Parlamentul European ​Petras Auštrevičius: „Votarea legii electorale nu a fost mişcarea pe care noi o aşteptam”

Raportorul pentru RM în Parlamentul European, ​Petras Auštrevičius: „Moldova ratează multe oportunităţi; Votarea legii electorale nu a fost mişcarea pe care noi o aşteptam de la un partener al UE”

„Votarea legii privind modificarea sistemului electoral, în pofida avertismentelor venite de la instituţiile internaţionale, a fost o decizie pe care nu o aşteptam de la un partener al Uniunii Europene”, a spus tranşant raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, ​Petras Auštrevičius (foto), în cadrul dezbaterilor de ieri din Parlamentul European, scrie jurnal.md.

„Este deja a treia oară în ultimele cinci luni când discutăm despre RM. Ca raportor permanent, nu mi-aş dori acest tip de atenţie pentru Moldova în mod repetat. Mă adresez autorităţilor moldoveneşti. Lipsesc două lucruri în politica de acolo: un consens politic naţional. Să nu vă aşteptaţi ca Bruxeless-ul să facă totul pentru dvs. Consensul politic trebuie construit zilnic la Chişinău, Bălţi etc. Adoptarea legii electorale nu a fost mişcarea pe care noi o aşteptam de la un partener al UE. Organisme internaţionale respectabile – OSCE şi Comisia de la Veneţia – sunt ignorate. Partidele politice mai mici se simt presate şi chiar se tem că vor fi eliminate”, a declarat ​Petras Auštrevičius.

„Cetăţenii RM aşteaptă o altfel de politică. Ei, ca şi noi, îşi doresc publicarea imediată a raportului de anchetă care să aducă în faţa justiţiei persoanele sau politicienii care au stat în spatele fraudei bancare fără precedent. Ne îngrijorează să vedem în continuare proceduri juridicare selective cum ar fi cea a primarului capitalei. Numai un sistem judiciar depolitizat poate să dea sentinţe corecte. Văd că Moldova ratează multe oportunităţi. Am o poziţie critică privind viitorul european al RM. Ţara va continua să piardă până în momentul în care autorităţile sale vor ajunge în sfârşit la concluzia că construirea consensului naţional într-un mod european va face Moldova mai puternică şi societatea sa mai bine consolidată”, a adăugat raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European.

Precizăm că în Parlamentul European a fost supusă ieri, 3 octombrie, dezbaterilor rezoluţia înaintată de Partidul Popular European, în care se vorbeşte despre necesitatea suspendării oricărui tip de sprijin financiar pentru R. Moldova din cauza acţiunilor autorităţilor de la Chişinău. Rezoluţia urmează să fie supusă votului în cadrul următoarei sesiuni plenare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)