Partidul sutanelor

ELECTORALĂ // Implicarea Mitropoliei Moldovei în politică are girul Rusiei

Zvonurile se confirmă – Mitropolia Moldovei se implică oficial în politică. „Suntem dispuşi să acordăm o susţinere deplină procesului de afirmare în viaţa publică a unei noi forţe politice (proiectul politic al lui Valeriu Pasat)”, se arată într-o declaraţie comună de la începutul acestei săptămâni a membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. Analiştii politici şi politicienii consideră că în spatele acestui proiect politic se află Moscova care, în marea sa dorinţă de a păstra cu orice preţ R. Moldova în raza sa de influenţă, aruncă în joc ultima armă – biserica. Consecinţele unor asemenea acţiuni ar putea fi dezastruoase, ne atenţionează analiştii, biserica riscă să se discrediteze în ochii populaţiei.

„Noi, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, luând act la această campanie denigratoare (lansată de factori politici, inclusiv dintre cei aflaţi la guvernare), declarăm următoarele: Ca instituţie ecleziastică ce cuprinde în sânul său majoritatea covârşitoare a cetăţenilor R. Moldova, dar şi în calitatea sa de for cu autoritate morală supremă, Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic. (…) În intenţia creării unei noi formaţiuni (de către Valeriu Pasat – n.r.), vedem cu adevărat dorinţa de a introduce un suflu nou în viaţa politică din ţara noastră, care deschide o perspectivă largă procesului de conlucrare a Bisericii cu Statul întru binele poporului nostru ortodox, în conformitate cu morala şi tradiţiile sale. În acest sens, suntem dispuşi să acordăm o susţinere deplină procesului de afirmare în viaţa publică a unei noi forţe politice”, se anunţă răspicat într-o declaraţie semnată luni de Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, de Episcopul de Tiraspol şi Dubăsari, de Episcopul de Cahul şi Comrat, de Episcopul de Bălţi şi Făleşti şi de Episcopul de Hîncu, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove.

PS Anatolie s-a răzgândit

Deşi despre intenţia Mitropoliei Moldovei de a se implica în proiectul politic al fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat, se vorbeşte de mai multe săptămâni, declaraţia comună a membrilor Sinodului oricum a surprins opinia publică. Cel puţin semnătura Episcopului de Cahul şi Comrat, Anatolie, ne-a luat prin surprindere. Cu doar o zi înainte de şedinţa Sinodului, PS Anatolie a declarat pentru o publicaţie de la Chişinău că nu are idee de proiectele politice ale lui Pasat şi că din acest moment biserica trebuie să fie atentă la intenţiile politicianului.
„Ideea lui cu referendumul a fost foarte bună şi am susţinut-o, dar ferit-a sfântul să se găsească vreun preot care să adune semnături pentru partidul său. Dacă dl Pasat se gândeşte să folosească Biserica în scopuri politice, nu va reuşi”, declara atunci ierarhul.

JURNAL l-a contactat ieri pentru a afla ce l-a determinat să îşi schimbe atât de repede părerea, episcopul ne-a răspuns însă foarte iritat că nu vrea să mai vorbească cu presa pentru că declaraţiile sale sunt denaturate. Apropo, jurnalistul care îi solicitase opinia susţine că are înregistrarea audio a convorbirii cu PS Anatolie.

Încalcă Mitropolia Constituţia?

Anunţul despre implicarea Bisericii Ortodoxe din Moldova în proiectul politic al ex-directorului SIS, Valeriu Pasat, generează mai multe întrebări. Una din ele este următoarea: Este sau nu anticonstituţională implicarea Mitropoliei în politică? „Categoric nu”, ne răspunde doctorul habilitat în drept constituţional Victor Popa. El susţine că în Constituţie nu este prevăzută o normă care să interzică bisericii sau mitropolitului să se implice într-un proiect politic. Acest lucru nu este interzis nici de alte legi. În schimb, crede deputatul liberal-democrat Mihai Godea, prin implicarea Mitropoliei în politică se încalcă norma morală. „Despre politică se spune că este amorală. În campaniile electorale, e ştiut lucru, se toarnă multe murdării. Biserica riscă să se compromită”, ne atenţionează parlamentarul.

Mitropolitul cu epoleţi

Şi de parcă ar fi menit, informaţiile despre trecutul Mitropolitului Vladimir au început să apară. Potrivit vicepreşedintelui Partidului Popular Creştin Democrat Vlad Cubreacov, Mitropolitul Vladimir deţine gradul militar de colonel şi există temeiuri serioase să se considere că a fost ofiţer de securitate în cadrul KGB-ului sovietic. „Un grad de căpitan sovietic putea fi obţinut doar în armată (nu poate fi atribuit acestui caz), în miliţia sovietică (de asemenea nu poate fi atribuit acestui caz) sau în organele securităţii (KGB). Deci, prin metoda excluderii, deducem că Mitropolitul Vladimir a fost ofiţer de securitate”, spune Cubreacov, citat de Unimedia.

