Partidul Comuniştilor se scufundă

Cum va influenţa plecarea rebelilor din PCRM viaţa politică din Republica Moldova

Plecarea celor trei deputaţi din fracţiunea PCRM reprezintă o lovitură grea administrată formaţiunii politice condusă de Vladimir Voronin, dar ar putea influenţa şi funcţionarea AIE. Potrivit unor observatori politici, dacă vor pleca încă vreo doi–trei deputaţi din PCRM, aşa cum s-a anunţat, în Parlament vor apărea situaţii în care unele decizii vor putea fi votate fără PDM sau fără PL.

Svetlana Corobceanu

Potrivit unor surse, deputaţii comunişti Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc au plecat din cauza că s-ar fi simţit marginalizaţi. Sâmbătă, la Congresul PCRM, cei trei deputați urmau a fi excluși din Comitetul Central al partidului, lucru care i-a nemulțumit.

Observatorul politic Oazu Nantoi consideră că, odată cu retragerea celor trei deputaţi din fracţiunea PCRM, în special a lui Vadim Mişin, persoana care se identifică cu formarea PCRM-ului şi activitatea acestui partid în „momentele de glorie”, se observă un proces de erodare a Partidului Comuniştilor. Pleacă cei care consideră că partidul se află pe o pistă greşită, că acesta s-a automarginalizat şi s-a autoexclus din procesul politic normal, fapt ce reduce la zero şansele acestuia de a reveni la guvernare. Plecarea celor trei ar putea crea mutaţii în actul de votare în Parlament.

Formaţiune nouă?

„Dacă în Parlament vor apărea alte majorităţi care vor ajunge la numărul necesar de 51 de mandate, probabil, viaţa în forul legislativ va deveni mai interesantă. Indiferent de faptul dacă aceşti deputaţi vor adera la grupul lui Dodon sau vor prefera să rămână în calitate de deputaţi neafiliaţi. În cazul în care aderă, ar putea face o formaţiune a schimbării. În cazul în care vor mai pleca câţiva, aşa cum s-a anunţat, vor apărea situaţii în care unele proiecte de decizie vor putea fi votate fără PDM sau PL”, spune Nantoi.

Potrivit observatorului, această situaţie va adăuga o intrigă în viaţa politică, iar unii lideri din AIE vor conştientiza că apar alte situaţii şi vor deveni mai puţin încăpăţânaţi în relaţiile dintre ei. „Aceasta ţine desigur şi de doleanţele naive ale unui om care aşteaptă că guvernanţii vor ţine cont de problemele societăţii şi nu numai de ambiţiile şi interesele personale”, a punctat comentatorul.

Un clişeu primitiv

Ieri, cei trei deputaţi comunişti – Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Butnariuc – au anunţat că părăsesc Partidul Comuniştilor, dar vor rămâne într-o „opoziţie constructivă” faţă de AIE. Mişin a mai spus că întoarcerea lor în legislativ semnifică întoarcerea a 25 la sută din vorbitorii de limbă rusă în Parlament, interesele cărora le vor apăra.

„Soţia mea e rusoaică, dar ea nu este reprezentată nici de Mişin, nici de Dodon, nici de Formuzal. Apartenenţa etnică nu înseamnă ştampilarea univocă a creierilor sub aspect politic. E un clişeu primitiv. Toţi suntem cetăţeni ai acestei ţări, RM va deveni un stat real atunci când vom depăşi aceste limite de marcare moştenite din trecut şi amplificate de actualii politicieni”, consideră Oazu Nantoi.

Imediat după discursul lui Mişin, socialistul Igor Dodon a salutat plecarea celor trei deputaţi din PCRM. El s-a arătat convins că, până la sfârşitul anului, socialiştii vor avea o fracţiune în Parlament, dând de înţeles că cei trei transfugi se vor afilia socialiştilor şi că vor mai fi şi alţi deputaţi care vor părăsi fracţiunea comunistă.

Dezagregarea PCRM-ului va continua

Observatorul politic Anatol Ţăranu consideră că plecarea celor trei deputați comuniști reprezintă o lovitură gravă pentru formațiune care, mai devreme sau mai târziu, va duce la dizolvarea partidului. De cealaltă parte, slăbirea PCRM-ului ar putea fi utilizată în favoarea ridicării eficienţei actului de guvernare. AIE are parte de un respiro care-i va permite să-şi promoveze mai lesne programul său politic. „Din punct de vedere aritmetic, ar putea avea loc schimbări în actul de votare în Parlament, însă politica, de obicei, e algebră. Desigur, plecarea comuniştilor şi crearea unei noi formaţiuni ar putea să-l influenţeze pe dl Ghimpu să fie mai prudent în luările sale de poziţie. Indiscutabil, plecarea acestor comunişti din PCRM va influenţa raportul de forţe în cadrul AIE”, a opinat Ţăranu.

Acesta mai consideră că, după toate probabilităţile, dezagregarea PCRM-ului va continua. „Vor pleca cei din aripa moderată, acei care nu sunt de acord cu abordările revoluţionar-talibane a lui Tkaciuk”, a spus Ţăranu.

Potrivit unor surse, rebelii în actuala componenţă a formaţiunii comuniştilor se găsesc în zona deputaţilor moldoveni. Aceştia sunt nemulţumiţi, în primul rând, de dictatura lui Tkaciuk în interiorul partidului.

Vadim Mişin se afla pe locul 7 în lista Partidului Comuniştilor. Anterior, despre el s-a scris că ar avea mai multe firme de distribuire a ţigărilor, fiind proprietarul din umbră al Întreprinderii de Stat „Tutun Moldova”, de unde şi unele neînţelegeri cu familia Voronin, care dorea să preia tot pachetul de control al acesteia. Totodată, Vadim Mişin, soţia şi fiul Serghei, prin firma „Dufremol” S.R.L., se află în posesia reţelei de magazine „Duty-Free”, din care făceau parte 16 filiale şi depozite vamale, mărfurile cărora, cel puţin în perioada guvernării comuniste, erau scutite de impozite şi taxe vamale, fapt care îi aducea venituri de zeci de mii de dolari anual.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu