Parlamentul European a amânat asistenţa în valoare de 100 de mil. de euro pentru RM

Parlamentul European a AMÂNAT ajutorul de 100 de milioane de euro pentru RM; Mai mulţi deputaţi PD au mers la Bruxelles să dreagă busuiocul, dar degeaba

Parlamentul European a amânat asistenţa de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova după ce mai multe grupuri politice şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluţiile politice de la Chişinău. Astăzi urmau să fie discutate modalităţile de acordare a banilor, între reprezentanţii Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului European, dar convorbirile au fost amânate pentru cel puţin o lună, scrie jurnal.md.

Parlamentarul lituanian Petras Auštrevičius a declarat Europei Libere că au fost invocate îngrijorări legate de situaţia mediilor de informare din Moldova, domnia legii şi recentele schimbări propuse legislaţiei electorale. Mai mult, corespondenţi ai Europei Libere transmit că mai multi deputaţi ai Partidului Democrat din Moldova s-au aflat astăzi la Parlamentul European încercând să-i convingă pe reprezentanţii partidelor de centru-dreapta – PPE şi ALDE – să renunţe la propunerea de amânare a ajutorului financiar pentru Moldova.

În ianuarie curent, Comisia Europeană a decis să acorde R. Moldova o asistenţă în valoare de 100 de milioane de euro în granturi şi împrumuturi ca parte a noului program de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova. Astăzi însă Parlamentul European urma să decidă dacă amână sau nu negocierile privind acordarea ajutorului şi asta după ce două grupări din legislativul european au făcut demersuri pentru amânarea asistenţei financiare pentru RM partea UE din cauza încercării PD şi PSRM de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens naţional.

Mai mult, Republica Moldova ar putea rămâne până la urmă fără acest ajutor în condiţiile în care peste o sută de europarlamentari au semnat pentru revizuirea mandatului pe care Parlamentul European l-a obţinut în cadrul negocierii împrumutului. „Parlamentul European priveşte în acest moment mult mai atent situaţia politică din RM, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare şi ale preşedintelui RM. Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuţiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar şi sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de transparenţa deciziilor, de direcţia evoluţiei politice, aşa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, declara săptămâna trecută europarlamentarul Petras Auštrevičius.

Amintim că, pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi PPE au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Acesta presupune că jumătate din deputaţi ar fi aleşi, la alegerile din 2018, pe liste de partid, iar cealaltă jumătate – în circumscripţii uninominale. Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, dar şi formaţiunile opoziţiei pro-europene, Platforma DA şi PAS şi Platforma DA. Andrei Năstase şi Maia Sandu tocmai se aflau la o conferinţă la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Datorită demersurilor făcute la Bruxelles de liderii partidelor antioligarhice, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Hans Van Baalen, au emis o declaraţie comună prin care oficialii europeni condamnă dur guvernarea de la Chişinău şi avertizează cu oprirea tuturor finanţărilor europene dacă PD vor insista pe schimbarea sistemului electoral.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)