300 mii de accesări într-o lună, a primit doar 19 puncte şi s-a clasat pe locul şase, de la coadă.

„A doua şansă”

Deşi interpretul s-a arătat nemulţumit de această decizie, membrii juriului spun că nota lor este una logică şi irevocabilă, şi ”nu trebuie confundată casa de cultură cu un concurs internaţional”. În finală au ajuns 25 de piese din totalul de 88.

La două săptămâni de la şedinţa de jurizare, organizatorii au decis să mai dea o şansă interpreţilor şi formaţiilor care au ieşit din concurs. Decizia a fost luată pentru a oferi și publicului posibilitatea de a-şi exprima opinia la fiecare dintre etapele concursului.

Astfel, pe lângă cele 25 de piese desemnate de juriul concursului, publicul va alege altele cinci, trimiţând codul corespunzător piesei şi interpreţilor favoriţi, printr-un un mesaj scurt la numărul 4949. Mesajele pot fi trimise până pe 14 februarie curent.

Cinci piese care vor acumula cel mai mare număr de SMS-uri, vor avea şansa să facă parte din numărul total de 30 de piese care vor accede în Etapa Finală a concursului „O Melodie pentru Europa”.

„Scandal între vedete”

Unii interpreţi nu s-au arătat entuziasmaţi de această noutate şi au declarat că îşi retrag piesa din concurs. Astfel, după cum scrie site-ul apropomagazin.md, Serj Kuzenkoff nu vrea o „A doua şansă” pentru Eurovision. El şi-a retras piesa din lista celor care au oportunitatea să fie aleşi de public prin intermediul SMS-urilor.

În urma unui scandal pe care l-a avut cu Nelly Ciobanu, interpreta Dana Marchitan îşi retrage şi ea piesa din concurs. Aceasta a declarat că piesa nu a trecut de jurizare, pentru că Nelly Ciobanu a notat-o cu 0 (zero). Potrivit tinerei interprete, Ciobanu a vrut să se răzbune pe compozitorul melodiei, Vitalie Daniliuc. Acesta a compus piesa „Hora din Moldova” cu care Ciobanu a participat la Eurovision anul trecut. Imediat după concurs, compozitorul a dat-o pe artistă în judecată, pe motiv că nu a fost plătit pentru piesă şi a cerut lipsirea interpretei de drepturile de a mai cânta ”Hora din Moldova”. Daniliuc susţine că Nelly Ciobanu se răzbună în acest mod.

În replică, interpreta spune că nici nu a ştiut cine este autorul piesei şi a notat în mod obiectiv.
Dana Marchitan a declarat că îşi va retrage piesa din concurs, pentru că nu se consideră o interpretă de mâna a doua.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)