Parlamentul a stabilit regulile pentru alegerile prezidenţiale

_DSC8955sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

Nadea Roşcovanu

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral privind alegerile prezidenţiale a fost votat astăzi, 23 iunie, de Parlament în lectura a doua. Pentru acest proiect au votat 55 de legislatori. Deputaţii nu au ţinut cont însă de toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi nici de cele propuse de societatea civilă, scrie jurnal.md.

Proiectul de lege a fost votat în lectura a doua cu modificări. De exemplu, campania electorală va dura 30 de zile, adică doar octombrie. În buletinul de vot va fi indicat doar numele candidatului şi apartenenţa politică, fără date biografice. După ce va fi ales şef de stat, candidatul, în cazul în care va fi membru de partid, va trebui să renunţe la această calitate.

Documentul nu a cuprins o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneţia, printre care reducerea vârstei candidaţilor, revizuirea pragului de prezenţă la vot, cel puţin o treime dintre alegătorii înregistraţi, eliminarea lacunelor legislative în ceea ce priveşte transparenţa în procesul de finanţare a partidelor.
Mai multe organizaţii neguvernamentale au sugerat să fie alcătuite grupuri de iniţiativă care să poată propune candidaţi pentru funcţia de şef al statului, recomandare respinsă de parlamentari.

În prima lectură, proiectul a fost aprobat acum două luni, prevăzând obligaţia tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte de a colecta 15 mii de semnături din cel puţin jumătate din raioane, pentru a putea fi înscrişi în campania electorală. Totodată, numărul minim de semnături colectate într-o unitate administrativ-teritorială va fi de 600. Candidatul trebuie să aibă 40 de ani, să locuiască în R. Moldova de cel puţin zece ani şi să vorbească limba română.