Pasiunea lui Traian pentru geografie

Cea mai mare realizare a lui Traian Tomenco este medalia de bronz la Olimpiada Internaţională la Geografie

Înclinaţia pentru geografie ca ştiinţă o are din copilărie. A încercat să realizeze, fără ajutorul nimănui, un atlas al lumii. Perseverenţa şi setea de cunoaştere i-au adus la vârsta de 19 ani „un pic de succes”, după spusele lui. A obţinut, în 2010, în R. Moldova, primul loc la Olimpiada republicană la geografie, peste doi ani, câştiga locul I la Olimpiada Naţională de Geografie din România, unde a adunat un punctaj aproape de record în raport cu alţi elevi din ţară.

Face parte din lotul olimpic internaţional la geografie. La sfârşitul lunii iulie curent, merge în Japonia, la Kyoto, la Olimpiada Internaţională de Geografie, unde vor participa 33 de state.

Are pasiunea pentru geografie de pe când învăţa la liceul din Sireţi, Străşeni. Se ghida după nişte atlase sovietice pentru a afla cât mai multe informaţii despre continente, oceane, ţări şi popoare. În timpul studiilor gimnaziale l-a interesat în special Antarctida, despre care nu ştia prea multe şi informaţiile erau greu de găsit. Avea o singură hartă. „Făcusem rost de nişte atlase unde erau alte hărţi. Am studiat atunci în detaliu geografia continentelor şi a oceanelor. Mi-a plăcut mult”, mărturiseşte tânărul.

Să cunoşti Lumea prin geografie

După spusele lui, geografia este o ştiinţă care sintetizează informaţii din orice materie – matematică, astronomie, istorie etc. şi pentru asta e şi frumoasă. Prin geografie se poate vedea lumea în ansamblu. „Când faci analiza geografică a unui stat, cuprinzi totul – de la relief, oameni, industrie la turism, servicii şi transporturi. Orice aspect din viaţă poate fi redat prin geografie, nu e însă cazul altor materii, de exemplu, al chimiei”.

E surprinzător că olimpicul crede că a citit puţine cărţi în domeniul geografiei. Mai mult s-a axat pe studierea minuţioasă a atlaselor, wikipedia, un instrument util pentru a obţine informaţii destul de importante. Nu şi-a propus niciodată să ştie toate capitalele ţărilor lumii, deşi le cunoaşte. Este de părerea că geografia trebuie studiată logic, bazându-te pe orientarea în spaţiu.

„Eu mă uit pe hărţi. Prin clasa a VII-a am început să fac singur un atlas al lumii. Am început cu Asia, apoi Afganistan, Arabia Saudită, Armenia… Am ajuns undeva până la America de Nord. Mai rămăsese Europa, America de Sud, Australia. Am lucrat cu hărţi. Pe atunci aveam foarte rar acces la internet ”, spune băiatul.

Traian Tomenco a absolvit nouă clase la Liceul Teoretic din Sireţi, Străşeni, după care a mers la Bucureşti, unde, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, şi-a încheiat studiile liceale, susţinând examenele de bacalaureat mai devreme, pentru a avea timp să se pregătească de olimpiada internaţională de la Kyoto, dar şi pentru a susţine examenele de intrare la o facultate la una din universităţile din Bucureşti. „Învăţ acum gramatica limbii române”, se confesează el.

Excluderea copiatului

Examenele de Bac le-a susţinut la sfârşitul lunii mai curent, împreună cu alţi patruzeci de olimpici internaţionali din România şi vreo 200 de sportivi de performanţă. „A fost un program încărcat, pentru că examenele erau organizate unul după altul, fără zile libere. Am luat media 9,58 la Bac la profilul umanist”, explică tânărul.

Referindu-se la rezultatele bacalaureatului 2013 din RM, Traian spune că şi în România există supraveghere video şi în primul an când au fost instalate camerele de vederi s-a produs acelaşi impact ca la noi. Pentru el, copiatul este exclus şi nici nu se poate gândi la aşa o metodă de a susţine orice tip de examene. „De fapt, nu am prea avut de la cine să copiez, şi-apoi, consider examenele de Bac ceva banal. Dacă sacrifici un pic din timp, susţii Bacul fără probleme şi mare stres”.

„Dacă sacrifici un pic din timp, susţii Bacul fără stres”

Nu se consideră mare as că a susţinut Bacul, pentru el victorie este medalia obţinută la Olimpiada Internaţională la Geografie. Primul pas în obţinerea medaliilor l-a făcut în RM, cu trei ani în urmă, când a luat locul I la Olimpiada republicană de geografie. Şi-a pus în gând să meargă mai departe şi a ajuns la naţionala României. În primul an, nu a luat nimic, deşi a fost foarte aproape de menţiune, în al doilea an, a luat menţiune – locul XII, în al treilea an, 2012, – locul I. Anul acesta a luat locul II, la o diferenţă foarte mică de primul loc, la Olimpiada Naţională la Geografie.

Ca să te califici la Olimpiada Internaţională la Geografie în România nu trebuie să ai neapărat locul I, trebuie doar să treci anumite etape. „Se dă un baraj şi cei care au nota peste 8 trec un interviu în limba engleză, care e eliminatoriu, pentru că trec doar 50 la sută. Apoi este proba scrisă care face şi clasamentul final. După proba scrisă, primii patru trec la faza internaţională. Eu sunt al doilea în acest an, anul trecut am fost primul”, explică olimpicul.

„O notă de 8 este un record absolut la aşa tip de olimpiadă”

La sfârşitul lunii iulie curent, Traian Tomenco merge la Olimpiada Internaţională la Geografie în Japonia, la care vor participa circa 33 de state. Recunoaşte că nu are emoţii când se află la diferite concursuri. Scrie proba teoretică la orice olimpiadă în cel mai rapid mod, doar la proba practică e mai dificil pentru că poate fi individuală sau în grup.

„O notă de 8 este un record absolut la aşa tip de competiţii. Anul trecut, nu s-a obţinut o notă mai mare de 8, din câte sunt informat”, spune Traian.

Are o satisfacţie enormă că participă la olimpiadele de diferit nivel. Iar performanţa îl mobilizează să meargă şi mai departe. Este un tânăr obişnuit, ca toi ceilalţi. Spune că-i place somnul, ceea ce îi lipseşte mult acum, pentru că are mult de învăţat. Îşi doreşte să obţină un loc cu bursă la una din instituţiile de învăţământ superior din Bucureşti, la facultatea de drept.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.