Partidul Liberal Reformator combate propaganda antieuropeană

centru (3)Timp de două săptămâni, membrii PLR au mers în localităţile din R. Moldova pentru a informa populaţia despre beneficiile de care se va bucura odată cu integrarea europeană

La 15 aprilie curent, Partidul Liberal Reformator (PLR) a lansat o campanie de promovare a Integrării Europene „Eu sunt European!”. Astfel, circa 2500 de membri, susţinători şi simpatizanţi ai PLR din R. Moldova, au mers în circa 300 de localităţi din republică pentru susţinerea cursului european al RM.

Începând cu ziua de 15 aprilie curent, opt echipe de tineri instruiți şi dotaţi cu pliante au mers prin raioanele Republicii Moldova şi au instalat puncte de informare, difuzând mesaje în susținerea integrării europene. Echipele mobile ale PLR au ajuns în toate sectoarele și suburbiile municipiului Chișinău. În cadrul campaniei au fost implicați și primarii, consilierii locali ai PLR.

Tinerii din PLR au fost susţinuţi de organizațiile raionale și locale de partid. Membrii PLR au mers în fiecare zi pe străzile localităţilor discutând cu cetăţenii Republicii Moldova despre beneficiile de care se vor bucura cetăţenii RM odată cu semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE și abolirea regimului de vize. Membrii PLR le-au explicat oamenilor care sunt cele mai mari beneficii pentru cetăţenii RM odată cu integrarea în Europa a R. Moldovei. Informaţia oferită s-a bazat pe proiectele care sunt în faza de implementare, cum ar fi proiectele de infrastructură, și cele care abia urmează să fie implementate.

IMAG0343Alte cinci echipe au activat în municipiul Chișinău, unde de asemenea au discutat cu cetățenii și au repartizat materiale informative despre prevederile Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize. Atât în Chișinău, cât și în multe raioane reprezentanții PLR s-au confruntat uneori cu situații și percepții diferite. Tinerii PLR sunt de părerea că foarte mulți cetățeni sunt victime ale propagandei opoziției, dar și ale manipulării mijloacelor de informare ruseşti care îşi retransmit programele radio şi TV pe teritoriul Republicii Moldova. „În societate bântuie mai multe mituri și prejudecăți despre procesul de apropiere de Uniunea Europeană, pe care le demontăm prin exemple concrete”, susţin tinerii din PLR.

După analiza rezultatelor obținute, campania va continua într-o nouă etapă cu forțele organizațiilor teritoriale. Dezinformarea și manipularea promovate de opoziție și alte forțe antinaţionale au pătruns adânc în mințile multor oameni. Partidul Liberal Reformator consideră că anume prin discuții vii cu fiecare cetățean poate fi restabilită susținerea deplină a populației pentru parcursul european.

Sergiu Coval, membru PLR, împreună cu alţi patru tineri au mers, începând cu 15 aprilie curent, în diferite raioane ale Republicii Moldova unde s-au întâlnit cu reprezentanţii PLR din localităţi. Mesajul pe care l-au adus cetăţenilor a fost cel despre Acordul de Liber Schimb, care urmează să fie semnat la vară, şi despre liberalizarea regimului de vize, care va avea loc din 28 aprilie curent. „În principiu, oamenii cunosc că, din 28 aprilie curent, vor avea acces liber îi UE şi salută această posibilitate. Oamenii se bucură de investiţiile în anumite sectoare făcute din bugetul de stat, de către guvernarea actuală, şi de investiţiile făcute de Uniunea Europeană”, spune Sergiu Coval.

Potrivit lui Sergiu Coval, în comuna Pârliţa, raionul Ungheni, un locuitor i-a spus că îi este teamă că nu-şi va putea desface roada de cireşe, destul de promiţătoare dacă judecăm după pomii în floare. „I-am spus că în cazul în care fructele corespund standardelor şi sunt ecologic pure, vor putea fi vândute pe piaţa europeană. Chiar dacă oamenii cunosc deja unele lucruri din acest domeniu, desigur că mai e nevoie să fie puşi la curent cu informaţia de bază din Acordul de Asociere, ceea ce vom continua să facem”, explică Sergiu Coval.

10268560_10201329464833384_1595106556800543110_nVasile Iftodii spune că populaţia din Chişinău este mai informată în comparaţie cu oamenii de la sate. „Bineînţeles că o parte din cetăţenii moldoveni sunt pentru integrarea europeană a RM, dar sunt destui şi contra, unii dintre ei sunt provocatori plătiţi. De exemplu, în sectorul Botanica mulţi cetăţeni rusofoni ne provocau la bătaie, rupeau pliantele pe care le distribuiam cetăţenilor. Multe zvonuri apar şi circulă doar pentru că lumea nu este informată, de exemplu, este vehiculat din plin mitul că agricultorii nu vor avea unde-şi desface produsele. Le explicam că vor avea acces la o piaţă mult mai mare.

O altă sperietoare propagandistică e că nu vor putea merge să lucreze în Rusia. Le explicam că liberalizarea regimului de vize nu împiedică circulaţia în Federaţia Rusă. Se mai inventează că, după introducerea regimului fără vize, vor fugi toţi din Moldova, ceea ce, iarăşi, nu e adevărat, deoarece acest regim de călătorie nu-ţi permite să te stabileşti cu traiul în Europa. De aceea, discuţiile, informarea în cazul respectiv sunt binevenite”.

PP

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)