Pasiunea ca business

OAMENI BUNI /  „Atunci când faci ceea ce-ți place și ai sprijinul celor dragi, nu poți să eşuezi”

O tânără femeie din Moldova a reușit să îmbine utilul cu plăcutul și să facă din pasiunea sa din copilărie o mică afacere. Deși întâmpină greutăți, aceasta spune că are susţinerea familiei și entuziasmul de a face ceva ce-i place. În acelaşi timp, având alături persoanele dragi, poate să învingă orice obstacol.

 

Marina LIȚA

 

Rodica Tcaci, de 32 de ani, din satul Lozova, raionul Străşeni, a știut de la început ce vrea să devină. „Eu cos de mică, am stricat multe rochii de-ale  mamei, inclusiv rochia de mireasă, la care ținea foarte mult. De atunci am înţeles că vreau să îmbrăţişez o profesie în acest domeniu”, spune tânăra.

 

Am stricat rochia mamei de mireasă”

 

După absolvirea gimnaziului a învățat la Şcoala Profesională Polivalentă din Chişinău şi a devenit croitoreasă. Dar adevărata provocare a fost atunci când a născut-o pe mezina familiei. „Fetiţa mea a făcut alergie la scutecele de unică folosință chiar din primele săptămâni de viață. Atunci, amintindu-mi că auzisem cândva de existența acestor scutece, care, din păcate, nu se vindeau pe piața moldovenească, n-am căutat să mi le cumpăr de peste hotare. M-am gândit că, în loc să plătesc sume mari de bani, mai bine le confecționez eu”, susține Rodica Tcaci.

 

Zis și făcut. După ce a studiat modelele pe care le-a găsit pe internet, s-a apucat să le coase. La început doar pentru ea, iar mai apoi, când vecinele au aflat de miraculoasele scutece, au început să vină după ele. „Veneau la mine și eu le arătam. Mai ales că eu nu sunt singura mămică al cărei copil suferă de dermatită în urma folosirii scutecelor de unică folosință”, afirmă aceasta.

 

Bănuții vor rămâne în buzunarul soțului”

 

Dar, deși sună totul frumos, nu este chiar așa. Pentru că la coaserea scutecelor se folosește o ţesătură ce nu se găsește pe la noi. „Stofa este scumpă și din păcate un astfel de scutec nu poate fi cusut din oricare alta, sunt folosite anumite materiale ce fac scutecul impermeabil și absorbant. Le cumpăr din Statele Unite ale Americii prin intermediul Italiei, deoarece transportul direct până în Moldova depășește cu mult costul materialelor”, comunică Rodica.

 

În același timp, aceasta susține că odată ce a început să folosească noile scutece, au dispărut problemele. Partea bună e că un set de câteva bucăți îți ajunge. „Scutecul lavabil e făcut dintr-o ţesătură moale și pufoasă care nu conține niciun fel de substanțe chimice, la care copilul ar putea face alergii sau de la care ar avea disconfort. Putem fi liniștite că bănuții economisiţi pe scutecele de unică folosință vor rămâne tot în buzunarul soțului care îi va cheltui pentru alte necesități ale familiei”, spune mama a trei fetițe.

 

Fetele mamei și ale tatei”

 

Iar dacă începe să vorbească de copiii ei, aceasta, ca orice mamă, are numai cuvinte de bine despre ei. „În copilărie, mă vedeam mămică a doi copii de aproape aceeași vârstă. Între mine și sora mea diferența de vârstă e mai mare. Eu îmi doream întotdeauna o soră mai aproape de mintea mea. Fetele mele mai mari sunt aproape cu vârsta, dar Dumnezeu a vrut mai mult pentru mine și mi-a mai dat o comoară mică despre care soţul şi cu mine zicem că ne va ţine la bătrâneţe”, spune râzând femeia.

 

„La capitolul copii e mult de povestit, deşi ei nu sunt şotioşi. Poate pentru că am trei fete, şi nu băieţi. Sunt fetele mamei și mă ajută mult în gospodărie, dar când e nevoie sunt şi ale tatei. Mă ajută și cu cea mica”, susține femeia care nu mai conteneşte. „Acum, că a început școala, e puțin mai greu, dar ne descurcăm. Avem seri în familie unde mama (Rodica Tcaci – n.a.) pregăteşte ceva mai deosebit, ceea ce nu mâncăm zi de zi. Ne place tuturor bucătăria italiană și atunci nu scap fără să fac o lasagna la cuptor”, povesteşte aceasta.

 

Afacere de familie

 

Dar, pe lângă ajutorul fetelor, aceasta spune că se bucură și de ajutorul celor apropiaţi, al familiei. Chiar și soacra o susține în ceea ce-și dorește să facă. „Mă susţine moral, chiar și financiar. Soțul uneori se ocupă de livrarea scutecelor. Când e nevoie, și părinții mă ajută”, afirmă aceasta.

 

Din păcate, pe moment nu se găsesc scutecele confecţionate de Rodica Tcaci în magazine. „Persoanele interesate  mă contactează prin telefon sau internet. Preţul unui scutec este de 200 de lei. Însă mă gândesc să extind afacerea. Fac lucrul acesta pentru că îmi place și pentru că vreau să stau lângă copiii mei, ca să nu fiu obligată să ies la muncă, dar să îmbin utilul cu plăcutul, crescând copii şi făcând un lucru de suflet care să-mi aducă şi ceva bănuţi în familie. Mi-aş dori mult să legalizez afacerea și încet-încet merg spre asta. Mai e însă de muncit”, explică tânăra antreprenoare.

 

Scutec mai ieftin

 

Pe viitor, îşi doreşte deschiderea unui butic. „Mămicile vor putea veni să vadă, să pipăie un scutec înainte de a-l cumpăra, mai proiectez un alt tip de scutec, care, cu siguranţă, va fi mai ieftin”, susţine încrezătoare în viitorul apropiat femeia.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)