Partidele proruse, în fruntea sondajelor

photo

Partidele de stânga proruse se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației din Republica Moldova, acestea putând obține o victorie clară în cazul în care ar avea loc alegeri duminica viitoare, în timp ce formațiunile proeuropene nu ar mai trece pragul electoral pentru a intra în parlament, conform rezultatelor unui sondaj de opinie date publicității marți la Chișinău de către IRI (International Republican Institute) Moldova, scrie agerpres.ro.

Conform studiului, Partidul Nostru, al controversatului om de afaceri Renato Usatîi, este creditat cu cele mai multe opțiuni de vot – 20%, acesta fiind urmat, cu 15% din voturi, de Partidul Socialiștilor, al lui Igor Dodon, care militează ca și Usatîi pentru o apropiere de Rusia.

Partidul Popular European, al fostului premier Iurie Leancă, se situează pe locul al treilea, cu 12% din voturi, pozițiile următoare fiind ocupate de Partidul Comuniștilor, cu 7% din opțiuni (în scădere față de precedentul sondaj, în care era creditat cu aproape 10% din preferințele electoratului), și cu același procent de Platforma civică „Demnitate și Adevăr”, organizatoarea protestelor antiguvernamentale din această toamnă de la Chișinău.

Partidul Liberal, Partidul Democrat și Partidul Liberal-Democrat, formațiunile proeuropene din fosta alianță de guvernare, nu ar trece pragul electoral de 6% pentru a accede în parlament.

Publicarea rezultatelor acestui sondaj de opinie, realizat în perioada 29 septembrie – 21 octombrie, intervine pe fondul crizei politice de la Chișinău create după demiterea guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț și în contextul discuțiilor dificile pentru formarea unei noi alianțe de guvernare, discuții care, până în prezent, nu au adus soluțiile așteptate.

Totodată, la nivel naţional, potrivit graficelor, Renato Usatîi s-a clasat în fruntea listei politicienilor în care moldovenii au cea mai multă încredere, acumulând 41 la sută dintre voturi. Liderul formațiunii „Partidul Nostru” este urmat de ex-ministrul Educației, Maia Sandu, și socialistul Igor Dodon, acumulând un procent egal de voturi, 37 la sută, fiind urmați de Iurie Leancă și Dorin Chirtoacă, cu 35 și, resprectiv, 31%. Ultimul pe listă este Vlad Plahotniuc, care a acumulat doar 3 la sută dintre voturile cetățenilor.

În capitala Republicii Moldova, intervievații, primind o întrebare similară, au ales politicienii de dreapta. Astfel, Maia Sandu a devenit politicianul cu cele mai multe voturi, 49 la sută dintre participanți susțin că au cea mai mare încredere în ex-ministrul educației dintre toți actualii politicieni. Ea este urmată de Iurie Leancă și Dorin Chirtoacă, cu câte 40 % fiecare, iar liderii partidelor pro-ruse au acumulat același număr de voturi – 30 la sută.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)