Partidul Liberal va iniţia procedura de suspendare din funcție a președintelui, Igor Dodon

Partidul Liberal va iniţia procedura de suspendare din funcție a președintelui, Igor Dodon. Liberalii îl acuză pe Dodon de „încălcarea Constituției” şi susţin că există mai multe temeiuri care pot contribui la declanşarea procedurii de suspendare din funcție, în special comportamentul şi atitudinea lui Igor Dodon faţă de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol.

PD a emis un comunicat în care se menţionează că aşteaptă ca Partidul Liberal să prezinte, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei inițiative. Dacă exista elemente care prezintă riscul unei posibile încălcări a legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Constituțională, așa cum prevede legea în astfel de situații, prin care să cerem opinia în ceea ce privește o eventuală încălcare a Constituției. În funcție de răspunsul Curții Constituționale, vom decide acțiunile de mai departe împreună cu colegii de Coaliție, se arată într-un comunicat de presă emis de democraţi.

„Igor Dodon a încălcat Constituția atunci când l-a felicitat pe așa-zisul președinte al Transnistriei. Prin acest mesaj de felicitare dânsul a demonstrat că reprezintă interesele altui stat decât R. Moldova. Noi nu vom admite în calitate de șef al statului un președinte care promovează interesele Federației Ruse. Atunci când a depus jurământul, el a jurat pentru integritatea R. Moldova. Până acum, nimeni nu a felicitat și nu a recunoscut un președinte autoproclamat în stânga Nistrului, nici măcar Federația Rusă. Din acest motiv, inițiem procedura de demitere a șefului statului”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul conferinței de presă.

Deocamdată, proiectul a fost semnat doar de membrii fracțiunii PL. Mihai Ghimpu este convins că se vor acumula cele 34 de semnături pentru ca proiectul să fie înregistrat la secretariatul Parlamentului și a făcut un apel către toate grupurile parlamentare să susțină această inițiativă. „Ulterior, dacă va acumulat numărul necesar de voturi pentru suspendarea președintelui, va fi organizat un referendum de demitere a șefului statului. Dar nu vreau să vorbesc acum decât de primul pas, adică colectarea celor 34 de semnături”, a conchis președintele PL.

Potrivit Constituției, președintele republicii poate fi suspendat printr-o solicitare a o treime din deputați, care este expediată Curții Constituționale, iar Curtea decide dacă sunt temeiuri pentru suspendarea acestuia sau nu. Dacă răspunsul Curții este afirmativ, președintele este suspendat cu 67 de voturi.