Partidul Dorinilor. Sfârşitul erei Vladimirilor? // Scrisorile lui Buraga


Ieri am discutat despre numirea lui Dorin Purice în funcţia savuroasă, pluşată, siliconată, de şef al poliţiei de frontieră de stat la umbra imperială.

Astfel numărul Dorinilor în funcţii publice importante, patriotice, indispensabile este în creştere lentă, dar sigură: după Dorin Chirtoacă, primarul neliniştit şi hingherul neoficial al Chişinăului, a venit Dorin Drăguţanu, guvernatorul leilor de la Banca Naţională, apoi Dorin Recean, ministrul poliţiştilor netulburaţi în interiorul lor mental, care l-a aşezat în scaunul de principal poliţist de frontieră ambivalentă pe un alt Dorin. Nota bene: un Dorin l-a selectat pentru un post guvernamental cool pe un alt Dorin, şi ajungem, astfel, după nepotism, cumetrism, nănăşism etc., la un nouhau inedit în politica moldovenească: tizism sau, mai corect, omonimism, adică selectarea persoanelor de conducere operativă nu atât conform calităţilor profesionale, cât în funcţie de numele de botez. Nu e greu de presupus că în viitorul nu chiar îndepărtat al statalităţii noastre atât de apreciate pe plan european, oamenii se vor grupa nu în funcţie de doctrine sau ideologii, ci de prenume sau nume. Vom avea Partidul Dorinilor/Dorinelor, Florinilor/Florinelor, Cornelilor etc. Este inevitabilă, pe termen scurt sau mediu, o luptă a omonimilor, dintre Dorinii în ascendenţă, pe de o parte, şi Vladimirii dominanţi la ora actuală, pe de altă parte. E vorba, fireşte, despre Vladimir Voronin, Vladimir Ţurcan, Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc. Cine dintre ei va câştiga? Din păcate, caracatiţa Paul ne-a părăsit subit, de aceea va trebui să ne adresăm analiştilor.

Acuma stau şi mă gândesc că prenumele meu Ion s-a cam învechit, s-a cam prăfuit şi nu-mi dă şanse de aderare la vreun partid modern. Poate ar fi cazul să-l schimb? Poate să mă numesc Gantenbein?

Al vostru adidos, hedendşold, colghait, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga