Partide care atentează la securitatea R. Moldova

Igor-Dodon-g53

Instituţiile de forţă au avertizat cetăţenii în legătură cu intensificarea activităţii unor grupări extremiste din care fac parte susţinători ai unor concurenţi electorali, ce ameninţă să destabilizeze situaţia pe teritoriul R. Moldova după alegeri. Ieri, şeful statului Nicolae Timofti a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate la care au participat şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a declarat că structurile de forţă sunt mobilizate şi sunt pregătite pentru a ţine situaţia sub control. „Sunt partide şi persoane publice care nu acţionează în interesele R. Moldova şi care încearcă să destabilizeze situaţia prin mesaje ce distorsionează realitățile din RM. Încearcă să plaseze pe agenda publică informații false, de natură să manipuleze cetățenii în perioada preelectorală”, a spus Ţurcanu.

„Vreau să fiu înţeles corect: eu sunt etnic rus, dar baştina mea este în Republica Moldova, de aceea nu vreau ca ţara mea să fie atrasă în jocuri atât de periculoase, cum o face etnicul moldovean Igor Dodon”, a mai spus Krîlov.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a evitat să dea nume. Totodată, acesta a precizat că, deocamdată, nu a fost exclus niciun concurent din cursa electorală, acest fapt însă nu înseamnă că nu au fost înregistrate şi documentate încălcări. „Ministerul Justiției și Comisia Electorală Centrală urmează să decidă dacă acțiunile acestor formaţiuni politice sunt de natură să ducă la excluderea lor din cursa electorală”, a spus el.

Are loc mobilizarea forţelor proruse

Solicitat de JURNAL, fostul ministru al securităţii, Tudor Botnaru, a declarat că a urmărit cu atenţie actuala campanie electorală. „Este evident că forţele şovine din Federaţia Rusă fac tot posibilul ca să păstreze RM în sfera sa de influenţă. Un potenţial pericol în acest sens ar putea veni din partea grupărilor din spatele lui Igor Dodon, Iurie Roşca şi al lui Valeri Klimenko, din partea Partidului „Patria” ş.a.”, este de părere Botnaru. Acesta a precizat că organizaţia extremistă „Antifa” nu mai prezintă pericol după ce liderii acesteia – Mark Tkaciuk, Grigori Petrenko, Igor Muntean – s-au separat de PCRM.

„Antifa s-a bazat pe şovinii de la Universitatea Slavonă şi adepţii lui Valeri Klemenko. A mai rămas ceva acolo, dar ea e aproape moartă. Cred că pe teritoriul RM există grupări mai periculoase, care dispun şi de armament. Sunt posibile scenarii asemănătoare celor din 2009, dar cred că au fost deja luate măsuri preventive de către structurile de forţă. Informaţii au fost mai mult decât suficiente pentru a pune instituţiile statului în gardă”, a mai spus Botnaru. Acesta mai este de părere că oamenii ar trebui să-şi mobilizeze forţele să voteze pentru partidele proeuropene. „Alegerea căii europene înseamnă un viitor mai bun, siguranţă şi bunăstare. Dacă şi de data asta vom da prioritate celei 100 de lei ori unui pachet de hrişcă în defavoarea cursului european, vai de capul nostru”, a mai declarat Botnaru.

PSRM, în serviciul altui stat

Recent, predecesorul lui Igor Dodon la şefia Partidului Socialiştilor, Valentin Krîlov, a lansat acuzaţii grave la adresa actualului lider al acestei formaţiuni politice. Krîlov a declarat într-un interviu pentru ipn.md că Dodon foloseşte partidul în serviciul altei ţări, transformându-l într-un instrument politic care atentează la stabilitatea RM.

„O face în baza unor resurse financiare extraordinar de mari, provenienţa cărora naşte îndoieli rezonabile. De aceea el reprezintă o ameninţare reală şi mare pentru RM”, a declarat Krîlov. Acesta a mai spus că Rusia ar putea examina varianta de a lovi Ucraina din spate, de pe teritoriul Republicii Moldova, teritoriul regiunii transnistrene fiind insuficient pentru acest obiectiv, deoarece, acum, forţele militare amplasate acolo sunt limitate şi prinse ca în cleşte de către Chişinău şi Kiev.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)