De altfel, gradul militar de colonel mitropolitul l-a primit de la Valeriu Pasat, în august 1998, pe când Pasat era ministru al Apărării. În prezent, se zvoneşte că mitropolitul ar putea candida pe listele electorale ale partidului pe care îl va crea Pasat. Membrii grupului de iniţiativă pentru crearea formaţiunii politice nu exclud o asemenea variantă.

Cine stă în spatele proiectului Pasat?

Răspunsurile la această întrebare sunt diferite, dar îşi au punctul de pornire din acelaşi loc geografic – Federaţia Rusă. Potrivit unora, proiectul Pasat este o făcătură a Kremlinului. „Biserica este ultima armă pe care o aruncă Moscova în luptă pentru a menţine R. Moldova în raza sa de influenţă şi a stopa aspiraţiile europene ale actualei guvernări de la Chişinău”, afirmă Godea. Potrivit lui, în 20 de ani au fost epuizate toate căile de a apropia cât mai mult a R. Moldova de Federaţia Rusă. „Odată cu lansarea proiectului politic al ex-directorului SIS, Valeriu Pasat, cu implicarea Mitropoliei Moldovei, se încearcă să fie oprit cursul european al republicii noastre”, este de părere deputatul.

Directorul Institutului de la Moscova pentru ţările CSI, Vladimir Jarihin, înaintează o altă ipoteză. Solicitat de radio Europa Liberă, acesta a opinat că în spatele proiectului Pasat se află Patriarhia Rusă, nu şi Kremlinul. „Nu prea înţeleg ce legătură are Moscova cu toate acestea. Patriarhul Kiril, în repetate rânduri, a subliniat că Biserica Ortodoxă Rusă nu este Biserica Ortodoxă a Federaţiei Ruse şi că ea activează nu numai pe teritoriul Rusiei. De aceea, să construieşti asemenea legături – de felul Pasat, Biserica Ortodoxă Rusă şi guvernul Rusiei – înseamnă să te lansezi, pur şi simplu, în speculaţii politice”, explică Jarihin.

Patriarhia ştie!

Un alt analist politic de la Moscova, Vitali Portnikov, susţine ideea lui Jarihin. „ Înţelegând foarte bine cât de importantă este pentru Patriarhul Kiril influenţa sa asupra fostelor republici sovietice, el ar putea să acţioneze anume în această direcţie. În Rusia există o concurenţă foarte serioasă între puterea laică şi cea religioasă, de fapt între trei centre de forţă: Dmitri Medvedev, Vladimir Putin şi Patriarhul Kiril. Concurenţa acerbă care există acum între Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin îi permite Patriarhului Kiril să spere la întărirea influenţei sale personale, pe contul luptei care se dă între cele două centre de putere laice”, afirmă Portnikov.

Luând în calcul această ipoteză, JURNAL a încercat să obţină o reacţie din partea Patriarhiei Ruse. Contactat de noi, protoiereul Vladimir Vighileanski, şeful Serviciului de presă al Patriarhiei Ruse, ne-a declarat că nu putem cere o asemenea informaţie decât doar dacă venim personal la cancelaria Patriarhiei. Protoiereul a lăsat să se înţeleagă că Patriarhia ştie despre recentele acţiuni ale Mitropoliei Moldovei. Într-un final, ne-a recomandat să expediem un fax pe adresa Secretariatului administrativ al Patriarhiei. Suntem în aşteptarea răspunsului.

Biserica riscă să se compromită

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, biserica se bucură de încrederea a aproape 82 % din populaţie. Implicarea acesteia în politică poate avea consecinţe grave, susţin analiştii şi politicienii. „Se compromite rolul bisericii în societate. Biserica este pentru toţi şi nu trebuie să susţină un partid sau altul”, afirmă deputatul liberal Corina Fusu.

Analistul politic Arcadie Barbăroşie e de aceeaşi părere. „Este foarte grav când biserica se implică în lupta politică. Or, rolul ei în societate este cu totul altul – de a se îngriji de spiritualitatea şi moralitatea populaţiei”, susţine Barbăroşie. Pe parcursul acestei săptămâni, am încercat să luăm legătura cu secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaş, pentru a solicita un comentariu la informaţiile de mai sus. Cheibaş nu a răspuns nici la telefonul fix, nici la cel mobil.

Mariana RAŢĂ