Pasca

Pasca este simbolul lespezii mormântului lui Iisus, lespede care s-a ridicat de la sine la Învierea Domnului. În orice gospodărie de creştin, sărbătoarea Paştelui include şi prepararea desertului numit pască. Pasca este o prăjitură cu brânză de vaci.
Ingrediente pentru pască
– brânză de vaci foarte bine scursă de zer
– zahăr (tos sau pudră)
– coajă proaspăt rasă de lămâie
– coajă proaspăt rasă de portocală
– ouă
– stafide
– esenţă de rom
– vanilie

– unt (sau ulei) pentru uns tava
– făină pentru uns tava
– un praf de sare

Cum se face pasca

Se unge o formă de copt (preferabil dreptunghiulară sau pătrată) cu unt sau ulei şi se tapetează bine cu făină. Se întinde o foaie subţire şi se pune în formă, surplusul lăsându-se pe margini, netăiat. Se lasă tava la cald, să crească bine foaia din aluat în tavă. Într-un castron se pune brânza de vaci laolaltă cu toate ingredientele (potriveşti zahărul după gustul tău) şi se amestecă bine compoziţia pentru pască. Este bine că stafidele să fie puse la înmuiat în esenţa de rom pentru câteva ore.

În acest caz, nu se mai adaugă şi esenţă în compoziţia pentru pască. Reţine că pentru ca pasca să fie foarte bună, trebuie să nu uiţi că pentru jumătate de kilogram de brânză dulce de vacă ai nevoie de minim 6 ouă.
Se întorc marginile de coca peste compoziţie. Dintr-o bucată mică de aluat se face o cruce, care se aşază fin în mijlocul tăvii. Se dă la cuptor la foc mediu spre mic. Timpul necesar pentru a se coace pasca diferă funcţie de cantitate, de înălţimea tavii în care se coace pasca.