Parlamentul a modificat accizele la automobile și a micșorat unele amenzi

By Editor Moldova.ORG

Deputații au votat astăzi în lectură finală, revenirea la accizele de 3,5 euro/cm3, pentru mașinile cu o capacitate a motorului de Accizul se va aplica pentru mașinile cu o capacitatea cilindrică a motorului de peste 3000 cm3 pe motorină şi 2500 cm3 pe benzină. Modificare a fost introdusă pentru a racorda legislația la decizia Curții constituționale.

Totuși, potrivit șefului Comisiei Parlamentare Economie , Guvernul urmează să propună o taxă specială pentru mașinile de lux. “Se dorește introducerea unei taxe de lux pentru mașinile mai scumpe de 35 de mii de euro”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Totodată, călătoria fără bilet va fi “mai ieftină” de acum încolo, amenda va constitui 3 mii de lei în loc de 10 mii cât era stipulat până acum. S-au micșorat amenzile și pentru încasarea banilor fără mașină de casă și control au fost micșorate de la 10 mii de lei la 7 mii de lei.

A fost aprobată și o facilitate pentru companiile care activează în Zonele Economice Libere. Ele vor putea să vândă pe piața autohtonă până la 25% din marfa produsă anul trecut. De regulă, rezidenții ZEL-urilor lucrează pentru export, excepția însă a fost făcută, considerând probleme cu care se confruntă companiile la vânzarea mărfurilor în Ucraina și Rusia, a declarat astăzi președintele comisiei Economie, Biget și Finanțe, Veaceslav Ioniță.

Modificările la politica bugetar fiscală mai conțin și anularea dreptului persoanelor fizice de a transfera 2% din impozitul pe venit în contul ONG-urilor.

Totuși autoritățile au lăsat pe mai târziu alte modificări care au stârnit tenisiuni în interiorul coaliției de guvernare. Este vorba în special de procedurile de deetatizare și de privatizare. Potrivit publicației, autoritățile urmau să introducă o prevedere care permitea persoanelor fizice să schimbe pachetele de acțiuni deținute în companii private pe pachete de acțiuni în companii de stat.

Acum două zile publicația Kommersant a scris că acestă modificare ar permite fără declararea unei proceduri de privatizare, trecerea celor mai profitabile companii de stat în mâini private. Prevederea urmează să fie discutată separat. a anunțat astăzi Ioniță. Totodată publicația notează că și în spatele majorării accizelor la automobile de la 2 euro/cm3 la 3,5 euro/cm3 ar sta interesele unor companii apropiate guvernanților.

Știrea Parlamentul a modificat accizele la automobile și a micșorat unele amenzi a apărut pe Moldova.org.

Sursa: diaspora.moldova.org