Parlamentul reacţioneză: „CCA are instrumente de a combate pirateria din audiovizual”

În timp ce Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) susține că nu are suficiente pârghii pentru a preveni și a combate pirateria din audiovizual, Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, sport și mass-media afirmă că instrumente legislative în acest sens sunt suficiente.

 

„Putem constata că legislația în vigoare, în special Codul Audiovizualului, conține reglementări exhaustive referitoare la protecția drepturilor de autor și a drepturilor conexe, precum și la sancțiunile care pot fi aplicate pentru încălcarea normelor respective”, se arată într-un răspuns oferit Asociației pentru Dezvoltarea Culturii și Protecției Drepturilor de Autor și Conexe „Apollo” de către președintele comisiei, Chiril Lucinschi.

 

Potrivit deputatului, CCA este obligat să supravegheze aplicarea și respectarea prevederilor Codului Audiovizualului, iar acest control se exercită fie din oficiu, fie la cererea unei autorități publice, fie ca urmare a plângerii depuse de o persoană fizică sau juridică, afectată în mod direct prin încălcarea prevederilor legale.

Investigațiile CCA ar trebui să dureze 15 zile din data depunerii sesizării. Dacă sunt depistate încălcări, radiodifuzorul trebuie sancționat fie prin avertizare publică, fie prin aplicarea unei amenzi. Iar în cazuri grave, CCA ar trebui să retragă licența acestuia.

 

Cu toate acestea, susține președintele asociației „Apollo”, Vasile Năstase, CCA preferă să tolereze pirateria televizată, transformându-se într-o umbrelă pentru agenții economici din audiovizual care difuzează filme și emisiuni fără a avea încheiate contracte cu titularii depturilor de autor.

 

Năstase susține că în ultimele luni asociația pe care o conduce a transmis mai multe demersuri către CCA prin care a prezentat cazuri concrete de piraterie de la mai multe posturi tv, dar instituția nu a luat nicio măsură pentru a-i sancționa.
Potrivit asociației „Apollo”, cele mai multe cazuri de piraterie tv au fost înregistrate la posturile THT, Euro TV, Alt TV, TVC 21 și 2 Plus.

(jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)