Parveniţii cu monograme

În timp ce şefi de bănci internaţionale sunt surprinşi cu ciorapi şi pantofi rupţi, Grozavu şi Formuzal îşi etalează colţunii cu monograme   

Parvenitul nu e parvenit destul dacă nu are monogramă. În ultima vreme, se atestă o modă printre funcţionari, să apară cu ciorapi, case şi maşini personalizate. Specialiştii în PR ne-au explicat că mahării politicii moldoveneşti vor să fie în pas cu cei de pe la casele mari. Moda e modă, am spune noi, dar cum arată aceşti „boieri”, mulţi dintre ei implicaţi în scandaluri de corupţie, în peisajul vieţii social-politice moldoveneşti?  

Victoria Popa

Fotograful Constantin Grigoriță a surprins la şedința operativă a Primăriei Chişinău ciorapii viceprimarului Nistor Grozavu cu iniţialele NG. Jurnalistul a publicat pe Facebook această fotografie cu comentariul: „Nistor Grozavu e mai modest decât Mihail Formuzal, el și-a imprimat doar inițialele, şi nu întregul nume cum a făcut-o fostul bașcan al Autonomiei Găgăuze”.

Fotografia lui Grigoriță a trezit un val de nemulțumiri printre internauți, care nu au întârziat să comenteze: „Îmi imaginez ce elastic au chiloții… ”, „E un cadou făcut la pușcărie”, „La răcoare, șosetele pot fi confundate, sunt mulți în celulă. Omul este strateg, se gândește înainte…  Ce e rău în asta?”, „I-a personalizat ca să-i găsească atunci când îi va pierde”, „La CNA se dau asemenea colţuni… sunt cu cip”.

Funcționari obscuri cu blazon de boier

O altă modă respectată de unii funcționari publici cu salarii de 4000–5000 de lei este să-şi facă blazoane şi să le etaleze pe faţadele caselor lor. Un exemplu elocvent în acest sens este casa de milioane a lui Vadim Brânzaniuc, purtător de cuvânt al Primăriei Chişinău. Locuința acestuia are imprimat pe faţadă un blazon cu iniţiala „B”. Și deputatul Nae Simion-Pleșca stă într-o casă cu blazon alcătuit din inițialele membrilor familiei sale.

La o scurtă googlizare, am aflat că monogramele pot fi imprimate pe îmbrăcăminte, obiecte, bijuterii, veselă etc. Un site din România propune pentru comercianții din domeniu „ciorapi imprimaţi”, specificând că pe aceste obiecte de îmbrăcăminte mai pot fi aplicate slogane sau orice altă inscripție, serviciu ce costă circa 50 de lei pentru o pereche.

Și pe un site de anunțuri din RM am găsit anunțul unui agent economic care oferă asemenea servicii. I-am telefonat și am întrebat cât ar costa brodarea inițialelor pe o pereche de ciorapi pentru bărbaţi, de culoare neagră, cu mărimea inițialelor de 1 cm. Pentru o pereche de ciorapi, serviciul costă 30 de lei. Dacă doriți să vă imprimați inițialele pe 20 de perechi de ciorapi, executarea comenzii ar dura vreo cinci zile, ne-a spus o reprezentantă a firmei.

O altă modă respectată de unii funcționari publici cu salarii de 4000–5000 de lei este să-şi facă blazoane şi să le etaleze pe faţadele caselor lor. Un exemplu elocvent în acest sens este casa de milioane a lui Vadim Brânzaniuc, purtător de cuvânt al Primăriei Chişinău. Locuința acestuia are imprimat pe faţadă un blazon cu iniţiala „B”

Modă inspirată de peste hotare

Solicitată de JURNAL de Chișinău să comenteze acest trend la unii funcţionari publici şi demnitari moldoveni, experta în PR Ludmila Andronic nu vede nimic indecent. „Lumea urmărește presa internațională, evenimente mai puțin oficiale, de exemplu, cazul premierului canadian Justin Trudeau. Un fotograf a surprins la ultimul summit NATO o scenă în care Angela Merkel se interesează de ciorapii prim-ministrului canadian, acesta ar avea o pasiune pentru ciorapii ieșiți din comun”, ne-a spus ea.

„Şosetele nu sunt o avere, dar dorința de a etala, de a fura și a fi corupt este o rușine. A etala ceea ce ai furat sau ai obținut prin acte de corupție este un act de dublă rușine. Iar dacă pe lângă asta îți mai pui și monograma înseamnă că faci deja apel către CNA să vină și să te investigheze”, ne-a spus Ludmila Andronic, expertă în PR. 

În ce priveşte monogramele demnitarilor moldoveni, Ludmila Andronic susţine că gestul respectiv trădează la aceştia o încredere exagerată în propria personalitate. „Este primul lucru ce îi vine în cap unui om care a obținut un anumit statut social, să-și imprime monograme. E cel mai simplu lucru pe care pot să îl facă. Dacă nu avem familii de nobili cu blazoane, fiecare își coase ce poate”, a ironizat experta.

„A fi corupt este o rușine dublă”

Deşi acest trend este răspândit în afară, susţine expertul, pentru noi este deșănțat, „chiar tras de păr în condițiile social-politice ale R. Moldova”. „Şosetele nu sunt o avere, dar dorința de a etala, de a fura și a fi corupt este o rușine. A etala ceea ce ai furat sau ai obținut prin acte de corupție este un act de dublă rușine. Iar dacă pe lângă asta îți mai pui și monograma înseamnă că faci deja apel către CNA să vină și să te investigheze”, a spus Andronic.

Dacă în RM demnitarii își imprimă monogramele pe obiecte de îmbrăcăminte, șeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a fost surprins cu pantofii rupţi în timpul întâlnirii cu președintele român Traian Băsescu, reprezentanții Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

The following two tabs change content below.