Parlamentul va pregăti un proiect privind Legea lustraţiei

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu susţine că pledează pentru adoptarea Legii lustraţiei, dar va fi dificil de a veni cu rezultate plauzibile pentru că arhiva Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) nu mai este la Chişinău.

Potrivit lui Ghimpu, conducerea SIS a confirmat faptul că arhiva instituţiei a fost dusă la Tiraspol. „Putem să avem o Lege a lustraţiei, dar fără arhivă nu vom veni cu răspunsuri. Ne vom consulta în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană şi vom lua o decizie în acest sens”, a spus preşedintele interimar.

În acest context, Mihai Ghimpu a dat asigurări că o să dea dispoziţie să fie pregătit un proiect de lege privind lustraţia. „Acum, cu atâtea probleme, am uitat de această chestiune, dar vom adopta o lege în acest sens”, a promis Ghimpu.

De menţionat că majoritatea dosarelor Serviciului de Informaţii şi de Securitate din Republica Moldova au fost evacuate peste Nistru, în perioada 1990-1992, lucru confirmat de reprezentanţii Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar de la Chişinău. Preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, a spus că actele sunt pierdute de mult timp. „Nu ştim nimic despre numărul şi nici despre soarta acelor dosare. Nu cunoaştem nici conţinutul lor, pentru că, împreună cu dosarele, au fost evacuate şi inventarele”, a declarat Cojocaru. (V.H.)