Partide de vânătoare

PARAFRAZĂ: când Vladimir Plahotniuc vorbeşte despre dorinţa cuiva de a acapara puterea, trebuie ascultat…

Zubco a plecat, păpuşarul rămâne. Asta a fost decizia de ieri a deputaţilor care s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară. Propunerea deputaţilor comunişti, dar şi a unor liberal-democraţi, de a-l demite pe prim-vicespicherul Vlad Plahotniuc nu a fost acceptată de Marian Lupu.

Plahotniuc a stat pe tot parcursul şedinţei pierdut şi nervos în prezidiul Parlamentului, cu buzele strânse, ţinând aproape tot timpul telefonul la ureche, fără să sufle un cuvânt, deşi numele i-a fost rostit aproape de fiecare deputat care a ieşit la tribună şi care i-a adus acuzaţii grave.

Crina VLAICU

Parlamentul a mai decis ieri înfiinţarea unei comisii care să elucideze circumstanţele în care s-a produs tragicul şi tăinuitul accident de la „Pădurea Domnească” soldat cu moartea unui tânăr. Comisia de anchetă este formată din nouă deputaţi – patru din partea PCRM, trei de la PLDM şi câte unul de la PD şi PL. Preşedintele comisiei este comunistul Anatol Zagorodnîi, secretar – colegul său de partid, Anatol Gurilă, iar vicepreşedinte a fost votat Iurie Ţap de la PLDM.

Vaca sacrăa lui Lupu

Şedinţa Parlamentului a început cu sirenele pornite la portavocele unor deputaţi comunişti. Ei au propus includerea pe ordinea de zi a subiectului privind demiterea „stăpânului” lui Zubco, Vlad Plahotniuc. Dar preşedintele Parlamentului Marian Lupu a spus tranşant că „nu va pune la vot” această solicitare. Deputaţii au luat o pauză de zece minute şi Lupu a găsit salvarea – „s-a constatat o abatere de la normele legale. Numai preşedintele Parlamentului poate să facă asemenea propunere”. Adică, deputaţii pot să-l demită pe spicher, dar nu şi pe un adjunct al acestuia(!).

Liberal-democratul Valeriu Streleţ a propus să se facă modificări la Regulamentul Parlamentului ca să nu mai existe asemenea situaţii pe viitor. „Vedem că avem o vacă sacră – Plahotniuc-Ulinici”, a spus deputatul PCRM Alexandru Petcov cu referire la faptul că Lupu îşi apără păpuşarul.

Toţi împotriva lui Zubco

Au urmat declaraţiile mai multor deputaţi din PLDM, PCRM şi PL, nu şi ale celor democraţi. Toţi au condamnat comportamentul procurorului general Valeriu Zubco, dar şi activitatea acestuia, numindu-l „cel mai rău procuror al RM”. Liderul fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ, a spus, făcând referire la petiţii parvenite de la cetăţeni, despre practica procuraturii de a intenta dosare unor agenţi economici la comanda concurenţilor, despre tărăgănarea intenţionată a altora, despre rezolvarea rapidă a unor dosare „cu interese”, dar şi despre altele ţinute în safeu pentru şantajarea oponenţilor politici.

Demisia lui Valeriu Zubco a fost acceptată cu unanimitate de voturi. Când a venit vorba de demisia lui Plahotniuc, „tatăl” atacurilor raider şi al deposedării de proprietăţi, au reacţionat şi democraţii. Igor Corman a spus că „după vânătoarea de la Făleşti a început o altă vânătoare – după dividende politice”, liberalul Tudor Deliu a recitat din „Moartea căprioarei” a lui Nicolae Labiş, iar liberal-democrata Maria Ciobanu a apelat la bunul-simţ al păpuşarului. „Lăsaţi politica, coborâţi din prezidiul Parlamentului, căutaţi-vă de afaceri! Dacă vreţi binele RM, al cetăţenilor, uitaţi de visele halucinante de a fi stăpân pe toate”, i-a zis deputata Ciobanu.

O altă şedinţă extraordinară

Deputaţii comunişti au înregistrat ieri solicitarea de convoca o altă şedinţă extraordinară a Parlamentului în care să fie examinate demisia preşedintelui Parlamentului Marian Lupu şi cea a prim-vicespicherului Vlad Plahotniuc. „Atunci când a fost demis Artur Reşetnicov din funcţia de vicepreşedinte, propunerea nu a venit de la Lupu, ci de la un grup de deputaţi. Aşa s-a întâmplat şi în decembrie anul trecut, când demisia lui Plahotniuc nu a fost discutată la propunerea lui Marian Lupu. Nu vedem nici aici o contradicţie de a discuta şi acum despre demiterea lui Plahotniuc-Ulinici”, a declarat pentru JURNAL deputatul comunist Grigore Petrenco. Lupu a dispus ca această şedinţă să aibă loc astăzi, la ora 11.00.

Sturza nu crede Plahotniuc va fi demis

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a declarat pentru „Europa Liberă” că prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, nu va fi demis, dar că acesta „poate să aibă mari probleme” dacă activitatea sa reală ar fi scoasă la lumină. „Trebuie să recunoaştem că este prea puternic, mai ales, în această luptă subterană. Domnul Plahotniuc poate să aibă foarte mari probleme dacă dialogul cu dumnealui sau concurenţa politică, sau lupta de idei va fi făcută la lumină, va fi făcută în spaţiul public. Atât timp cât acest dialog are loc acolo unde are el loc, prin tot felul de înţelegeri, de repartizări de sfere de influenţă, de fluxuri financiare, aici el este extrem de puternic, la întuneric. Dacă îl scoţi la lumină, lucrurile se vor schimba dramatic. Ori el se va schimba până la urmă, ceea ce cred cu greu”, a spus Ion Sturza.

Anchetă

Listă falsificată?

Despre faptul că lista participanţilor la vânătoarea din 23 decembrie 2012 ar fi suferit modificări după tragedie au povestit pentru JURNAL martori ai vânătorii încă de la începutul scandalului. La sfârşitul săptămânii trecute, pe adresa redacţiei au parvenit copii din registrul în care au fost trecute numele vânătorilor şi gonaşilor de pe 23 decembrie 2012. Din aceste liste, deducem că participanţii la vânătoare au fost repartizaţi în două grupuri, iar vicepreşedintele Curţii de Apel, Gheorghe Creţu, cel bănuit că ar fi tras în Sorin Paciu, făcea parte din acelaşi grup cu procurorul general pe atunci Valeriu Zubco şi cu angajatul rezervaţiei Valeriu Svistun. Aceştia erau înscrişi cu numerele 6 şi 8 în lista de 15 participanţi din primul grup. Numele acestora au fost tăiate însă din acest grup şi au fost adăugate la sfârşit în cel de-al doilea grup, din care făcea parte şi victima „vânătorii domneşti”, Sorin Paciu. De ce au fost făcute modificările? Să aşteptăm ce va spune ancheta?

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)