Parlamentul britanic îi permite guvernului să declanşeze Brexit-ul

Premierul britanic are pe viitor mâinile libere pentru a lanseze procedura de divorţ cu Uniunea Europeană înainte de sfârşitul lunii martie, data limită  fixată, transmite lefigaro.fr.

Deputaţii britanici au votat luni, 13 martie, proiectul de lege istoric care autorizează guvernul să declanşeze Brexit-ul. Camera lorzilor, după cea a deputaţilor, a adoptat, fără să îl modifice, textul legii permiţând primului ministru, Theresa May, să declanşeze procedura prevăzută de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Aceasta din urmă are pe viitor mâinile libere pentru a lansa procedura de divorţ cu Uniunea Europeană. „La procedura va fi demarată, după cum a fost prevăzut, înainte de sfârşitul lunii curente”, a confirmat ministrul Brexit-ului, David Davis.

Odată activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, liderii celor 27 de alte state membre ar putea să se reunească la 6 aprilie pentru un summit privind definitivarea „liniilor directorii” ale negocierilor pentru viitor. Europenii vor căuta să formeze un corp comun în faţa britanicilor suspectaţi că ar vrea să exploateze diviziunile din sânul blocului.

Printre subiectele importante, dincolo de viitorul Scoţiei, figurează în special factura ieşirii Uniunii Europene: Bruxelles ar putea să ceară britanicilor până la 60 de miliarde de euro, o sumă care corespunde angajamentelor deja asumate de Londra în termenii contribuţiei bugetului european. Soarta europenilor rămaşi în Marea Britanie va trebui să fie de asemenea decisă: Theresa May refuză pentru moment să garanteze drepturile lor înainte de a obţine asigurările similare pentru 1,2 milioane de britanici care locuiesc în Uniunea European.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)