Pasat deţine informaţii compromiţătoare despre Voronin

Ex-directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat, vrea să-l împiedice pe liderul comunist, Vladimir Voronin, să vină la putere, deoarece este un tip „răzbunător şi foarte periculos”. Pasat susține că are şi informaţii compromiţătoare despre Voronin, dar deocamdată nu vrea să ofere mai multe detalii.

„Sunt unele file şi despre Vladimir Voronin, dar ele trebuie să se mai îngălbenească puţin prin sertare. Cert este că Voronin este foarte răzbunător şi periculos, iar din acest motiv nu trebuie lăsat să preia puterea în Republica Moldova”, a declarat Pasat, în cadrul unei emisiuni televizate. Fostul director al SIS a lăsat să se înţeleagă că mai mulţi demnitari de stat ar fi implicaţi în afaceri dubioase, dar că nu poate să facă dezvăluiri. „Eu nu pot să apar cu valize, cu documente şi să spun că iată, acesta este agent. Cum o să mă privească foştii colegi de la SIS? Procuratura Generală trebuie să-şi facă datoria”, a spus Pasat.

Totodată, Pasat a dezvăluit de ce Voronin l-a ţinut în închisoare. „Neînţelegerile cu Voronin au apărut atunci când a trimis „un sol” la mine, numele căruia nu o să-l spun, care mi-a transmis că vrea măcar „câte o aripă” din fiecare avion de vânătoare, vândut SUA. Eu nu m-am conformat şi de aici au apărut supărările. Ulterior, în calitate de preşedinte al ţării, acesta mi-a cerut informaţii compromiţătoare despre unii membri marcanţi ai PCRM, cum ar fi Vadim Mişin, Ala Popescu şi Vladimir Ţurcan”, a adăugat fostul director SIS.

Preşedintele Partidului Umanist din Moldova a mai dezvăluit și că Voronin a cerut informaţii operative şi despre fostul director adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale, Piotr Dimitrov. „Acesta a fost răpit în august 2002 şi nimeni nu mai ştie nimic de el. Mă bucur că Mişin este în viaţă. Credeam că va păţi ceva Vadim Mişin. „Compromaturile” – stilul de lucru al lui Voronin”, a adăugat Pasat. (jurnal.md)