Paşapoarte biometrice mai ieftine

„Pașapoartele biometrice se vor ieftini”, a anunţat miercuri președintele Parlamentului, Marian Lupu. „S-au găsit resurse ca pașapoartele să se ieftinească. Avem o reducere de 53%. Dacă s-a dorit, s-au găsit resursele necesare”, a spus Lupu.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a declarat, la rândul său, că prețurile noi pentru perfectarea pașapoartelor biometrice vor fi în vigoare de luni, 14 martie.

Potrivit ministrului, în cazul pașaportului perfectat în 30 de zile, prețul va fi redus cu 90 de lei, adică acesta va costa 760 de lei. Prețul pașaportului perfectat timp de 24 de ore va scădea cu 40 la sută, iar pentru o perfectare timp de 6 ore – cu 53 la sută.
Veștile sunt mai rele pentru cei care deja și-au perfectat pașaport biometric la prețul vechi pentru că noile tarife nu sunt retroactive.
Ministrul s-a arătat nemulțumit de activitatea Întreprinderii de stat „Registru”, dar și de celelalte întreprinderi subordonate Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

În context, Marian Lupu a anunţat că directorul companiei de stat „Registru”, Vladimir Molojen, care deține această funcție încă din timpul guvernării comuniste, va fi demis din funcție. „Conducerea întreprinderii «Registru» trebuia să-și bată capul să găsească aceste rezerve. Conducerea va fi schimbată. Molojen pleacă, fiindcă un conducător trebuie să știe cum să facă managementul să fie eficient”, a menţionat Lupu.

Molojen out!

Pe de altă parte, Molojen susţine că a depus cerere de demisie în legătură cu starea sănătăţii. Până la desemnarea unui nou şef al întreprinderii, interimatul funcţiei va fi exercitat de Pavel Buceaţchi, prim-vicedirector general al Î.S. „Registru”.

Vladimir Molojen a fost numit în funcția de director general al ÎS „Registru” în 2008. Numele acestuia a figurat în „afacerea paşapoartelor”, fiind acuzat de implicare în fraudarea alegerilor prin eliberarea actelor de identitate false. Procuratura Anticorupție a intentat un dosar în privinţa delapidărilor comise de fosta conducere a Ministerului Dezvoltării Informaționale la construcția Palatului Căsătoriilor. În plus, rapoartele Curţii de Conturi din ultimii zece ani au dezvăluit mai multe ilegalităţi comise la minister în perioada în care Molojen a deţinut funcţia de ministru, dar şi de director la „Registru”.

Un alt scandal în care a fost implicat Molojen se referă la peste 57 milioane de lei pe care „Registru” i-ar fi cheltuit acum câțiva ani pentru etichete și facturi fiscale fabricate la o tipografie privată, la care acționar ar fi ginerele lui Vladimir Voronin.
În 2006, Vladimir Molojen a fost decorat cu Ordinul Republicii de ex-președintele Vladimir Voronin.

 

The following two tabs change content below.